banner sezame okoliš
banner sezame okoliš
Radio Daruvar
Dječji vrtić “Kockica” Lipik

Djeci predstavljena slikovnica “I (bila) jednom jedna zemlja”

12.04.2018. 13:15 | 1022 pregleda | Vijesti

Danas je u dječjem vrtiću “Kockica” u Lipiku predstavljena slikovnica “I (bila) jednom jedna zemlja”, a za djecu su pripremljene i radionice tijekom kojih su crtali nebo.

Piše:
Hrvoje Gjulić

Predstavljanje slikovnice provodi se u sklopu projekta “Gea, oprosti” pokrenutnog od strane Palijativnog tima LiPa. Radionicu, na kojoj je sudjelovala jedna grupa polaznika Dječjeg vrtića ”Kockica”, vodila je autorica slikovnice Sanja Čižić.

Djeca su za zadatak imala nacrtati nebo, a 5 najboljih crteža je nagrađeno.

O slikovnici:

Slikovnica I (bila) jednom jedna ...Zemlja započinje buđenjem novog dana, gdje djeca trče veselo po plavoj travi. Škola je prepuna djece a pored škole je jezero s divnim labudovima. U toj zemlji ljubav raste i svi se vole. Tamo nema straha. Nitko se tamo ne boji. Tamo nema boli.Tamo zna se kako se voli.

Djeca grade svatko svoj dom. Svaki je drugačiji i poseban. Izrađuju i raznovrsne slastice, smiono nastaju novi recepti. U toj zemlji čak ni životinje nisu drske. Janje zajedno sa lavom spava.

Jedan dan kao da tisuću godina ima. Ne postoji bol, niti suza tamo nema. Osim suza radosnica. Od tih suza nastaju dijamanti raznih boja i oblika. Djeca grade dvorac pravi od dijamanta.

Od osjećaja koja se rađaju u djeci nastaju prave pjesme, kojima slave svog Stvoritelja. Od umora zaspali su i počinju dječji snovi. Počinje jedan novi dan u tom danu. Jedan dječak sanja o tome kako leti kroz oblake. Djevojčica Klara rado pravi palačinke za sve. Izrađuju stroj za sokove od raznog voća, a netko onako jednostavno u maśti sanjari da postaje balerina, ili slikar pravi!. Maja izrađuje lutkice, a Loreta postaje prevoditeljica. Dok Sara uređuje čestitke za Božić da ih pošalje djedu i baki. Lana sanja da je postala prava veterinarka. U tom divnom dječjem svijetu sve je jednostavno i moguće. Na kraju dođe noć. Uz vatru skupila su se djeca da opet sanjaju svoje velike snove.A sutradan....biti će opet....druga neka Zemlja.