banner sezame okoliš
banner sezame okoliš
Medianno
Šahovski klub ”Pakrac-Lipik”

Šahisti izborili ostanak u 3. HŠL – Istok

10.11.2017. 08:06 | 709 pregleda | Vijesti

Piše:
Compas

U posljednjem, devetom kolu jesenskog dijela prvenstva u 3. HŠL – Istok, naši šahisti su kao domaćini 29. listopada 2017. godine pobijedili ekipu ŠK ”Šahovnica” iz Garčina rezultatom 4:2 i tom pobjedom su definitivno osigurali plasman za opstanak u istom rangu natjecanja u sljedećoj sezoni.

U jesenskom dijelu prvenstva naši šahisti su bili u nezavidnoj situaciji. Za opstanak u ligi, slabim plasmanom iz proljetnog dijela prvenstva, na osmom mjestu, od ukupno deset ekipa, imali su težak zadatak. U tri kola s vodećim ekipama na tablici, trebalo je ostvariti barem jedan neriješen rezultat i jednu pobjedu da bi se održali u istom rangu natjecanja. To se i ostvarilo. Neriješen rezultat sa ŠK ”Kralj” u Slavonskom Brodu i dva poraza od Virovitičana i Veličana, ali i pobjedom u posljednjem, devetom kolu, nad šahistima iz Garčina, ostvaren je plan ovogodišnjeg natjecanja. Sljedeće sezone ponovo u društvu s klubovima 3. HŠL - Istok-Skupina ”C”. Zahvaljujući osvježenoj ekipi s četvoricom novih članova i konsolidacijom sustava, klub se uspio spasiti od ispadanja iz 3. HŠL.

Slab rezultat u natjecanju posljedica je subjektivnih i objektivnih nedostataka u klubu. Za sljedeću sezone bit će potrebne veće i kvalitetnije pripreme, ali i podizanje većeg interesa za šahovsku igru u ovoj sredini. Škole bi trebale biti više angažirane u animiranju učenika za šahovsku igru. Ostvarivanjem programa kroz slobodne aktivnosti u okviru pilot projekta kluba ”ŠAH U ŠKOLE” u planu i programu škole bi trebale posvetiti veću pažnju šahu kao plemenitoj sportskoj i zabavnoj aktivnosti. Nadamo se da će novom kurikularnom reformom obrazovanja biti riješeno pitanje i ove intelektualne i plemenite igre koja se ne bi smjela podcjenjivati u odnosu na druge sportove. Dapače, šah bi trebao imati vrlo važnu i presudnu ulogu u svestranom razvoju ličnosti, posebno mladih naraštaja. Šahovski klub je spreman ponuditi punu podršku nastojanjima da se šah kao sportska aktivnost i igra uvede u škole kao slobodna aktivnost, ali i izborni predmet u nastavnom planu škole, stoji u izvještaju Šahovskog kluba "Pakrac - Lipik".