LIRA okomiti
LIRA okomiti
Toplice Lipik 960x150_nsl
Aglomeracija Lipik-Pakra

Započela nadogradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Dobrovcu

27.11.2023. 13:23 | 1048 pregleda | Vijesti

U Poduzetničkom centru Pakrac danas je održana tiskovna konferencija koja označava početak važnog infrastrukturnog projekta. Naime, konferencija se održala u sklopu projekta "Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Lipik-Pakrac", a fokus je bio na najavama početka radova dijela projekta poznatog pod nazivom "Nadogradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Dobrovac". Ovaj dio projekta ima ključnu ulogu u unapređenju sustava za pročišćavanje otpadnih voda na našem području.

Tijekom tiskovne konferencije Marijan Pierobon, direktor komunalne tvrtke Vode Lipik, koja je nositelj projekta, kao i požeško-slavonska županica Antonija Jozić te gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, istaknuli su važnost ove faze i njezin doprinos općem poboljšanju vodnokomunalne infrastrukture.

Ukupna vrijednost projekta aglomeracije iznosi 36.787.644,00 eura, a Europska unija iz Kohezijskog fonda sufinancira projekt s iznosom nešto manjim od 28.000.000,00 eura. 

Nakon tiskovne konferencije, sudionici su imali priliku sudjelovati u obilasku gradilišta u Dobrovcu, gdje su se mogli upoznati s trenutnim stanjem i budućim planovima. 

Piše:
Matija Kulhavi

Marijan Pierobon, direktor komunalne tvrtke Vode Lipik, danas se prisjetio kronologije cjelokupnog projekta koji je započeo davne 2011. godine s fazom projektiranja i svim ostalim povezanim aktivnostima. Nakon potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, što se dogodilo 1. prosinca 2017., ukupna vrijednost projekta iznosila je oko 192 milijuna kuna, odnosno 25 milijuna eura, uključujući značajnih 71% bespovratnih sredstava iz EU.

Nakon provedenih javnih nabava i ugovaranja svih predviđenih poslova i aktivnosti, došlo je do povećanja vrijednosti projekta za 44,4%. To je rezultiralo revizijom studije izvodljivosti, prihvatljivosti troškova i svih povezanih elemenata. Konačno, 17. svibnja ove godine potpisan je dodatak ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, obuhvaćajući sve planirane aktivnosti na projektu, a ukupna vrijednost sada iznosi 36.787.644,00 eura s PDV-om, od čega je 27.938.000,00 eura prihvatljivo za sufinanciranje.

Opis nije dostupan.

Marijan Pierobon, direktor komunalne tvrtke Vode Lipik /Compas.hr

Pierobon je istaknuo dvije ključne faze projekta do sada: nabavu opreme za održavanje sustava odvodnje, realiziranu u rujnu 2020. godine, te završetak najvećeg dijela projekta u ožujku ove godine, što uključuje izgradnju i rekonstrukciju vodoopskrbne mreže i sustava odvodnje u aglomeraciji Lipika i Pakraca. Rekao je da su dosad obnovili i dogradili 92 kilometra infrastrukture na području ova dva grada, uključujući 33 kilometra nove kanalizacije s 18 crpnih stanica, 23 kilometra rekonstrukcije postojeće kanalizacije i 36 kilometara rekonstrukcije vodovoda.

Preostala faza projekta uključuje nadogradnju uređaja i rekonstrukciju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Dobrovcu, čime će se postići 3. najviši stupanj pročišćavanja, osiguravajući kapacitet za 13.500 stanovnika. Ovo čini otprilike 27% financijskog dijela ovog značajnog ugovora. Ugovorena vrijednost s izvođačem radova, tvrtkom Kim gradnja iz Lipovljana, iznosi 7.278.700,00 eura bez PDV-a. Radovi se planiraju izvoditi tijekom 35 mjeseci, uključujući 22 mjeseca izvođenja, 12 mjeseci pokusnog rada radi dokazivanja efikasnosti uređaja te mjesec dana za postupak preuzimanja. Formalni početak građenja započeo je 8. studenog ove godine.

Opis nije dostupan.

Tiskovna konferencija u PCP-u / Compas.hr

Gradonačelnik Lipika, Vinko Kasana, istaknuo je važnost temeljite pripreme za velike projekte poput aglomeracije Lipik-Pakrac. Naglasio je da kada se približi kraj, osjećamo ponos zbog izvanredne izvedivosti, koja predstavlja primjer dobre prakse. On je, također, izrazio nadu da će nadogradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Dobrovcu proći jednako besprijekorno.

Govoreći o značaju samog projekta za Lipik i Pakrac, gradonačelnik Kasana je istaknuo da se radi o sustavu koji potiče razvoj poduzetništva i svih ostalih poduzetničkih aspekata našeg kraja, te doprinosi razvoju turizma. Naglasio je da, bez redovite i kvalitetne opskrbe vodom te odvodnje, nije moguće planirati značajne projekte.

Gradonačelnik je izrazio zahvalnost Požeško-slavonskoj županiji i Vladi Republike Hrvatske na podršci u svim kapitalnim projektima, kako malim tako i velikim. Dodatno je zahvalio svim sudionicima aglomeracijskog projekta na uspješno obavljenim dosadašnjim radovima. Ovim gestom zahvale, gradonačelnik je naglasio važnost suradnje i podrške na svim razinama vlasti te je potaknuo zajednički angažman u budućoj realizaciji projekata od ključne važnosti za našu lokalnu zajednicu.

Opis nije dostupan.

Županica Antonija Jozić i gradonačelnik Vinko Kasana / Compas.hr

Požeško-slavonska županica, Antonija Jozić, izrazila je svoje zadovoljstvo uspješnošću projekta aglomeracije Lipik-Pakrac. Ujedno je podsjetila kako se trenutno provode čak tri značajna projekta aglomeracije na području županije, osim Lipika i Pakraca, radovi su u tijeku i na području Požege i Pleternice.

Unatoč izazovima današnjeg vremena, u kojem je teško pronaći izvođača koji može završiti sve potrebne radove u zadanim rokovima, županica je čestitala sudionicima današnje konferencije na dosadašnjim postignućima. Istaknula je dobru suradnju između tvrtke Vode Lipik te gradova Lipika i Pakraca, što će rezultirati kvalitetnim pristupom temeljnoj infrastrukturi vodoopskrbe i odvodnje za građane ovog područja. Također je naglasila važnost zaštite okoliša za buduće generacije.

Županica se zahvalila Vladi Republike Hrvatske na podršci aglomeracijskim projektima u županiji, kao i Hrvatskim vodama i svim akterima koji su doprinijeli uspješnoj realizaciji ovog projekta. Njezine riječi izražavaju važnost zajedničkog angažmana svih dionika u ostvarivanju infrastrukturnih projekata od ključne važnosti za ovaj kraj.


Toplice Lipik_640x200_tekst