TOPLICE LIPIK _vanjski
LIPIK test
Toplice Lipik 960x150_nsl
17. SIJEČNJA CRKVA SLAVI SV. ANTUNA OPATA, PUSTINJAKA

U Gaju proslavljeno Antunovo uz blagoslov i licitaciju domaćih životinja

17.01.2023. 13:09 | 2397 pregleda | Vijesti

Licitacija domaćih životinja, čija je tradicija duža od dva stoljeća, uz blagoslov i svetu misu održana je i ovog prohladnog utorka, 17. siječnja, datuma kojeg se tradicionalno u Gaju obilježava dan nebeskog suzaštitnika župe, sv. Antuna Pustinjaka.

Piše:
Matija Kulhavi

Prije tradicionalnog blagoslova i licitacije domaćih životinja, u župnoj crkvi sv. Katarine u Gaju održana je sveta misa na kojoj se okupilo mnoštvo vjernika, mještana Gaja i okolnih naselja, a koju je predvodio tamošnji župnik, vlč. Augustin Tašić.

Ponuda životinja za licitaciju, bila je manja nego ranijih godina, ali usprkos tome, mještani Gaja i okolnih naselja za licitaciju koju je vodio dugogodišnji licitar Stjepan Karlović – Štefo, donijeli su nekoliko kokoši i pijetla, zeca, janje i svinju.

Nakon svećeničkog blagoslova darovanih životinja licitacijom je prodano sve što je bilo ponuđeno, a najveće su cijene ponudili Marijan Strganac, koji je kupio svinju te velečasni Tašić za janje. Sveukupno je licitacijom, po običaju, za crkvu u Gaju prikupljeno 170 eura.

Nakon misnog slavlja i tijekom licitacije, okupljeni su se mogli okrijepiti uz čaj i kuhano vino koje je osigurao Grad Lipik te domaće kolače za koje su se pobrinule žene Gaja.

Naravno, ovaj nadasve interesantan događaj ni ove godine nije prošao bez ekipe HRT-a čiji ćete prilog moći pogledati na kraju večerašnjeg Dnevnika na 1. programu.

 

ANTUNOVO U GAJU (17.1.2023.)


LIRA ispod članka
https://www.rsuripsumoharjo.com/slot-gacor/https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-dana/gacor88https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-pulsa/