Grad Lipik_drugi banner
Narodne kupke vanjski
Toplice Lipik 960x150_nsl
SKUPŠTINA DVD MARINO SELO

Godina bez požara, ali uz dosta ostalih aktivnosti

13.03.2023. 09:29 | 1046 pregleda | Vijesti

Piše:
Dinko Kliček

DVD Marino Selo ima 29 članova od čega je sedam ispitanih vatrogasaca, dvanaest je vatrogasaca 1. klase, dva su dočasnika, tri dočasnika prve klase te jedanaest članova pomladka, dok za mladež nema dovoljnog broja. U prošloj godini su sudjelovali na vatrogasnoj vježbi u Omanovcu, združenoj vježbi u Antunovcu, gdje su vježbali zajedno s domaćinom i DVD Poljana. Izašli su na intervenciju prilikom poplave u Ribnjacima te su s dva svoja člana pripomogli u potrazi za nestalom osobom u Kukunjevcu. Krenuli su u izgradnju prostorije za vatrogasnu cisternu te kupili nekoliko radnih i svečanih odjela, razvidno je iz kratkog izvješća o radu zapovjednika Marjana Štimca, podneseno za razdoblje 2022. godine.

Financijski gledano Društvo je u prošloj godini prihodovalo ukupno 58 tisuća kuna od čega je 16 tisuća pristiglo iz lipičke gradske kase posredstvom Vatrogasne zajednice. Ukupni rashodi iznosili su nešto manje od 9 tisuća kuna pa je stanje na računu s prvim danom tekuće godine nešto manje od pedeset tisuća kuna. Financijskim planom za sljedeću godinu predviđen je prihod u visini 2.150 eura, a rashodovat će 3.530 eura.

Gdje će otprilike biti utrošen taj novac djelom je prikazano kroz program rada za 2024. godinu koji otkriva da će ona većinom biti posvećena redovnim vatrogasnim aktivnostima te da će Društvo biti na raspolaganju, spremno intervenirati u slučaju nepogode manjih ili većih razmjera. Jedan od važnijih budućih zadataka izdvojenih na nedjeljnoj skupštini jest održavanje vatrogasnog spremišta u funkcionalnom stanju te po potrebi njegova nadogradnja kao i samog vatrogasnog doma. Također, radit će na stalnom osposobljavanju vatrogasaca te sukladno financijskim mogućnostima nabavljati opremu prema važećem praviliniku o minimumu opremljenosti vatrogasnih postrojbi.

Nazočne je pozdravio Zlatko Zerdin, tajnik VZ PPL, pohvalivši pritom cjelogodišnji angažman ovog omanjeg vatrogasnog Društva. Pozitivno se izrazio i inicijativi o dogradnji spremišta te na taj vid ulaganja dometnuo da je u ovim vremenima jednako važno ulagati u ljude, te ih adekvatno opremiti. Također, poželio im da u budućnosti, unatoč problemima ne odustaju od mladeži i pomlatka jer to garantira opstojnost ovog vrijednog Društva.

Slično je poručio i gradonačelnik  Lipika Vinko Kasana koji je u istupu ponovo iskazao osobnu naklonost vatrogascima. Osim što je podsjetio na najnovije benefite koje Lipik nudi operativnim vatrogascima, zaključio je da Društvo radi u okviru mogućnosti i na visokoj razini.

“Iz izvješća se vidi da u prošloj godini nije bilo požara, a to bih pripisao dobroj preventivi iza koje opet stoji vaš rad. Osim toga, vatrogasci su sve raznovrsniji i ne izlaze više samo na požare, već interveniriju kod poplava, potrage za nestalim osobama u čemu ste, vidim, i vi sudjelovali. Zato vam čestitam i želim da držite ovaj nivo. Počeli ste raditi vatroagasno spremište, a vidim da istovremeno vodite brigu i o financijama, jer ste sudeći po stanju na računu dosta štedjeli. Ako negdje zaškripi, Grad Lipik je tu i to vi znate. Uskoro slavite 95 godina postojanja, a i ostala naša vatrogasna društva su tu negdje oko 100 godina a takav vijek i trajanje znak su kvalitete. Zato ostanite ustrajni i uporni, usprkos trenutnim problemima nastavite raditi s mladima jer to garantira opstanak ovog malog, ali vrijednog Društva”, zaključio je Kasana.   


LIRA ispod članka