Radio Daruvar
15. siječnja - Dan međunarodnog priznanja Hrvatske

Obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

15.01.2018. 08:48 | 437 pregleda | Vijesti

Na današnji dan 1992. godine neovisnost Republike Hrvatske zajedno su priznale tadašnje članice Europske unije.

Piše:
Compas

Međutim, priznavanje Republike Hrvatske od strane drugih država počelo je znatno ranije. Prve zemlje koje su priznale Hrvatsku bile su Slovenija, Litva, Latvija, Estonija i Ukrajina, no te države u to vrijeme ni same nisu bile međunarodno priznate.

Službeno, prva država koja je priznala Hrvatsku bio je Island 19.prosinca 1991. godine. Isti dan, to je napravila i Njemačka, ali ta je odluka je stupila na snagu tek 15. siječnja kada su Hrvatsku priznale i ostale članice tadašnje Europske zajednice. Upravo je Njemačka imala važnu ulogu u priznavanju Hrvatske s obzirom na to da su nakon toga i mnoge druge države učinile isto.

Nekoliko dana prije Europske zajednice, Hrvatsku su priznali Vatikan i San Marino.

Dana 15. siječnja Hrvatsku su uz Njemačku priznale i Belgija, Velika Britanija, Danska, Malta, Austrija, Švicarska, Nizozemska, Mađarska, Norveška, Bugarska, Poljska, Italija, Kanada, Australija, Francuska, Finska i Švedska.

Do kraja siječnja 1992. Hrvatsku je priznalo još sedam država - Finska, Rumunjska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Paragvaj i Bolivija. Potom su, među ostalima, uslijedila i priznanja Rusije (17. veljače), Japana (17. ožujka), Sjedinjenih Američkih Država (SAD) (7. travnja), Izraela (16. travnja, iako su diplomatski odnosi uspostavljeni tek pet i pol godina kasnije), te Kine (27. travnja).

Izvor: Hrvatski sabor, HRT