AS obrt
Komemoracija za ubijene zatvorenike iz logora Bučje

Još uvijek se traga za 22 nestala zatočenika iz logora Bučje

16.01.2018. 14:44 | 1408 pregleda | Vijesti

Ispred spomen-kapelice sv. Antuna Pustinjaka u Bučju 16. siječnja je održana komemoracija povodom 26. obljetnice razmjene zatvorenika iz logora Bučje u organizaciji Udruge civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata Požeško-slavonske županije.

Piše:
Hrvoje Gjulić

Komemoraciji su prisustvovali mnogi predstavnici državne i lokalne vlasti te predstavnici brojnih braniteljskih udruga od Osijeka do Zagreba te su se prisjetili civilnih i vojnih žrtava Domovinskog rata stradalih u logoru Bučje i 22 nestalih zatočenika logora o kojima se 26 godina nakon zadnje razmjene na Gavrinici kod Pakraca još uvijek ništa ne zna.

Prije polaganja vijenaca za civilne i vojne zatočenike poginule tijekom postojanja logora Bučje te 22 nestalih zatočenika zloglasnog srpskog logora održana je molitva koju je predvodio vlč. Jozo Zorić, župnik iz Lipika, a tijekom komemoracije nastupio je Gradski pjevački zbor Lipik čiji su članovi otpjevali hrvatsku himnu te pjesmu ”Bili cvitak”.

Paljenju svijeća i polaganju vijenaca su prisustvovali Ante Deur kao posebni izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, zatim Nenad Križić, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja, Milan Čorak i Miroslav Zelenika, kao izaslanici ministarstva obrane, Julijana Rosandić, predsjednica Zajednice hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata, Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Alojz Tomašević, župan Požeško-slavonske županije, Đuro Knezičić ispred Hrvatskog žrtvoslovnog društva, Antifašisti Pakrac-Lipik, Anto Pavličević ispred Koordinacije Udruga Požeško-slavonske županije i Grada Požege, Koordinacija Udruga branitelja i stradalnika Osječko-baranjske županije, Koordinacija Udruga Sisačko-moslavačke županije i Udruge proistekle iz Domovinskog rata Grada Novske te Vinko Kasana i Anamarija Blažević ispred koordinacije Udruga Pakrac-Lipik te Grada Lipika i Grada Pakraca.

Civilna zatvorenica Zlata Kranjčić pred svima prisutnima prisjetila se dana provedenih u logoru Bučje i logoru Stara Gradiška nakon što je sa suprugom zarobljena u Lipiku. Zlata Kranjčić pritom je istaknula kako je danas zatočenika logora sve manje. „Na raznim okupljanjima i u javnosti 26 godina nakon Domovinskog rata malo se spominju civilne žrtve i stradalnici iz rata dok se puno priča vojnim žrtvama i braniteljima te članovima njihovih obitelji.“, rekla je Zlata Kranjčić, članica UCISDR PSŽ.

Gradonačelnica Grada Pakraca Anamarija Blažević u svom je obraćanju napomenula da je logor u Bučju prvi logor na području Republike Hrvatske u Domovinskom ratu te da se još uvijek ne zna točan broj zatočenika koji je početkom devedesetih bio zatvoren u tom logoru. Župan Alojz Tomašević pozvao je sve koji imaju ikakve informacije o 22 nestala zatočenika logora da kažu istinu kako bi se ti ljudi mogli dostojno pokopati te je još jednom ponovio da je naša dužnost i obveza prenositi istinu o Domovinskom ratu gdje god išli.

Žrtve stradalnika iz logora Bučje te značenje koje su imale za domovinu istaknula je tijekom obraćanja prisutnima Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

Za kraj okupljenima se obratio i posebni izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur koji je prenio pozdrave predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović te napomenuo kako je Požeško-slavonska županije pretrpjela velike žrtve tijekom Domovinskog rata.


Maraton "Stazom mučeništva" u čast zarobljenika logora Bučje

Prije početka komemoracije održan je maraton pod nazivom "Stazom mučeništva" na kojem su sudjelovali ultramaratonac Duško Štrbac i članovi udruge ”Glasnici istine” - Pavo Tutenov, Goran Draksler, Mario Kovač, Darko Dolovski, Vlatka Lovrenc Poljanac i Robert Poljanac. Na startu maratona, ispred pakračke HVIDRA-e, ispratili su ih načelnik PU virovitičko-podravske Siniša Knežević, Davor Solić, načelnik PP Virovitica, Dario Strugar, sin poginulog pripadnika specijalne policije Policijske postaje Virovitice Darka StrugaraMirko Poljanac, predsjednik Hvidre Virovitica te Dinko Miovec, predsjednik Udruge civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata Požeško-slavonske županije, a na svom putu prema Bučju posjetili su spomen obilježja poginulim braniteljima u Ulici Kalvarija, kod mjesta pogibije  Vjenceslava Štrbca te kod Brusničkog mosta.

Fotogalerija: Komemoracija za poginule zatočenike logora Bučje (16.1.2018.)