banner sezame okoliš
banner sezame okoliš
AS obrt
DANI OTVORENIH VRATA EU PROJEKATA

Pogledajte Lipik s crkvenog tornja

10.05.2018. 13:45 | 1465 pregleda | Vijesti

U okviru tradicionalnog obilježavanja Europskog tjedna, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije uz podršku Europske komisije organizira „Dane otvorenih vrata EU projekata“, čiji je cilj predstaviti projekte koji su svojom uspješnom provedbom dali doprinos razvoju lokalnih zajednica u područjima kao što su kultura, obrazovanje, turizam, energetika, istraživanje i razvoj, poduzetništvo, promet, zaštita okoliša, ruralni razvoj, socijalna uključenost, zdravlje i mnoga druga.

Tako će Lipičani, ali i svi posjetitelji, turisti ili pak slučajni prolaznici u subotu i nedjelju (12. i 13. svibnja) imati priliku razgledati toranj lipičke župne crkve sv. Franje Asiškog koji je u sklopu projekta „Put Baštine – od trapista do graničara“ (Heritage route – From Trappist to Border guards) iz programa Prekogranične suradnje (Interreg – IPA CBC Croatia – Bosnia and Hercegovina – Montenegro) uređen kao izložbeni prostor povijesti Lipika, ali i kao predivni vidikovac s kojega se pruža pogled na ljepote našega kraja.

Piše:
Matija Kulhavi

Na sedam katova lipičkog crkvenog tornja postavljena je i instalirana multimedijska oprema na kojoj se prikazuje povijesni razvoj Grada Lipika.

Povijesne sadržaje je prikupio i objedinio mr. sc. Berislav Schejbal, koji je sastavio koncept od sedam poglavlja (Kupalište Lipik, Perivoj Lipik, Poznate osobe u Lipiku, Posjetitelji toplica Lipik, Kursalon i Wandlbahn, Lipik u Domovinskom ratu, Župa sv. Franje Asiškog) kojima se prikazuje povijest Grada Lipika s fokusom na stradavanje tijekom Domovinskog rata te njegovu obnovu koja svoj vrhunac dobiva na završnom katu - vidikovcu s kojeg se pruža prekrasan pogled na Lipik.

Toranj crkve sv. Franje Asiškog moći ćete posjetiti u sljedećim terminima:

12. svibanj 2018.: od 15 do 19 sati

13. svibanj 2018.: od 13 do 19 sati.