Grad Lipik_drugi banner
LIRA okomiti
Toplice Lipik 960x150_nsl
Godišnja skupština Radio kluba "Poljana"

Radioamateri su izvanredni komunikatori u hitnim situacijama

17.03.2023. 12:59 | 814 pregleda | Vijesti

Unatoč brojnim izazovima Radio klub "Poljana" uspješno je proveo gotovo sve planirane aktivnosti u prošlogodišnjem razdoblju. Te su aktivnosti uključivale nadogradnju i poboljšanje komunikacijske i IT opreme, izgradnju antena i antenskih sustava, vježbanje i unaprjeđivanje radioamaterskih vještina, sudjelovanje na radioamaterskim natjecanjima i događajima u Hrvatskoj i šire, sudjelovanje na događajima koje organiziraju Grad Lipik i MO Poljana, promoviranje vidljivosti i upravljanje administracijom, istaknuto je na skupštini održanoj 16. ožujka u Društvenom domu u Poljani.

Piše:
Matija Kulhavi

U kriznim situacijama, kao što su prirodne katastrofe, elementarne nepogode ili čak ratne situacije, načini komuniciranja koje svakodnevno koristimo, poput mobitela, često postaju neupotrebljivi. Preopterećenost, pad sustava ili nedostupnost signala mogu dovesti do toga da se ove vrste komunikacije ne mogu koristiti za normalnu razmjenu informacija, a kamoli za upravljanje i vođenje kriznih situacija. Osim toga, sustavi veza koji su u vlasništvu MUP-a, HV-a, vatrogasaca i hitnih službi bit će zauzeti i rezervirani za obavljanje njihovih djelatnosti. Kako bi se osigurala pouzdana i učinkovita komunikacija u kriznim situacijama, lokalna uprava i samouprava trebale bi imati vlastite resurse i sustave komuniciranja. Sustav veza koji se uspostavi mora se temeljiti na jasno definiranim postupcima i protokolima koji će osigurati brzu i učinkovitu razmjenu informacija. U takvom sustavu, moraju se znati koji se alati za komunikaciju koriste, tko je zadužen za njih, tko kome prenosi informacije i u koje vrijeme. Također, sredstva veze moraju biti neovisna o električnoj energiji, napajana baterijama ili agregatima, rečeno je na jučerašnjoj skupštini.

"Iako se ne želimo vratiti u vrijeme devedesetih i Domovinskog rata, kada nismo imali ništa, situacije poput potresa u Zagrebu i Banovini, poplave na Novom Zelandu, klimatske katastrofe diljem svijeta, pokazuju da i dalje postoje situacije u kojima se ne možemo osloniti na moderne tehnologije za komunikaciju. Mobilne komunikacije i internet padaju, a u sustavu općih komunikacija nastaje kaos i panika.

Zato postoje sustavi veza koji mogu pružiti pouzdanu razmjenu informacija u kriznim situacijama. Radio klubovi i njihovi članovi, koje obično zovemo amaterima, nisu nikakvi amateri. Oni su dobro obučeni i izvježbani profesionalci koji svojim znanjem, tehnikom i sposobnošću za improvizaciju omogućuju sigurnu razmjenu informacija. Ovi sustavi veza su dokazano bili vrlo učinkoviti tijekom Domovinskog rata i nedavnih potresa u Zagrebu i Banovini." - istaknuli su ovom prigodom Drago KraljVlado Stakor, predsjednik i tajnik Radio kluba "Poljana".

Prepoznat rad našeg Radio kluba

Radio klub "Poljana" prepoznat je od HRS-a (Hrvatski radioamaterski savez) i IARU-a (International Amateur Radio Union) kao pouzdan partner u provođenju aktivnosti u njihovoj domeni djelovanja.

Članovi radio kluba 9A2AJ, 9A7W i 9A4DK postigli su izvrsne rezultate na KV natjecanju HQ 2022 na 160 m opsegu. Natjecanje se održalo u sklopu manifestacije "ZAGREB RADIO FEST" pod pokroviteljstvom ZTK Grada Zagreba, a okupilo je radioamatere iz cijele Hrvatske. Radio klub se također aktivno uključio u obilježavanje Dana Grada Lipika, gdje su prezentirali svoje aktivnosti i opremu koju koriste u kriznim situacijama. Na Sajmu mogućnosti posjetiteljima su predstavili razne uređaje i opremu koju koriste u određenim situacijama. Tijekom događaja, održano je desetak veza s radioamaterima iz različitih dijelova Republike Hrvatske, što je posebno privuklo pozornost mlađe publike, uključujući učenike nižih razreda. Ova grupa radioamatera također je dobila priznanje od Hrvatske agencije za komunikacije (HAKOM), koja je odredila članove kluba 9A2AJ i 9A4DK u ispitnu komisiju za polaganje A i P razreda radioamaterskog operatora.

Podrška lokalne zajednice

Predsjednik Gradskog vijeća Lipika, Slobodan Katunar, prepoznao je izuzetnu važnost radioamaterskog kluba, posebno u vrijeme pandemije koronavirusa. Naglasio je kako su članovi kluba u tom razdoblju također igrali značajnu ulogu u održavanju komunikacije između ljudi i organizacija koje su se suočavale s velikim izazovima.

Osim toga, predsjednik DVD-a Poljana, Darko Musulin, te predstavnici ostalih mjesnih udruga također su iskazali podršku radu članova Kluba, priznajući njihovu vrijednost za lokalnu zajednicu.

Svi zajedno su se složili da je Radioamaterski klub "Poljana" izuzetno važna organizacija, čiji rad treba podržavati i promicati te su izrazili spremnost za suradnju i pomoć u daljnjem razvoju kluba.

U planu aktivnosti za 2023. godinu radioamaterski klub ima niz zanimljivih događanja i aktivnosti. Prije svega, klub će sudjelovati na KV i UKV natjecanjima koja se organiziraju tijekom godine. Osim toga, klub će sudjelovati na međunarodnom KV natjecanju na 160 m opsegu, a to će se dogoditi sa lokacije planinarskog doma Omanovac.

Klub također planira sudjelovati na manifestacijama na lokalnoj i regionalnoj razini. Ove manifestacije pružaju izvrsnu priliku da se klub poveže s drugim organizacijama i članovima zajednice te da se predstave svojim radom i aktivnostima.

Osim toga, klub će se uključiti u koordinaciju učesnika u sustavu veza u kriznim situacijama RH i prvog regionalnog IARU  putem međunarodnog komunikacijskog kanala R1emcom. Ovo je izuzetno važan zadatak koji će pomoći u koordinaciji komunikacije tijekom hitnih situacija.

Jedna od važnijih aktivnosti kluba je organizacija i polaganje radioamaterskih ispita A i P razreda. To će omogućiti novim članovima da se pridruže klubu i postanu aktivni radioamateri.

Klub će također održavati edukaciju i radionice za osobe treće životne dobi kao i sve zainteresirane na temu: računala i njihova upotreba u svakodnevnom životu, kao i načine i mogućnosti komuniciranja. To će pomoći da se ova populacija približi tehnologiji i da nauče kako je mogu koristiti u svojim svakodnevnim aktivnostima.

Sve u svemu, radioamaterski klub ima zanimljiv i raznolik plan aktivnosti za 2023. godinu koji će pružiti mnogo prilika za učenje, sudjelovanje u zajednici i stjecanje novih iskustava.


LIRA ispod članka