LIRA okomiti
TOPLICE LIPIK _vanjski
Toplice Lipik 960x150_nsl
Nadahnjujuća Priča o Spašavanju

Film "Male velike sestre" otkriva humanost u teškim vremenima

22.09.2023. 07:15 | 372 pregleda | Vijesti

U organizaciji Župe sv. Franje Asiškog, u lipičkoj župnoj crkvi 21. rujna, održana je projekcija dokumentarnog filma "Male velike sestre", autora Jakova Sedlara. Ovaj film duboko istražuje herojsko djelo spašavanja Židova u zagrebačkoj bolnici Sestara milosrdnica.

Radi se o jednom od sjajnijih trenutaka humanosti, gdje su hrabre sestre pokazale iznimnu hrabrost i suosjećanje tijekom mračnih dana Drugog svjetskog rata. Njihova neustrašivost i predanost spašavanju života nevinih Židova svijetli kao primjer nesebičnog čina ljubavi prema bližnjem.

Projekcija filma "Male velike sestre" u lipičkoj župnoj crkvi nije samo bila prilika za oživljavanje ovog inspirativnog dijela povijesti, već i za refleksiju o važnosti solidarnosti, suosjećanja i hrabrosti u teškim vremenima. Ovaj film nas je podsjetio na snagu ljudske dobrote te na vrijednosti koje nadilaze sve razlike.

Piše:
Compas

Film scenarista i redatelja Jakova Sedlara želi na svjetlo dana dati do sada malo poznate ili potpuno nepoznate činjenice djelovanja sestara milosrdnica koje su tijekom Drugog svjetskog rata na inicijativu i potporu zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca spasile 309 Židova. U četrdesetak minuta daje se kratki osvrt na početak djelovanja sestara milosrdnica u Zagrebu na prosvjetnom planu, a potom i zbrinjavanju bolesnih koje su započele u svom samostanu u Frankopanskoj. Potom se gledateljstvo upoznaje s gradnjom i organizacijom rada Bolnice sestara milosrdnica, a u središnjem dijelu je djelovanje bolnice i sestara u vrijeme Drugog svjetskog rata kada su se pod raznim dijagnozama, često i izmišljenim u bolnicu sklanjali Židovi. Njihove troškove je isprva plaćala Židovska općina, a od 1943. nadbiskup Stepinac. Zahvaljujući besprijekornoj organizaciji na čelu sa s. Bogoljubom Jazvo, svi su u bolnici dobili potrebnu skrb i zaštitu, a ni jedan slučaj nije otkriven tadašnjim vlastima. Sve iznesene činjenice bogato su potkrijepljene dokumentacijom koju je marno godinama istraživao odvjetnik Marko Danon u arhivima. Film donosi i vrlo emotivno svjedočenje Mira Romana čija se majka u visokom stupnju trudnoće uspjela spasiti iz vlaka koji je prevozio Židove iz Sarajeva u Auschwitz, te se u Zagrebu domogla bolnice u Vinogradskoj gdje je Miro rođen, a onda pak zahvaljujući s. Jazvo uspjela pobjeći iz nje.

Izvor: ika.hkm.hr

LIRA ispod članka
https://www.rsuripsumoharjo.com/slot-gacor/https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-dana/gacor88https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-pulsa/