LIRA okomiti
LIRA okomiti
Toplice Lipik 960x150_nsl
Dionica Dobrovac – Lipik

Radovi frezanja ceste D47: Postojeći asfalt postaje osnova za obnovu

08.09.2023. 08:26 | 1153 pregleda | Vijesti

Početkom ovog tjedna, na dionici državne ceste D47, od Lipika prema Dobrovcu, odnosno na relaciji od Stragatransa do tvornice Studenac (op.a. u trenutku pisanja ove vijesti), započeli su radovi frezanja postojeće kolničke konstrukcije ceste, označavajući važan korak u procesu rekonstrukcije ove ključne prometnice. Radovi su izazvali znatiželju lokalnog stanovništva, a mi donosimo više detalja.

Piše:
Matija Kulhavi

Ovo frezanje ceste provodi se s ciljem prikupljanja asfaltne mase koja će poslužiti kao sirovina za izradu nove kolničke konstrukcije. Kako je istaknuo Marijan Strganac, stručni suradnik za graditeljstvo u Gradu Lipiku, frezani asfalt privremeno se deponira na prostoru industrijske zone Lipik, kojeg je Grad ustupio za tu svrhu. Nakon deponiranja, asfalt će se obogatiti drobljenim kamenim materijalima i ponovno koristiti u izgradnji nove kolničke konstrukcije ceste.

Ovaj složeni postupak ima za cilj poboljšati kvalitetu ceste, koja je godinama bila u lošem stanju, s lošom nosivošću i oštećenim asfaltom. Dodavanjem dva nova sloja asfalta i obogaćivanjem kolničke konstrukcije kamenim materijalima, geometrija ceste će se znatno poboljšati, čineći je sigurnijom i ugodnijom za vozače.

Radovi na rekonstrukciji državne ceste D47 započeli su prije godinu dana, nakon završetka projekta aglomeracije Pakrac - Lipik. Projekt je poduzeće Hrvatske ceste d.o.o., koje je investitor, povjerilo izvođaču radova, tvrtki PZC Brod d.o.o. iz Slavonskog Broda. Ovaj ambiciozni projekt obuhvaća šire područje, uključujući središte Lipika, izgradnju novog kružnog toka kod Dječjeg doma, izmještanje stupova javne rasvjete i niz infrastrukturnih promjena koje trebaju značajno unaprijediti cestovnu povezanost i sigurnost na tom području.

Pregled napretka radova

Budući da su se radovi na rekonstrukciji državne ceste odužili, odlučili smo kontaktirati izvođača putem e-maila kako bismo dobili dodatne informacije o dinamici radova na predmetnohj dionici. Nakon što primimo njihov odgovor, planiramo detaljno informirati naše čitatelje o svim relevantnim informacijama.


Toplice Lipik_640x200_tekst
https://www.rsuripsumoharjo.com/slot-gacor/https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-dana/gacor88https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-pulsa/