banner sezame okoliš
banner sezame okoliš
Radio Daruvar
TRIBINA S MEĐUNARODNIM SUDJELOVANJEM

Palijativna skrb u Požeško-slavonskoj županiji – Do kuda smo stigli?

11.05.2018. 11:43 | 1018 pregleda | Vijesti

Konferencijom o palijativnoj skrbi na području Požeško-slavonske županije, koja se 10. svibnja održala u dvorani „Quella“ u Lipiku, završio je projekt Palijativnog tima LiPaGEA, OPROSTI 2018

Piše:
Matija Kulhavi

Ovo je bila konferencija međunarodnog karaktera s ciljem informiranja javnosti kako je model palijativne skrbi koji se provodi na području Požeško-slavonske županije prepoznat i na nacionalnoj razini. Tim su povodom ovaj skup svojim prisustvom podržali ravnatelj Doma zdravlja Požeško-slavonske županije Marijan Višaticki i ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije Fabijan Barišić, koji su pozdravili prisutne i javno pohvalili rad Palijativnog tima LiPa te njihov doprinos razvoju palijativne skrbi na području naše županije.

Kako se na konferenciji moglo čuti, s istim ovim predavanjem predstavnici Požeško-slavonske županije su sudjelovali i na 3. Međunarodnoj konferenciji o palijativnoj skrbi u Puli prošli tjedan gdje je bilo prisutno 400 profesionalaca iz cijelog svijeta.

Na skupu u lipičkoj "Quelli" je sudjelovala i gošća iz SAD-a Marsha C. Farell, kojoj je organizirana vožnja kočijom Državne ergele kroz Lipik te predstavljena Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju i od koje se mogla čuti povratna informacija kako bolnica, što se tiče kvalitete smještaja, ne zaostaje za zapadnim mjerilima, a rekla je i da je primijetila kako je model palijativne skrbi koji se provodi ovdje sličan onome u SAD-u.

„Od pedeset i dva mobilna palijativna tima (MPT) u Republici Hrvatskoj je ugovoreno njih devet, a od toga naša su dva. Od četrnaest ugovorenih koordinatora u Republici Hrvatskoj, naša su također dva. Jedni smo od rijetkih u državi koji u timu imaju zaposlenog liječnika u mobilnom palijativnom timu. U odnosu na 2016. u kojoj je bilo 230 posjeta u palijativnoj skrbi, u 2017. je godini taj broj porastao na 848 – što je povećanje za 370 %“, podaci su koje je iskazala predsjednica Palijativnog tima LiPa Ljerka Pavković te dodala kako je ispunjena većina planiranih ciljeva iz Strateškog plana razvoja sustava palijativne skrbi u Požeško-slavonskoj županiji (2017.-2020.).

Govoreći o cjelokupnom radu projektu GEA, OPROSTI 2018., Ljerka Pavković je izrazila izuzetno zadovoljstvo činjenicom kako su i ove godine ostvarili ciljeve planirane projektom te dobili Povelju zahvalnosti od Požeško-slavonske županije za doprinos razvoju palijativne skrbi koja im daje vjetar u leđa da nastave dalje te da započnu planirati aktivnosti za GEA, OPROSTI 2019 .