Radio Daruvar
GRAD LIPIK

Predstavljen Program mjera za poticanje razvoja malog i srednjeg poduzetništva na području Grada Lipika

18.05.2018. 14:05 | 1288 pregleda | Vijesti

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Lipika usvojen je Program mjera za poticanje razvoja malog i srednjeg poduzetništva na području Grada Lipika za razdoblje od 2018. do 2021. godine.

Shodno tome, u maloj vijećnici lipičke Gradske uprave danas je održana konferencija za medije na kojoj su gradonačelnik Lipika Vinko Kasana i pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Grada Lipika Veronika Prhal predstavili ovaj Program javnosti.

Piše:
Matija Kulhavi

Na konferenciji je istaknuto kako su ciljevi ovog Programa jačanje konkurentnog nastupa poduzetnika na tržištu, rast zaposlenosti, ostvarivanje praktičnog obrazovanja i boljeg informiranja o poduzetništvu, poboljšanje uvjeta za korištenje raspoloživih financijskih resursa, bolje korištenje poduzetničke infrastrukture i prirodnih resursa za realizaciju poduzetničkih pothvata, podizanje razine poduzetničke kulture te rast i razvoj malog i srednjeg poduzetništva temeljenog na znanju, inovacijama i novim tehnologijama, a svrha Programa je stvaranje povoljnog poduzetničkog okruženja za djelovanje poduzetnika, razvijanje poduzetničke klime i osiguranje preduvjeta za razvoj poduzetničkih sposobnosti na području grada Lipika.

Trenutno je pripremljen javni poziv i obrasci, odnosno sva popratna dokumentacija koja je potrebna poduzetnicima da se mogu javiti na taj javni poziv“, rekla je pročelnica Veronika Prhal te dodala kako će se poticati gotovo sve mjere koje su navedene u Programu.

Preciznije poticat će se mjere 1.1 (Potpora za korisnike prilikom kupovine zemljišta u Poduzetničkim zonama na području Grada Lipika), 1.2 (Potpora za korisnike koji će graditi poslovne prostore za obavljanje proizvodne i uslužne djelatnosti na vlastitom zemljištu), 1.3 (Potpora za korisnike koji obavljaju poduzetničke djelatnosti u zakupljenom poslovnom prostoru na području grada Lipika), 2.1 (Potpora za korisnike koji obavljaju poduzetničke djelatnosti u zakupljenom poslovnom prostoru na području grada Lipika), 2.2 (Potpore korisnicima za novo zapošljavanje), 2.3 (Potpore korisnicima za certificiranje proizvoda), 3.1 (Potpora korisnicima za razvoj turističkih proizvoda), 3.2 (Potpora korisnicima za unaprjeđenje smještajnih kapaciteta) i 4.1 (Potpora korisnicima za promidžbu proizvoda i poslovanja).

Visina bespovratnih sredstava, ukupno 350.000,00 kn, odnosno potpore koja će se dodijeliti određena je odlukom gradonačelnika, a najviše sredstava je predviđeno za mjeru nabave strojeva i opreme za poduzetnike. Napomenuto je kako će najvažniji kriterij biti da poduzetnik bude s područja Grada Lipika, a na javni poziv se mogu javiti mali i srednji poduzetnici, kao i obrti te obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

Javni poziv će se objaviti 21. svibnja 2018., a prijave će biti moguće od 4. lipnja 2018. godine. Javni poziv će biti otvoren do kraja studenog 2018. godine, a u slučaju utroška sredstava će biti otvoren do trenutka utroška sredstava.