banner sezame okoliš
banner sezame okoliš
Medianno
O Lipiku u nacionalnim medijima

Gostovanje dogradonačelnika Katunara u HRT-ovoj emisiji Riječ i život

14.05.2018. 21:36 | 1359 pregleda | Vijesti

U emisiji Hrvatske televizije Riječ i život emitiranoj 11. svibnja urednik i voditelj Neno Kužina ugostio je Slobodana Katunara, lipičkog dogradonačelnika i upravitelja Šumarije Lipik. Naslov emisije Ostani tu dovoljno govori sam za sebe jer je tijekom emisije dogradonačelnik Katunar  govorio o Lipiku, načinu života njegovih stanovnika, turističkim potencijalima, demografskim problemima, razvojnim projektima, ali i o prirodnom bogatstvu i resursima kojima obiluje naš zavičaj.

Piše:
Matija Kulhavi

Govoreći o nedavno otvorenoj izložbi pod nazivom „Lipik – kontinentalna Opatija“ u Umjetničkom paviljonu „Juraj Šporer“ u Opatiji, dogradonačelnik Katunar je istaknuo kako naziv izložbe nije ni malo slučajan jer Lipik je i prije razaranja u Domovinskom ratu slovio kao turističko mjesto te se još u doba Austro-Ugarske Monarhije svrstavao među najpoznatija europska lječilišta u rangu s Baden Badenom i Karlovim Varyma. Ukazao je kako je Lipik sa svojim iznimno dobrim geografskim položajem na južnim padinama Psunja te blizinom Zagreba, osim po lječilišnom turizmu, poznat i po uzgoju konja lipicanaca, što je još jedan razlog zašto bi valjalo posjetiti Lipik.

Lipik poznat po svojim brendovima

Lipik ima niz gospodarskih subjekata, svojevrsnih brendova, kako je to dogradonačelnik naveo, po kojima je nadaleko poznat, a među njima se izdvaja Lipički Studenac, Toplice Lipik, Državna ergela, Lipik Glas, kao i Ribnjačarstvo Poljana te tvrtka Frutarija.

Unatoč ratnim razaranjima Lipik se dosta obnovio

U emisiji je predstavljena knjiga Stjepana Benkovića i Branka Križana „Kako se branio Lipik“ i pri tome je bilo govora o ratnim razaranjima prema kojima se Lipik može svrstati uz bok Vukovaru, te još uvijek vidljivim ranama kojih je sve manje.

Što se tiče demografskih problema, ne zaostajemo za drugim dijelovima Republike Hrvatske“, rekao je dogradonačelnik te dodao kako Lipik sa svim naseljima ima oko 6.500 tisuća stanovnika, dok u samom gradu ima nešto više od 2.200 stanovnika, a naspram onog stanja kakvo je bilo prije Domovinskog rata, broj stanovnika se gotovo prepolovio. Ipak, kazao je, postoje drugi pozitivni trendovi, poput gospodarskih, tako da Lipik ima potencijala što bi u konačnici trebalo biti povezano s boljitkom, čak i u demografskom smislu.

Također je napomenuto kako je ulazak u Europsku uniju dao svojevrstan vjetar u leđa Lipiku, što je prepoznala i Vlada Republike Hrvatske koja ulaže u pripremljene lipičke projekte, od kojih su mnogi realizirani, a dio njih se nalazi u procesu realizacije. Mnogo projekata je povezano i  s građevinskim sektorom, a budući da slobodno kretanje radnika predstavlja jednu od četiri temeljne slobode na kojima se temelji izgradnja jedinstvenog tržišta Europske unije, spomenuto je kako je prisutan problem oko radne snage.

Okruženi smo blagodatima prirode

U prilogu HRT-ove emisije Riječ i život govorio je i zamjenik ravnatelja Doma hrvatskih veterana Zvonimir Kalčik osvrnuvši se na činjenicu da Dom hrvatskih veterana nastoji promovirati Lipik u svim mogućim sferama te se trudi kroz rehabilitaciju sa svojim korisnicima promovirati bogatstva i ljepote ovog kraja kako bi upravo te prepoznate blagodati našeg podneblja doprinijele razvoju turizma.

Na prirodna bogatstva se nadovezao i Slobodan Katunar istaknuvši kako je voda jedan od strateških proizvoda na kojem se gradi razvoj Lipika ukazavši ujedno na 250 godina dugu tradiciju hrvatskog šumarstva što se vidi, kako je rekao, prema našim prirodnim, samoobnovljivim i samoodrživim sastojinama. „Šume i vode su velika značajka naše zemlje, a u kontinentalnom dijelu šume su uglavnom gospodarske – to su oni trupci, ali i drugi sporedni šumski proizvodi, poput gljiva i ljekovitog bilja, koji se izvoze. Ipak, općekorisna funkcija šume je višestruko vrijednija nego neposredna funkcija koju vidimo u obliku drvnog materijala jer šumsko tlo je kao spužva - zadržava vodu, sprečava eroziju, proizvodi kisik“, kazao je Katunar, dodavši kako u našim šumama i dalje postoji opasnost od mina, premda bi u narednih nekoliko godina taj problem trebao biti riješen. Također je konstatirao kako u Lipiku imamo razvijenu ekološku svijest i da se kreće već od vrtića, kroz razne edukativne izložbe i radionice. „Treba se krenuti od najmlađih generacija koje će, kad stasaju, znati to vrednovati“, rekao je.

Problem neobnovljenih komercijalnih sadržaja

U emisiji je bilo govora i o tome kako su veliki problem Lipika neobnovljeni komercijalni sadržaji, a dogradonačelnik Katunar je rekao kako će glavni pokretač turizma biti obnova središnjeg dijela Lipika – Kursalona, Wandelbahna te izgradnja hotela, premda su Toplice Lipik, odnosno Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju, određeni dio svojih resursa i kapaciteta ponudili komercijalno na tržište. Katunar je istaknuo i to da Lipik jednodnevnim i dvodnevnim manifestacijama nastoji privući ljude u Lipik, po čemu grad postaje sve više prepoznatljiv.

Hrvatska hrana za hrvatski turizam

Na postavljeno pitanje voditelja emisije o spajanju „Zelene“ i „Plave“ Hrvatske, drugi čovjek lipičke izvršne vlasti je kazao kako bi se domaća hrana, dakle domaći i ekološki proizvodi s naših obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava trebali udružiti u svojevrstan klaster da bi se bolje probili na stolove restorana i hotelskih lanaca na Jadranu.

Lipik zastupljen u nacionalnim medijima

Proteklih je dana Lipik bio poprilično zastupljen u nacionalnim medijima pa su tako  o  najposjećenijoj manifestaciji u Lipiku – osmom po redu tradicionalnom Sajmu cvijeća u emisiji Dobro jutro Hrvatska govorili gradonačelnik Lipika Vinko Kasana i Hrvoje Kovačić, tajnik Turističke zajednice Grada Lipika, koji je i na Osječkoj televiziji u emisiji Zvjezdano popodne s Cecilijom, ali ovaj put u pratnji dogradonačelnika Slobodana Katunara i pročelnice JUO Grada Lipika Veronike Prhal, predstavljao turističke događaje u Lipiku.