Grad Lipik_drugi banner
Grad Lipik_drugi banner
Toplice Lipik 960x150_nsl
Vozači, poštujte zakone

Analiza prometnih nesreća otkriva neodgovorno ponašanje na cestama

22.11.2023. 09:21 | 721 pregleda | Vijesti

Sudjelovanje u prometu na cestama zahtijeva odgovornost i poštivanje zakona te kulturno ponašanje svih vozača. Unatoč naporima većine sudionika da se pridržavaju pravila, svakodnevni događaji na cestama ukazuju na stalni visoki rizik od neželjenih posljedica kršenja propisa i prometnih nesreća.

Piše:
Compas

Iz analize statističkih podataka o prometnim nesrećama koje su se dogodile na području Policijske uprave požeško-slavonske vidljivo je da su, u deset mjeseci ove godine, zabilježene ukupno 453 prometne nesreće od kojih je, kod onih s  materijalnom štetom, čak 115 vozača, suprotno prometnim propisima napustilo mjesto događaja (na području Policijske postaje Pakrac 15 slučajeva, na području Policijske postaje Pleternica 18  i  na području Policijske postaje Požega 82).

Samo u zadnjih deset dana, na području Policijske postaje Požega, dogodilo se desetak bjegova vozača s mjesta prometne nesreće.

Stoga, iz spomenute analize statističkih podataka proizlazi da je potrebno istaknuti propisane dužnosti sudionika prometnih nesreća, posebno kada su u pitanju slučajevi s materijalnom štetom. Naime, mnogi vozači, skrivajući se od zakonskih obaveza, napuste mjesto nesreće, čime povećavaju rizik za sve sudionike u prometu.

Vozači su prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama dužni, u slučajevima gdje je uzrokovana samo materijalna šteta:

  • Odmah ukloniti vozila s kolnika kako bi se omogućilo nesmetano odvijanje prometa.
  • Popuniti i potpisati Europsko izvješće o nesreći ili razmijeniti osobne podatke i podatke o vozilima.
  • Ne napustiti mjesto nesreće prije nego što su razmijenjeni podaci ili popunjeno Europsko izvješće.

Policija upozorava da će vozači koji ne postupe prema navedenim obvezama biti kažnjeni novčanim kaznama od 60,00 eura do 920,00 eura. Također, može im se izreći zabrana upravljanja motornim vozilom i dodijeliti negativni prekršajni bodovi.

U slučaju intervencije policije, vozači mogu biti oslobođeni očevida, ali će biti dužni poduzeti navedene korake kako bi izbjegli dodatne sankcije.

Slijedom navedenog, uz propisane visoke novčane kazne i činjenicu da je u mnogim slučajevima (u više od 50 navedenih) počinitelj pronađen, može se lako zaključiti da se bijeg s mjesta događaja prometne nesreće, ipak, ne isplati. 


Toplice Lipik_640x200_tekst