banner sezame okoliš
banner sezame okoliš
AS obrt
Otvorimo vrata sportu! - PREDAVANJE SONJE ŠKEVIN I MATIJE AVIROVIĆA

Triatlon - najbrže rastući sport na svijetu

17.03.2018. 08:06 | 752 pregleda | Vijesti

U lipičkom Multikulturalnom centru u petak, 16. ožujka održano je predavanje Sonje Škevin i Matije Avirovića na temu Triatlon - najbrže rastući sport na svijetu.

Piše:
Hrvoje Gjulić

"Triatlon je izrazito moderan i jedan od najbrže rastućih sportova današnjice koji se sastoji od tri discipline: plivanja, vožnje bicikla i trčanja. Zvuči poprilično jednostavno. No kad sva ta tri sporta pokušate spojiti, dodate im tranzicije, počnete voditi brigu o logistici i taktici, početna predodžba se brzo mijenja.", kažu predavači koji dodaju da uz triatlon postoje još dvije pojednostavljene discipline: duatlon (trčanje i vožnja bicikla) i aquatlon (plivanje i trčanje) koji je posebno popularan kod djece.

Poredak disciplina je uvijek isti, samo su udaljenosti različite. Osim klasičnog triatlona postoje i razne izvedenice ovog sporta, gdje se pojedine discipline zamjenjuju alternativnim sportom, međutim njihova je popularnost znatno manja. Od svojih početaka triatlon svakim danom privlači sve više poklonika, te je danas jedan od najbrže rastućih sportova u svijetu.

"Ta se spektakularnost može pripisati činjenici da je triatlon sport za ljude svih dobnih skupina, svih razina sportske pripremljenosti, ne poznaje spolne granice i uključuje ljude iz svih razina društva. Triatlon je uistinu za svakoga i nudi jako puno za sve one koji se odluče pokrenuti i promijeniti svoj način života.", rekli su predavači objašnjavajući zašto triatlon proživljava ovako veliku ekspanziju.

Goste je tijekom predavanja pozdravio zamjenik gradonačelnika Grada Lipika Slobodan Katunar koji im je poželio dobrodošlicu u Lipik te je rekao kako se nada da će njihovo predavanje potaknuti i nekoga u Lipiku da se počne baviti triatlonom.