Delfin 2022
LIPIK test
Radio Daruvar 2
DODJELA NAGRADE DR. IVAN ŠRETER

Najbolja nova hrvatska riječ je istovrijednik

14.05.2017. 19:27 | 2952 pregleda | Vijesti

Istovrijednik je najbolja nova hrvatska riječ kao zamjena za riječ ekvivalent, odlučeno je tako u izboru najbolje nove hrvatske riječi među stotinu pristiglih riječi na natječaj u organizaciji Zaklade „Dr. Ivan Šreter“ i časopisa za kulturu hrvatskog književnog jezika „Jezik“, a svečana dodjela održana je 13. svibnja u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pakrac.

Piše:
Marko Barčan

Autori najbolje nove hrvatske riječi su Anica i Denis Peričić, a osvojili su pri tom nagradu od 5.000 kuna, uz priznanje i kipić, rad akademskoga kipara Tonka Fabrisa koji će im ipak biti uručen naknadno s obzirom na to da se za razliku od prethodnih godina kad je izrađen od bronce, ovog puta radi od bračkog kamena te je još u izradi.

Drugo mjesto osvojili su Tin i Vedran Grgić za riječ podzemnica koja označava zamjenu za metro, a treća nagrada pripala je Matiji Šimunoviću za riječ zaslonik koja označava tablet.

Tako je odlučilo Povjerenstvo za izbor koje čine Jasna Horvat, Hrvoje Hitrec, Igor Čatić, Zvonimir Jakobović, Mario Grčević, Nataša Bašić, Mile Mamić na čelu s predsjednicom, urednicom časopisa Jezik Sandom Ham koja je uručila nagrade.

Nazočne ljubitelje hrvatske riječi na dodjeli pozdravila je gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević koja je spomenula kako je dr. Ivan Šreter još uvijek jedna od 22 nestale osobe u logoru Bučje te se nada kako će se pronaći i njegovi posmrtni ostaci. Prigodne riječi uputio je Damir Foretić, upravitelj Zaklade dr. Ivan Šreter, dok su prezentacije održali Igor Čatić, Nataša Bašić te Hrvoje Hitrec.


LIRA ispod članka
https://www.rsuripsumoharjo.com/slot-gacor/https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-dana/gacor88https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-pulsa/