Grad Lipik_drugi banner
delfin3
Medianno
Odbor za ratne veterane Hrvatskog sabora

Dom veterana u Lipiku ogledni je primjer sveobuhvatne skrbi za hrvatske branitelje

23.09.2022. 00:23 | 2231 pregleda | Vijesti

Jedanaesta tematska sjednica Odbora za ratne veterane Hrvatskog sabora pod nazivom „Uloga veteranskih centara u Republici Hrvatskoj“ održana je 21. i 22. rujna u Šibeniku i Lipiku.

Nakon što su prvoga dana obišli Veteranski dom u Šibeniku te završetak uređenja Veteranskog doma u Sinju, koji bi trebao početi s radom do kraja ove godine, članovi Odbora drugi dan ove tematske sjednice održali su u Lipiku, gradu u kojem je izgrađen prvi Dom hrvatskih veterana na području naše domovine.

Uz članove Odbora, tematskoj sjednici u Veteranskom centru Lipik nazočila je požeško-slavonska županica Antonija Jozić, gradonačelnik Lipika Vinko Kasana te ravnatelj Doma hrvatskih veterana Josip Lucić, general zbora i počasni građanin Lipika, kao i njegov zamjenik Zvonimir Kalčik i voditeljica lipičkog DHV-a Svjetlana Mišor – Čulina.

Piše:
Matija Kulhavi

Ovom je prigodom predsjednik Odbora za ratne veterane Josip Đakić istaknuo kako je uloga veteranskih domova u Republici Hrvatskoj briga i skrb o hrvatskim braniteljima, o njihovoj psihosocijalnoj i fizičkoj rehabilitaciji, ali i uklanjanju predrasuda, kao i vođenju brige o njihovom zdravstvenom stanju i svemu onome što je u poodmakloj dobi hrvatskim braniteljima potrebno.

U Lipiku je izgrađen prvi ovakav centar, kao pilot projekt koji se pokazao izuzetno uspješnim jer u njemu se na jedinstven način vodi briga i skrb o hrvatskim braniteljima.“, rekao je zastupnik Đakić te dodao da se uz lipički uspostavljaju još četiri veteranska centra - u Daruvaru, Sinju, Petrinji i Šibeniku. Stoga je ovom prigodom ravnatelju Luciću uručena zlatna plaketa Hrvatskog sabora koja će i ostati u prostoru lipičkog DHV-a.

Strateški je ovo i najvažniji infrastrukturni projekt Ministarstva hrvatskih branitelja usmjeren na pružanje sveobuhvatne skrbi i potpore za povećanje kvalitete življenja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata. Projekt se sufinancira sredstvima EU fondova, i to iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., a korisnik je Ministarstvo hrvatskih branitelja. Ukupna vrijednost projekta je oko 339 milijuna kuna, od čega EU sufinancira 85%, a ostatak sredstvima iz Državnog proračuna.

Ravnatelj Doma hrvatskih veterana Josip Lucić zahvalio je predsjedniku Đakiću i članovima Odbora za ratne veterane na tome što su se u Lipiku i Šibeniku, dakle na „licu mjesta“ upoznali s radom DHV-a, ali i daljnjem razvojem veteranskih centara diljem Republike Hrvatske.

Zahvaljujući i ovoj sjednici dodatno će se pojačati skrb o hrvatskim braniteljima, a mi računamo kako će tijekom narednih godina oko deset tisuća osoba koja ostvaruju pravo moći prolaziti kroz procese rehabilitacije i jedne široke potpore kako bi se toj kategoriji koja je značajno stradala u Domovinskom ratu te je danas izložena mnogim bolestima i preranom umiranju dodatno pomoglo.“, rekao je ravnatelj Lucić.

Lipički Centar ima smještajni kapacitet za 50 osoba, a kako smo čuli od generala Lucića, tijekom proteklih godina kroz njega je prošlo oko 3.000 osoba.

Na temelju svih mogućih iskustava postavili smo u Lipiku model koji će se primjenjivati u svim novoizgrađenim objektima, od kojih će neki imati kapacitet i za 140 osoba.“, rekao je general.

Njegov zamjenik Zvonimir Kalčik prisutne je upoznao s načinom rada, mogućnostima te ponudom Doma hrvatskih veterana. Kako je naveo, ovdje se razvija jedan multidisciplinarni pristup braniteljima s namjerom poboljšanja njihova zdravlja. To podrazumijeva četiri osnovna pravca rehabilitacije; psihosocijalnu, tjelesnu i duhovnu rehabilitaciju te radnu terapiju, a dosadašnja iskustva su pokazala kako korisnici imaju izuzetno pozitivne reakcije.

Posebno smo ponosni što je Lipik prvi oslobođeni grad u Domovinskom ratu, ali ponosni smo i na činjenicu što je prvi objekt ovakve vrste u Republici Hrvatskoj pokrenut upravo u Lipiku pa slobodno možemo reći da je odavde sve počelo.“, rekao je gradonačelnik Lipika Vinko Kasana.

On je ujedno izrazio posebno zadovoljstvo i čast time što se ovakva ustanova nalazi na jednoj od najatraktivnijih gradskih lokacija kako bi bila u službi branitelja koji ovdje dolaze osnažiti i duh i tijelo.

Iskustva su pokazala da svi koji ovdje dođu i borave, nakon odlaska budu zadovoljni.“, rekao je gradonačelnik, naglasivši kako je važno da su i građani svjesni značaja toga da ovakva jedna mala sredina ima čak dva lječilišta, veteransko i civilno, odnosno Toplice Lipik koje s DHV-om sjajno surađuju.

Osvrnuo se gradonačelnik i na gospodarski aspekt, ustvrdivši kako je ovdje zaposleno 16 djelatnika, a uz njih su tu i vanjski dobavljači. Također, nezanemariva je suradnja s lokalnim ugostiteljima i OPG-ovima zahvaljujući kojima u Dom veterana pristižu kvalitetni proizvodi, što je itekako značajno.

S gradonačelnikom Kasanom se složila i požeško-slavonska županica Antonija Jozić, istaknuvši kako s ponosom možemo reći da je prvi Dom hrvatskih veterana izgrađen upravo u Lipiku, odnosno u našoj županiji te se u njemu putem niza sadržaja našim braniteljima osigurava dostojanstven život.

Ono što moramo činiti kao društvo jest zaštititi temelje hrvatske države, između ostalog, to su Domovinski rat i hrvatski branitelji, koji su bitan segment društva u kojem živimo.“, rekla je županica i uputila zahvalu Vladi Republike Hrvatske i Ministarstvu hrvatskih branitelja na ovom projektu izgradnje veteranskih centra.

Prilikom boravka u našem gradu članovi saborskog Odbora za ratne veterane obišli su Državnu ergelu Lipik te su imali priliku pogledati prekrasne lipicance, ali i upoznati se s njihovom tragičnom sudbinom tijekom Domovinskog rata, kao i konačnim povratkom u Lipik koji se dogodio sredinom listopada prije punih petnaest godina.

FOTOGALERIJA


Toplice Lipik_640x200_tekst
https://www.rsuripsumoharjo.com/slot-gacor/https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-dana/gacor88https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-pulsa/