banner sezame okoliš
banner sezame okoliš
Medianno
19. ožujak - blagdan nebeskog zaštitnika sv. Josipa

Svečano obilježen Dan Grada Pakraca

19.03.2018. 18:14 | 1245 pregleda | Vijesti

Pakrac 19. ožujka slavi blagdan svog nebeskog zaštitnika sv. Josipa, koji se od 1996. godine slavi i kao Dan Grada Pakraca. Tom prigodom je u Općoj županijskoj bolnici Pakrac, koja je ujedno i bolnica hrvatskih veterana, svečano otkrivena spomen ploča velikom slovačkom književniku Martinu Kukučinu (dr. Matej Bencúr) koji je pred kraj života boravio u Lipiku, a umro je u pakračkoj bolnici. Nakon toga su položeni vijenci i zapaljene svijeće kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na rimokatoličkom groblju u Pakracu te kod spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu na trgu koji nosi njegovo ime.

Piše:
Matija Kulhavi

U župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije svetu misu je služio pakrački župnik msgr. Matija Juraković, a zatim je održana svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Pakraca u Hrvatskom domu „dr. Franjo Tuđman“ kojoj su nazočili, osim gradonačelnice Grada Pakraca Anamarije Blažević i predsjednika pakračkog Gradskog vijeća Miroslava Ivančića,  veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Slovačkoj Juraj Priputen, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Davor Huška, župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević,  saborski zastupnik Franjo Lucić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić, gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, gradonačelnik Dolny Kubina Roman Matejov, načelnica općine Revuca Eva Cirenova, načelnik općine Jasenova Rajmund Bradik, načelnik Općine Dobretići Ivo Čakarić te predsjednik Općinskog vijeća Marko Idžanović, načelnik Općine Konavle Božo Lasić i načelnik Općinskog vijeća Ivo Simović, gradonačelnik Požege Darko Puljašić, gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić, gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir, gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček, zamjenik gradonačelnika Virovitice Damir Marenić, zamjenica gradonačelnika Bjelovara Valna Bastijančić Erjavec, predsjednica Općinskog vijeća Blata na Korčuli Marija Bačić, brojni čelnici susjednih gradova i općina, gospodarstvenici, ravnatelji ustanova i direktori trgovačkih društava, predstavnici policije i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici vjerskih zajednica, pakrački gradski vijećnici, ovogodišnji dobitnici javnih priznanja, kao i ostali prisutni građani.

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Pakraca započela je intonacijom hrvatske himne koju je izvela solistica Staša Kukić uz pratnju Tamburaškog orkestra Pakrac pod vodstvom dirigenta Aleksandra Gašparovića, a zatim je minutom šutnje odana počast svim onima koji su živote ugradili za dobrobit suverene i samostalne Republike Hrvatske.

Nazočnima se obratio Miroslav Ivančić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Pakraca, pozdravivši ih, kako je rekao, u Gradu ratnika, ali i stvaralaca, Gradu burne povijesti koji su mnogi htjeli prisvojiti, ali uvijek je ostao hrvatski i samo hrvatski. „Bez obzira na sve, ovaj Grad živi, ovaj Grad se obnavlja, u ovaj Grad se ulaže jer u ovom Gradu je od 1991. do 1995. godine posađeno više od 300 cvjetova, mladih pupoljaka Hrvatskog naroda, koje mi koji smo ostali moramo njegovati i brinuti se da nikad ne uvenu, da okruženje tih cvjetova bude baš onakvo kako su ga oni zamišljali“, istaknuo je Ivančić.

„Danas se nalazimo u prostoru Hrvatskog doma „dr. Franjo Tuđman“, koji je sa svojim Pakračanima također dijelio jako lijepe, ali i ružne trenutke. Dom je u obnovljen i u funkciji je uglavnom za mlađe generacije. Svi projekti koje provodimo i koje želimo provesti imaju osnovni cilj koji smo si sami postavili, a on je: obnova i razvoj našeg Pakraca kako bi on postao mjesto ugodnog življenja svim našim stanovnicima, a pogotovo našoj djeci“, rekla je pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević čestitavši pri tome svim sugrađankama i sugrađanima Dan Grada i Dan nebeskog zaštitnika sv. Josipa.

Pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Davor Huška u svojem je govoru istaknuo promjenu državne politike u pozitivnom smislu naspram Pakraca, ali i čitave Požeško-slavonske županije, dok je zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić rekao kako se projekt Šumetlica, zahvaljujući velikom trudu djelatnika Hrvatskih voda, ali i naših lokalnih čelnika, nastavlja veoma brzo.

Obraćajući se u ime svih gradonačelnika, gradonačelnik Lipika Vinko Kasana je rekao kako među nazočnima vidi brojne prijatelje Pakraca, a grad koji ima tako puno prijatelja  ne može biti ništa drugo nego dobar grad. Pohvalio je smjer u kojem se Pakrac razvija, što mu je kao gradonačelniku susjednog Lipika posebno drago te je istaknuo kako su Lipik i Pakrac povezani kroz niz životnih situacija, kroz niz zajedničkih poduzeća što je rezultiralo i činjenicom da nema masovnih odlazaka ljudi s našeg područja kao što je to prisutno u nekim drugim krajevima.

Poslije pozdravnih govora te obraćanja gostiju, vokalni solist Kristijan Kostić uz pratnju Tamburaškog orkestra Pakrac izveo je skladbu „Naše malo misto“, a zatim je uslijedila dodjela javnih priznanja Grada Pakraca ljudima koji su svojim djelima i znanjem promicali ime Grada Pakraca i Republike Hrvatske te tako zaslužili da im se oduži na ovaj način.

Zlatna plaketa „Grb Grada Pakraca“

  • Vladimir Tessari za područje drugih društvenih djelatnosti;
  • dr. sc. Veljko Đorđević, prof. dr. sc. Marijana Braš, dr. sc. Jadranka Pavići Vlado Čutura za područje zdravstva i socijalne skrbi
  • Zdravko Andabak za područje obrane i sigurnosti

Javno priznanje „Pečat Grada Pakraca“

  • Moto klub „Vitezovi tame“ Pakrac
  • Udruga maratonaca Virovitičko-podravske županije „Glasnici istine“.

U ime nagrađenih zahvalila se psihijatrica i predstojnica Klinike za psihološku medicinu KBC-a Zagreb i docentica na Medicinskom fakultetu u Zagrebu Marijana Braš.

Svečana sjednica završila je skladbom „Ne dirajte mi ravnicu“ u izvedbi vokalnog sastava Contesse.

Fotogalerija: Sveti Josip - Dan Grada Pakraca (19.3.2018.)