Medianno
IZBORNA SKUPŠTINA PALIJATIVNOG TIMA „LiPa“

Dr. Sarajlić dao ostavku, nova predsjednica PT „LiPa“ je Ljerka Pavković

10.03.2018. 20:54 | 2389 pregleda | Vijesti

Palijativni tim „LiPa“ iz Lipika održao je 7. ožujka izvanrednu izbornu Skupštinu na kojoj su donesene nove personalne promjene u vodstvu Tima, ali isto tako donesene izmjene u Statutu.

Piše:
Krešimir Putrić

Predsjednik i član PT „LiPa“ dr. med. Goran Čičin Radin Sarajlić ponudio je ostavku nakon četiri aktivne godine u radu Tima, jer se, naime, zbog obveza ne vidi više u ulozi predsjednika, ali i člana u ovoj palijativnoj organizaciji. Tu je odluku, na prvoj točki dnevnog reda, jednoglasno prihvatilo 14 prisutnih članova od ukupno njih 20 te je posljedično tome za predsjednicu jednoglasno izabrana glavna sestra Toplica Lipik dipl. ms. Ljerka Pavković, a za dopredsjednicu dipl. ms. Vesna Božić. Tajnik PT „LiPa“ postao je bacc. mt. Ivan Vučetić, dok je za novu članicu Upravnog odbora imenovana dipl. ms. Ana Tidlačko, inače nastavnici zdravstvene grupe predmeta u Srednjoj školi Pakrac.

Idejni začetnik projekta „Gea oprosti“

Dr. med. Goran Čičin Radin Sarajlić, liječnik obiteljske medicine u Domu zdravlja Pakrac, podsjetimo, prepoznao je PT „LiPa“ i njemu se priključio 2014. godine, kada je i izabran za predsjednika. Slijedom toga pokrenuo je mnogobrojne aktivnosti u zajedništvu s prvim suradnicima. Projekt koji je danas sve više prepoznat na području Lipika i Pakraca, cijele Požeško – slavonske županije te Hrvatske je „Gea oprosti“. Time je ostavio bogato nasljeđe koje će dalje sve većim brojem aktivnosti produbljivati nova predsjednica, članovi te učenici – volonteri – zdravstvenih smjerova Srednje škole Pakrac, poznatiji kao Ambasadori dobročinstva.

U Statutu posebna kategorija za učenike volontere

Osim toga, na sjednici je usklađen Statut PT „LiPa“ sa Zakonom o ravnopravnosti spolova, dodana je, uz redovne i počasne članove, posebna kategorija za članove učenike zdravstvenoga usmjerenja SŠ Pakrac pod uvjetom da s Timom potpišu ugovor o volontiranju te se, prema riječima nove predsjednice, oslobađaju plaćanja članarine.

„Udruga je svojim radom prepoznata u Republici Hrvatskoj i na međunarodnoj razini te je kao takva značajno utjecala na razvoj palijativne skrbi u Požeško – slavonskoj županiji te će i dalje nastaviti biti partner svim dionicima kroz ostvarivanje ciljeva prema Statutu. Naša snaga su dostupnost kroz 24 sata sedam dana u tjednu, volonteri, edukacija, posudionica pomagala, realiziranje ideja kroz projekte, pomoć oboljelima od Alzheimerove i drugih demencija, palijativna skrb za hrvatske branitelje te djecu“, rekla je nakon izborne sjednice predsjednica Ljerka Pavković.

 

Životopis predsjednice Ljerke Pavković

Ljerka Pavković od 2007. godine radi kao pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo i glavna sestra Toplica Lipik. Iste je godine diplomirala Menadžment u zdravstvu na Zdravstvenom Veleučilištu u Zagrebu. Tijekom svojega rada dodatno se obrazovala na području palijativne medicine u CEPAMET-u Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Godine 2015. postaje vanjski suradnik u stručnom zvanju na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku – Medicinski fakultet Osijek. Potpredsjednica je Društva za hospicijsku i palijativnu zdravstvenu njegu HUMS-a i član Povjerenstva za razvoj palijativne skrbi u Požeško – slavonskoj županiji.

Sa željom da pomogne ljudima, inicirala je i su-osnovala Palijativni tim „LiPa“ te ohrabruje mlade da se uključe u volontiranje. Aktivno sudjeluje u strategiji razvoja palijativne medicine u Republici Hrvatskoj i sveobuhvatne brige za hrvatske branitelje. S obzirom na njezino iskustvo u njezi na bojištu, educira medicinske sestre za njegu u kriznim situacijama i posljedično je 2016. godine imenovana predsjednicom Društva medicinskih sestara Domovinskoga rata Hrvatske udruge medicinskih sestara (HUMS).

Aktivni je sudionik i organizator brojnih stručnih skupova, seminara i predavanja, i domaćih i međunarodnih, a također je autor i koautor znanstvenih radova iz područja zdravstva.