Medianno
89. godišnja skupština DVD-a Gaj

Uspjesi vatrogasne mladeži obilježili proteklu godinu za DVD Gaj

11.03.2018. 10:57 | 886 pregleda | Vijesti

U subotu, 10. ožujka 2018. godine održana je 89. godišnja skupština DVD-a Gaj, a iz izvješća o radu za 2017. godinu moglo se čuti kako vatrogasci nisu imali zahtjevnijih aktivnosti tijekom protekle godine, no istaknuta je vatrogasna mladež koja već nekoliko godina unazad ostvaruje odlične rezultate na vatrogasnim natjecanjima, a u tome izuzetak nije bila niti protekla godina.

Piše:
Hrvoje Gjulić

Skupštinu je vodio predsjednik DVD-a Gaj Tomislav Strganac, a izvješću o radu za 2017. godinu podnio je tajnik Društva Marijan Strganac koji je od aktivnosti izdvojio zalijevanje novoposađenog drvoreda lipa u Ulici Sudre Slavka te zalijevanje cvijeća, opskrba vodom postrojenje NTC Gaj, provođenje pasivnih dežurstava za vrijeme požarne sezone, održavanje opreme i vozila te sudjelovanje na združenoj vježbi u Poljani. Također, istaknute su i aktivnosti mladeži na vatrogasnim natjecanjima. Tako su sudjelovali na natjecanju u organizaciji vatrogasne zajednice Pakrac-Lipik u Pakracu gdje je ženska ekipa osvojila prvo, a muška četvrto mjesto čime su se kvalificirali na županijsko natjecanje gdje su osvojili dva sedma mjesta. Uz to, na natjecanju u Banovcu, pomladak je osvojio prvo, a mladež drugo mjesto u svojim kategorijama. Osim sudjelovanja na natjecanjima, mladež je bila aktivna i u obnovi i restauraciji stare prskalice u čemu im je znanjem i iskustvom pomogao Antun Nenadović. U planu za ovu godinu je izgradnja nadstrešnice u prostoru dvorišta ispred vatrogasnog doma gdje bi ta prskalica bila izložena.

Iz financijskog izvješća vidljivo je da je tijekom 2017. godine DVD Gaj raspolagao proračunom nešto manjim od 25 tisuća kuna od čega je potrošena polovina sredstava, a najveći dio je utrošen na troškove održavanja skupštine, vatrogasnih natjecanja, vatrogasnih vježbi te tehničkog pregleda te održavanja vozila.

Na skupštini se povela rasprava o obnovi vatrogasnog doma kojemu, osim već godinama prisutnog problema s vlagom, treba obnova od temelja do krovišta. U planu je bilo taj dom kandidirati za sredstva iz Europske unije, no zbog problema s imovinsko pravnim odnosima taj proces je već neko vrijeme u zastoju. Naime, čestica na kojoj se nalazi manji dio bivšeg ugostiteljskog objekta u sklopu doma pripada tvrtki PPK Bjelovar. „Komunikacija s ljudima iz PPK Bjelovar je odlična. Prije nekoliko dana bili smo u Bjelovaru, sastali se s vlasnikom koji se složio sa svime, no kada na red dođu konkretni potezi, tada odgovora nema.“, rekao je gradonačelnik Vinko Kasana na temu problema s vlasništvom.

Gradonačelnik je, također, pohvalio DVD Gaj zbog ostvarenja zacrtanih ciljeva i te čestitao na uspjehu u protekloj godini. Posebno je istaknuo i pohvalio vatrogasnu mladež na uspjesima koje već godinama ostvaruju. Na čestitke se nadovezao i tajnik Vatrogasne zajednica Pakrac-Lipik Zlatko Zerdin koji je istaknuo da će dva člana DVD-a Gaj, Tadija Nikić i Marko Ivančević, uskoro polagati ispit za vatrogasne suce čime bi, ako ispiti budu uspješno položeni, Vatrogasna zajednica Pakrac-Lipik mogla samostalno organizirati vatrogasna natjecanja što do sada nije bio slučaj s obzirom na to da trenutno na ovom području postoji samo jedan vatrogasni sudac.

Tijekom skupštine je najavljeno da će DVD Gaj sljedeće godine proslaviti 90. obljetnicu postojanja Društva te će tom prilikom biti održana svečana proslava.