banner sezame okoliš
banner sezame okoliš
AS obrt
Hvidr-a PAKRAC

Održana 26. redovna izvještajna skupština Udruge HVIDR-a Pakrac

07.04.2018. 10:08 | 966 pregleda | Vijesti

Pakračka Gradska vijećnica bila je mjesto održavanja 26. redovne izvještajne skupštine Udruge HVIDR-a Pakrac koja se odvila u petak, 6. travnja tijekom kasnih poslijepodnevnih sati. Osim članova HVIDR-e te predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata, skupštini su nazočili Vedran Neferović, zamjenik župana Požeško-slavonske županije, pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević i Mladen Dolić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Lipika.

Piše:
Matija Kulhavi

Nakon svečane intonacije hrvatske himne te minute šutnje za sve poginule i preminule hrvatske branitelje, skupštini se obratio Stipe Hodak, predsjednik pakračke HVIDR-e, koji je ponosno istaknuo kako je Udruga HVIDR-a Pakrac, koja je osnovana 1992. godine, najstarija udruga proistekla iz Domovinskog rata na području Pakraca i Lipika. 

U prošlogodišnjem izvješću HVIDR-e Pakrac stoji kako je temeljem članarine članstvo potvrdilo 76 HRVI dok je na temelju odluke Predsjedništva od plaćanja članarine oslobođeno 10 članova, što zbog loše socijalne situacije, što zbog dugotrajnog liječenja ili bolovanja. U izvještajnom razdoblju između sjednica umro je jedan član; Antun Zeman.

Uređene prostorije za rad HVIDR-e

Također, tijekom prošle godine održano 16 sjednica Predsjedništva sjednica, a nakon niza godina odlučeno je da se urede prostorije za rad HVIDR-e, odnosno da se izvrše poslovi krečenja. Pri tome je Grad Pakrac financirao potrebni materijal, a članovi HVIDR-e Pakrac su organizirali radove. Bila je ovo prilika da se na skupštini pohvali dobrovoljni rad Zdravka Sopijanca, Borisa Čataka, Zorana Petrovića i Daria Maroševića, članova HVIDR-e koji su taj posao preuzeli na sebe.

Sudjelovanje u svim obilježavanjima obljetnica iz Domovinskog rata

Predstavnici HVIDR-e Pakrac prisutni su i sudjeluju u svim obilježavanjima obljetnica iz Domovinskog rata i povijesti hrvatskog naroda, posebno obljetnicama pogibije branitelja na području Pakraca i Lipika, ali i u drugim krajevima gdje su stradavali hrvatski branitelji.

Tako su nakon višegodišnje uspješne suradnje s HVIDR-om Kaštela članovi pakračke HVIDR-e prošle godine sudjelovali u Danima branitelja Splitsko - dalmatinske županije u Kaštelima, a u studenom 2017., prigodom obilježavanja tragične obljetnice stradavanja Vukovara, ugostili su predstavnike i članove braniteljskih udruga s Otoka Raba.

Članovi HVIDR-e Pakrac  u 2017. godini aktivno su sudjelovali u 8. „Križnom putu grada Pakraca“ , kao i u 8. hodočašću hrvatske vojske i policije „Gospi Voćinskoj“, koje je održano u prosincu 2017. Također, prigodom održavanja Sajma „Slavonski banovac“ u Pakracu, sa svojom su ekipom sudjelovali u kuhanju graha na „Grahfestu“ te osvojili visoko 4. mjesto.

Obilježavanje akcije "Alfa 91."

HVIDR-a Pakrac i prošle je godine, dana 28. i 29. prosinca, organizirala program obilježavanja akcije „Alfa 91“. Na obilježavanju ove obljetnice 28. prosinca pridružilo im se preko 100 branitelja iz Varaždinske županije i tom je prigodom održana i kraća komemoracija za poginule branitelje kod spomen - ploče na „Kragujskom putu“, kao i prigodni program komemoracije kod spomenika u Šeovici. Tom su prilikom branitelji iz Varaždinske županije darovali više od 100 djece predškolskog i školskog uzrasta iz Prekopakre prigodnim poklonima. Drugog dana, 29. prosinca 2017. godine nastavljen je program obilježavanja 26. godišnjice akcije „Alfa 91.“ tradicionalnim Pohodom „Fokinom stazom“ i maratonom od rodne kuće Marijana Kulhavija Foke na Maloj Krndiji  do Planinarskog doma Omanovac, a u ovaj su se program, pored mnogih domaćih branitelja, aktivno uključili i branitelji te članovi njihovih obitelji iz Bjelovara i Križevaca.

Na skupštini je istaknuto kako su u akciji „Alfa 91“ poginula 24 hrvatska branitelja, dok ih je 12 zarobljeno te ubijeno, a 61 branitelj je bio ranjen.

Uspješni na sportskim natjecanjima

HVIDR-a Pakrac bila je organizator, a njezini su članovi i sudjelovali na 24. ŠNIDOR-u Požeško - slavonske županije koji je održan u Pakracu i na kojem je pakračka ekipa osvojila 2. mjesto, dok je na Svehrvatskom  ŠNIDOR-u, koji je održan u Makarskoj, sportska ekipa naše ŽZU HVIDR-e, za koju se natjecalo  11 članova pakračke HVIDR-e, osvojila 9. mjesto.

Kao i prethodnih godina, HVIDR-a Pakrac je osigurala i prigodnu podjelu deset božićnih poklona za djecu članova.

Izvješće Nadzornog odbora i Suda časti

U izvješću Nadzornog odbora, kojeg je podnio predsjednik Borislav Ajman, rečeno je kako je Predsjedništvo uspješno vodilo Udrugu HVIDR-u Pakrac tijekom izvještajnog razdoblja, a Sudu časti, kojeg čine Zdravko Filipin, Dražen AndreattoDavor Schrötter,  nisu dostavljane nikakve predstavke, pritužbe ili žalbe članova ili drugih tijela Udruge za pokretanje određenih stegovnih postupaka.

Plan rada Udruge HVIDR-a Pakrac za 2019. godinu

Pored redovnih zadaća i obveza u 2019. godini Udruga HVIDR-a Pakrac  će i dalje organizirano obilježiti sve obljetnice iz Domovinskog rata i povijesti hrvatskog naroda na području Pakraca i Lipika, sudjelovati u programima obilježavanja obljetnica iz Domovinskog rata na području Požeško - slavonske županije i drugih gradova u Hrvatskoj, organizirati i provesti program obilježavanja obljetnice akcije „Alfa 1991.“, sudjelovati u programu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Kaštelama i „Dana branitelja Splitsko - dalmatinske županije“ dana 5.kolovoza 2018. godine i tom prigodom organizirati „Slavonsku večer“ na rivi u Kaštelama, obići sve grobove umrlih članova povodom Dana Svih svetih, sa Sportskom ekipom HVIDR-e Pakrac sudjelovati na 25. ŠNIDOR-u Požeško - slavonske županije, održavati stazu za boćanje, organizirati obilazak bojišnice ili obilježja iz Domovinskog rata na području drugih županija te organizirati program obilježavanja obljetnice pogibije branitelja u  Batinjanima i Gornjoj Obriježi dana 6. listopada 1991. godine.