TOPLICE LIPIK _vanjski
TOPLICE LIPIK _vanjski
Medianno
STIPE BOŽIĆ SINOĆ U PAKRACU

Alpinista i putopisca svjetskog glasa pozdravilo stotinu posjetitelja

16.03.2023. 09:08 | 955 pregleda | Vijesti

Zasigurno neće požaliti svi oni koji su večer 15. ožujka proveli u vijećnici kurije Janković u društvu legendarnog hrvatskog alpiniste, putopisca i redatelja Stipe Božića, koji je u okviru obilježavanja Dana Grada Pakraca i organizaciji Gradske knjižnice Pakrac održao putopisno "Predavanje o Everestu" te prezentirao najnoviju, šestu po redu autorsku knjigu "Penjačevi zapisi".

Piše:
Dinko Kliček

Više od stotinu posjetitelja, među kojima su većinu činili lokalni planinari, ali i brojni ljubitelji reportažne forme u dahu je odslušalo Božićev sedemedesetminutni kombinatorni program o osvajanjima sedam svjetskih vrhova, među kojima je i onaj najviši - Mount Everest na koji se prvi put popeo 1979. godine. Videouradak, na kojem su se vrtjeli kadrovi od samih početaka impozantne alpinističke karijere ovog pustolova iz Zavojana kod Vrgorca, bio je praćen Božićevim pojašnjenjima u koje je vješto uklapao fascinatne trenutke alpinističkog života prožmene srećom i tugom. Jednakom strasnom emocijom prisjetio se potušestvja po sedam kontinenata, brojnih ekspedicija i pobjedničkih momenata osvajanja samih vrhova, dok se dužnim poštovanjem prisjetio na ekspedicijama stradalih prijatelja odajući im i danas počast, čuvajući ih i danas u sjećanju. 

Zadovoljna publika dugim je aplauzom zaključila ovu sjajnu večer pokazujući koliko cijeni vrhunsku karijeru i čovjeka koji za sebe voli reći da je „oduvik gleda u vis, u planine“, ali i koji im je u kratkom vremenu podario emociju kakvu nemaju priliku često doživjeti pa nećemo pretjerati kad ustvrdimo da je sinoć bila privilegija biti u društvu Stipe Božića.

Svi zainteresirani mogli su po 15 ili 20 eura kupiti neke od njegovih ranijih knjiga, koje je Božić osobno potpisao. 


LIRA ispod članka
https://www.rsuripsumoharjo.com/slot-gacor/https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-dana/gacor88https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-pulsa/