banner sezame okoliš
banner sezame okoliš
Medianno
Izvještajna Skupština Vatrogasne zajednice područja Pakrac-Lipik

Mirna godina za vatrogasce na području Vatrogasne zajednice Pakrac - Lipik

07.04.2018. 12:35 | 935 pregleda | Vijesti

Na redovnoj izvještajnoj Skupštini Vatrogasne zajednice područja Pakrac-Lipik održanoj u domaćinstvu Dobrovoljnog vatrogasnog društva Veliki Banovac 6. travnja podnesena su izvješća o radu vatrogasne zajednice koja okuplja i usklađuje aktivnosti 15 vatrogasnih društava s područja gradova Lipika i Pakraca.

Piše:
Hrvoje Gjulić

Skupštinu je vodio predsjednik Vatrogasne zajednice područja Pakrac - Lipik Tomislav Stokić, a izvješće o radu Upravnog odbora te financijsko izvješće za 2017. godinu podnio je tajnik Zlatko Zerdin. Iz izvješća se moglo čuti da VZ raspolaže godišnjim proračunom od oko 851 tisuću kuna od čega su najveći donatori gradovi Pakrac i Lipik te u nešto manjoj mjeri Vatrogasna zajednica Požeško-slavonske županije. Najveći dio proračuna raspoređen je Dobrovoljnim vatrogasnim društvima s područja Vatrogasne zajednice za financiranje rada tih Društava, a ostatak je potrošen na organizaciju vatrogasnih vježbi, plaće zaposlenih u VZ i slično.

Tijekom protekle godine održana je 20. združena vatrogasna vježba kojoj je domaćin bio DVD Poljana, a sudjelovalo je svih 15 Društava s područja Vatrogasne zajednice kojima je svakoj bio priređen poseban zadatak. Uz to, DVD Pakrac je bio domaćin natjecanja vatrogasne mladeži, a u školsko sportskoj dvorani u Lipiku održan je prvi zimski kup.

Izvješće zapovjedništva podnio je zapovjednik Vatrogasne zajednice područja Pakrac - Lipik Ilija Turković ml. rekavši da je u protekloj godini na području VZ bilo 57 vatrogasnih intervencija, od toga 12 požara na otvorenom, 16 na stambenim i gospodarskim objektima te 3 požara na prometnim sredstvima. Istaknuo je i 7 tehničkih intervencija u prometu, jednu intervenciju kod istjecanja zemnog plina, 15 otvaranja na stambenim objektima i 6 ispumpavanja objekata. Tu su i 331 ostale usluge kao što su ispiranje kanalizacije, ispumpavanje vode iz bunara i sl.

Osim intervencija na području gradova Lipika i Pakraca, VZ Pakrac - Lipik je 21. kolovoza 2017. dobila zapovijed od županijskog vatrogasnog zapovjednika za izvanrednu dislokaciju na priobalje u grad Benkovac gdje je u roku od 2 sata poslano 9 vatrogasaca koji su tijekom četiri dana trajanja dislokacije uspješno odradili svaku zadaću koja je pred njih postavljena. Tijekom te akcije, ali i svih drugih u protekloj godini, nije ozlijeđen niti jedan vatrogasac što pripisuju opremljenosti i obučenosti svojih vatrogasaca.

Kada je ljudstvo u pitanju, Vatrogasna zajednica područja Pakrac - Lipik raspolaže s 337 ispitanih vatrogasaca, 187 ispitanih vatrogasaca I. klase, 123 dočasnika, 146 dočasnika I. klase, 34 časnika, 23 časnika I. klase te 2 viša vatrogasna časnika. Uz to, tu je i 391 podupirućih, 19 počasnih vatrogasaca, te oko 190 članova vatrogasne mladeži.

Od vozila, na raspolaganju je 11 navalnih vatrogasnih vozila, 5 autocisterni, jedno vozilo za šumske požare, 18 kombi vozila, 4 zapovjedna i 3 tehnička vozila te 9 vatrogasnih traktorskih cisterni uz mnogu drugu ostalu opremu.

Zahvalu na predanom radu te podršku da tako nastave i u budućnosti vatrogascima su uputili zamjenik gradonačelnika Grada Lipika Slobodan Katunar te gradonačelnica Grada Pakraca Anamarija Blažević. U istom tonu pohvalama se pridružio i zapovjednik Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije Josip Ugrin posebno pohvalivši vodstvo Vatrogasne zajednice područja Pakrac - Lipik na brzoj reakciji nakon izdane zapovjedi za izvanrednu dislokaciju na priobalje.