banner sezame okoliš
banner sezame okoliš
Radio Daruvar
HCK GDCK PAKRAC - AKCIJA DOBROVOLJNOG DARIVANJA KRVI

Na drugoj ovogodišnjoj akciji dobrovoljnog darivanja prikupljeno je 129 doza krvi

17.04.2018. 09:39 | 499 pregleda | Vijesti

Gradsko društvo Crvenog križa Pakrac u ponedjeljak, 16. travnja, provelo je drugu godišnju akciju dobrovoljnog darivanja krvi u kojoj je prikupljeno 129 doza crvene tekućine koja život znači.

Piše:
Matija Kulhavi

Akciji davanja krvi odazvalo se 90 osoba u Pakracu, od kojih je 80 darovalo dozu krvi. U Lipiku se akciji odazvalo 59 osoba, a 49 darivatelja dalo je krv.

Gradsko društvo Crvenog križa Pakrac u suradnji s Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu iz Zagreba u Pakracu i Lipiku tako je provelo svoju drugu, od četiri planirane, ovogodišnju akciju dobrovoljnog darivanja krvi. Dobrovoljni darivatelji krvi davali su dozu ujutro do 11 sati u prostorima GDCK u Pakracu, a tijekom poslijepodnevnih sati od 12 do 15 sati u Lipiku, u tvornici "Studenac".

Podsjetimo se kako je na prvoj ovogodišnjoj akciji dobrovoljnog darivanja krvi, održanoj 15. siječnja u Lipiku i Pakracu, prikupljeno ukupno 122 doze krvi. Sljedeći datumi kad će se održati preostale dvije akcije su 16. srpanj i 15. listopad.

Svake godine europski građani više od 20 milijuna puta daruju krv, a svijest o važnosti darivanja krvi još uvijek nije dovoljno razvijena. Svi građani koji žele pomoći u prikupljanju ove dragocjene tekućine, mogu se javiti u svoja Gradska društva Crvenoga križa u kojima će dobiti sve potrebne informacije o akcijama prikupljanja krvi. Gradska i Općinska društva Crvenoga križa djeluju u 110 gradova i općina u Hrvatskoj stoga svaki građanin može dati svoj doprinos ovoj plemenitoj akciji.