LIPIK test
LIPIK test
Toplice Lipik 960x150_nsl
Oprezno pri spaljivanju biljnog otpada!

[FOTO] Gorilo u Kraguju

15.03.2023. 09:20 | 894 pregleda | Vijesti

Piše:
Compas

Iz dnevnog policijskog izvještaja doznajemo kako je jučer, 14. ožujka oko 15 sati, u naselju Kraguj, na neutvrđeni način došlo do požara na otvorenom prostoru te je izgorjela suha trava i nisko raslinje. Naš čitatelj, koji se tog trenutka našao u blizini požarišta, poslao nam je dvije fotografije koje upozoravaju i pozivaju na obazrivost prilikom paljenja bilo kakvog raslinja na otvorenom.

 Opis nije dostupan.

Savjet vatrogasaca

Dolazak ljepšeg vremena za vatrogasce znači povećan broj intervencija na požarima otvorenog prostora zbog nekontroliranog spaljivanja biljnog otpada. Ovi požari, osim što uzrokuju štetu u prirodi, troše i značajne resurse vatrogasnih postrojbi te predstavljaju opasnost za građane. Stoga vatrogasci savjetuju da se biljni otpad ne spaljuje, već se kompostira.

Međutim, ako se pojedinci ipak odluče na spaljivanje, nužno je da postupaju sukladno odluci njihove općine, grada i županije kojom su definirani rokovi i uvjeti pod kojima se smije spaljivati biljni otpad. Prije nego se odlučite na spaljivanje, važno je poslušati savjete vatrogasaca, koji uključuju i ne paljenje vatre za vrijeme vjetrovitog vremena, sušnih razdoblja, vrijeme sazrijevanja žitarica i žetve, u blizini miniranih i minsko-sumnjivih površina.

Vatrogasci također savjetuju da se biljni otpad ne pali u šumama, lovištima i parkovima. Ako se ipak odlučite spaljivati, važno je očistiti prostor oko mjesta predviđenog za spaljivanje od zapaljivog raslinja kako biste spriječili širenje požara. Također, potrebno je pripremiti sredstva za gašenje požara, kao što su voda, pjena, prah, a ako nemate aparate za početno gašenje požara, poslužit će i pijesak, lopate i sl. Važno je ne spaljivati istovremeno velike količine raslinja.

Osobe koje su koristile ložišta na otvorenome, dužne su kontrolirati izgaranje i ne smiju napuštati mjesto dok se vatra u potpunosti ne ugasi. Vatrogasci apeliraju na osobe starije životne dobi i lošeg zdravstvenog stanja da ne pale biljni otpad. Sve pravne ili fizičke osobe koje namjeravaju ložiti vatru na otvorenome prostoru dužne su zatražiti odobrenje nadležne vatrogasne službe (javne vatrogasne postrojbe, dobrovoljna vatrogasna društva) te postupati u skladu s uputama.

Za neodgovorno ponašanje kojim se izazove požar, predviđene su visoke kazne.


Toplice Lipik_640x200_tekst
https://www.rsuripsumoharjo.com/slot-gacor/https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-dana/gacor88https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-pulsa/