Delfin 2022
MB
MB
MAGISTRALA RATNOG ZLOČINA

Dokumentarni film o strahotoma logora Bučje

23.11.2022. 09:50 | 591 pregleda | Vijesti

U produkciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora podružnice Splitsko-dalmatinske županije u Muzeju ratne i vojne povijesti u Pakracu 21. studenog je započelo snimanje dokumentarnog filma „Magistrala ratnog zločina - Logor Bučje“.

Piše:
Matija Kulhavi

Kako smo doznali od Ivana Turudić, predsjednika splitsko-dalmatinske podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, ujedno i producent ovog filma, radi se o projektu naziva „Magistrala ratnog zločina“ koji obuhvaća sedam filmova, a posljednji, koji je premijerno prikazan u kolovozu ove godine, prikazuje strahote logora u Glini.

Film o logoru Bučje treći je u nizu filmova, a obuhvatit će lokacije i priče logoraša, uglavnom Pakračana i Lipičana, koji su proživjeli sustavna maltretiranja i zlostavljanja.

„Želimo prikazati autentičan prostor i načine mučenja hrvatskih zarobljenika, snimiti sve lokacije na području Pakraca i Lipika, kao i potresna svjedočanstva bivših logoraša i članova njihovih obitelji za čije ćemo se potrebe ovdje zadržati sljedećih tjedan dana.“, rekao je Ivan Turudić.

Potporu u stvaranju ovog filma dao je i Dinko Miovec, predsjednik Udruge civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata Požeško - slavonske županije, kao i stručna suradnica Marija Martinelli u ime Grada Pakraca.

Film bi trebao biti gotov kroz nekih pola godine, a tad bi trebala biti upriličena i njegova pretptremijera. Također postoji intencija za uređenjem jedne spomen sobe kao trajnog sjećanja na nevine žrtve logora Bučje. 


LIRA ispod članka
https://www.rsuripsumoharjo.com/slot-gacor/https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-dana/gacor88https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-pulsa/