Narodne kupke vanjski
delfin3
Toplice Lipik 960x150_nsl
PROJEKT MEMORIJALNOG CENTRA Vukovar

Učenici osmih razreda upoznaju se s povijesnom baštinom i Domovinskim ratom u Lipiku

18.10.2023. 07:31 | 812 pregleda | Vijesti

Piše:
Compas

U sklopu projekta Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar, 16. listopada započele su posjete učenika osmih razreda iz Slavonije. Tijekom školske godine 2023./2024., projekt će trajati do sredine prosinca i omogućit će posjet oko 4 tisuće djece iz cijele Slavonije, koja će posjetiti područje Lipika, Pakraca i Okučana.

Upoznavanje s Domovinskim ratom i kulturnom baštinom

Učenici će tijekom ovih posjeta upoznati burnu prošlost naših gradova tijekom Domovinskog rata, ali i istražiti bogatu kulturnu i povijesnu baštinu. Nakon dočeka u Pakracu, grupe će se uputiti na predavanje ispred Policijske postaje Pakrac. Nakon toga, autobusima će krenuti prema naselju Kusonje, a potom prema Hrvatskom domu "dr. Franjo Tuđman", gdje će slušati predavanje "Domovinski rat u Pakracu". Nakon zajedničkog ručka, posjetit će Muzej Grada Pakraca, gdje će moći vidjeti kovanje Slavonskog banovca, te Muzej vojne i ratne povijesti uz stručno vođenje.

Obilazak Državne ergele Lipik i gradskih znamenitosti

U Lipiku, učenici će obići Državnu ergelu Lipik, gdje će ih voditi djelatnici ergele i upravitelj Damir Jakšić. Tijekom ovog posjeta, upoznat će se s pričom o lipicancima koji su dijelili sudbinu stanovnika ovog kraja. Nakon obilaska ergele, grupu će dočekati voditeljica turističke agencije LIRA, Ivana Pleše, lokalni turistički vodiči i direktor Turističke zajednice Grada Lipika, Hrvoje Kovačić.

Putovanje kroz povijest Lipika

Obilazak Lipika uključuje šetnju ulicom vila, posjet Toplicama Lipik, obnovljenom perivoju, Dječjem domu u Lipiku i mnogim drugim znamenitostima. Kroz priče prilagođene njihovom uzrastu, učenici će se upoznati s poviješću, legendama, proizvodnjom vode i stakla, vrhuncem razvoja grada te razdobljem ratnih stradanja i hrabrošću građana koji su se branili od neprijatelja. Također, saznat će nešto o sadašnjem stanju Lipika s fokusom na buduće planove obnove i razvoja. Nakon završetka programa u Lipiku, učenici će posjetiti Okučane.

Ova terenska nastava iz predmeta Povijest obvezna je za učenike osmih razreda u svim osnovnim školama Republike Hrvatske. Osmi razredi će biti raspoređeni po grupama i dolazit će tri puta tjedno - ponedjeljkom, srijedom i petkom. Projekt je već nekoliko godina u provedbi i ima za cilj potaknuti učenike da se upoznaju s važnim događajima iz nedavne hrvatske povijesti.


Toplice Lipik_640x200_tekst