TOPLICE LIPIK _vanjski
LIRA okomiti
Medianno
prvo ždrijebe u 2023. godini

Lipička ergela lipicanaca dobila prinovu

18.03.2023. 07:19 | 703 pregleda | Vijesti

Piše:
Matija Kulhavi

Upravitelj ergele lipicanaca u Lipiku, Damir Jakšić, obavijestio nas je da je jučer dobivena prva prinova na ergeli te da ih se očekuje još 13 tijekom godine.

Prosječno se na ergeli godišnje oždrijebi petnaestak ždrebadi, a svako od njih ima detaljan rodovnik koji seže čak do 18. stoljeća. Novorođena ždrijebad imaju tamnu dlaku, koja nakon dvije godine postaje sve svjetlija te na kraju prelazi u čistu bijelu boju karakterističnu za lipicanca.

Državna ergela lipicanaca u Lipiku je važan spomenik povijesti i tradicije uzgoja konja u ovom dijelu Hrvatske te je također dom za devedesetak prekrasnih lipicanaca koji su tijekom Domovinskog rata otuđeni i odvedeni u Srbiju, ali su vraćeni 2007. godine. Prošle je godine tradicija uzgoja lipicanaca upisana na UNESCO Reprezentativan popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, a nedavno je započela izgradnja nove ergela, investicije koja će zasigurno dati snažan zamah razvoju turizma i konjogojstva u ovom dijelu Hrvatske.

Upravitelj Jakšić je izrazio zadovoljstvo zbog nove prinove te naglasio kako se na ergeli uvijek vodi briga o životinjama na najbolji mogući način. Lipička ergela lipicanaca ostaje važan simbol tradicije uzgoja konja u Hrvatskoj i nadamo se da će se i dalje razvijati u skladu s visokim standardima koje već dugo zastupa.


Toplice Lipik_640x200_tekst
https://www.rsuripsumoharjo.com/slot-gacor/https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-dana/gacor88https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-pulsa/