banner sezame okoliš
banner sezame okoliš
Medianno
UDRUGA PČELARA Pakrac – Lipik

Prisutni na svim značajnim manifestacijama Lipika i Pakraca

05.02.2018. 10:58 | 777 pregleda | Vijesti

U pakračkoj gradskoj vijećnici 4. veljače je održana redovna godišnja skupština Udruge pčelara Pakrac – Lipik kojoj je, osim zamjenika gradonačelnice Grada Pakraca Marijana Širca, upravitelja LAG-a Zeleni trokut Igora Mateka te predstavnika srodnih pčelarskih udruženja iz Daruvara, Nove Gradiške, Požege i Voćina, sudjelovalo trideset i dvoje od pedeset i šest članova.

Piše:
Matija Kulhavi

Podnašajući izvješće o radu u 2017. godini, predsjednik Udruge pčelara Pakrac – Lipik Robert Androić je istaknuo kako su protekle godine pohađali predavanja Lidije Svečnjak pod nazivom „Patvorenje pčelinjeg voska“ i predavanja Sulejmana Alijagića iz BiH „Borba protiv varoe bez kemije“ i „Proljetni razvoj pčelinjeg društva“ te im je za to odobren povrat sredstava od Agencije za plaćanja u poljoprivredi. Također su posjetili sajam u Gudovcu, a u dogovorom s požeškom tvrtkom Agronom d.o.o. za članove su nabavljali ambalažu za prodaju na kućnom pragu po povoljnijim cijenama.

Pčelari su protekle godine izdali i monografiju povodom 50 godina organiziranog djelovanja, čiji je autor Duško Kliček, te su tom prilikom organizirali i svečanu skupštinu na kojoj su podijelili priznanja i zahvalnice zaslužnim  članovima i institucijama.

Zajedno sa udrugom pčelara Zlatna Dolina organizirali su županijsko ocjenjivanje meda koje se održalo u Požegi, gdje su polučili odlične rezultate, a sveukupni pobjednik ocjenjivanja je bio Mladen Škorić s medom od bagrema. U studenom 2017. su ih posjetili Gordon Claus iz SAD te Frederique Ripet iz Francuske, koji su im održali predavanje o ahetinia tumida(mali kornjaš) i azijskom stršljenu, nevoljama koje tek trebaju stići u ove krajeve.

Udruga pčelara Pakrac – Lipik sudjeluje na svim važnim manifestacijama ova dva grada, a povodom božićnih blagdana darivali su medom osnovne škole u Lipiku, Pakracu, Prekopakri, Badljevini, Donjoj Obriježi i Poljani te dječje vrtiće u Pakracu i Lipiku.

Od aktivnosti koje namjeravaju  poduzimati u 2018. godini svakako valja spomenuti stručne edukacije, odnosno predavanja koja će im pokazati kako da budu što više učinkovitiji i spremniji na nove izazove koji se pojavljuju uslijed klimatskih promjena. Isto tako namjeravaju nastaviti s upisom pčelinjaka na ovom području, a u planu im je posjetiti i pčelarske sajmove u Gudovcu, Vinkovcima i Beogradu.

I ove će godine organizirati županijsko ocjenjivanje meda zajedno s udrugom pčelara Zlatna dolina iz Požege te s Požeško-slavonskom županijom i lokalnom zajednicom. Ocjenjivanje bi se trebalo održati  u sklopu Dana Grada Lipika.

Namjeravaju smanjiti i trošak analize meda tako da iskoriste mjeru iz nacionalnog pčelarskog programa“Kontrola kvalitete meda“.

U planu im je i dalje sudjelovati na svim značajnim događanjima koji se odvijaju na lokalnoj i županijskoj razini te pomagati mladim članovima kroz  dobre savjete, predavanja, medonosne paše i poklanjanje ponekog roja pčela.

Također, u suradnji s Lipičkom razvojnom i turističkom agencijom Lira d.o.o. će se pokušati prijaviti na mjeru EU fondova za nabavu linije za punjenje meda kad ista bude raspisana.