LIPIK test
LIPIK test
Medianno
Sjajne vijesti

LAG-u „Zeleni trokut“ odobrena druga faza projekta „Zaželi – program zapošljavanja žena“

29.07.2022. 10:30 | 808 pregleda | Vijesti

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić 28. srpnja su uručili 62 ugovora vrijedna više od 60 milijuna kuna u okviru Poziva „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza III“, a jedan od njih je potpisala i predsjednica LAG-a „Zeleni trokut“ Daria Adžijević.

Projekt LAG-a „Zeleni trokut“ – „Ruke koje mogu sve - faza II“ 100% je financiran bespovratnim sredstvima, a ukupna vrijednost projekta iznosi 1.483.200,00 kuna, doznali smo od voditeljice projekta Ksenije Kovačević. Gospođa Kovačević je dodala i to da će kroz projekt biti zaposleno 30 žena koje će skrbiti za 180 starijih osoba na širem području LAG-a.

Piše:
Matija Kulhavi

Naime, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Upravljačko tijelo Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.”, donijelo je prvu Odluku o financiranju za 62 projekta ukupne vrijednosti 60.660.444,10 kuna u okviru otvorenog trajnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava „Zaželi - program zapošljavanja žena - faza III“ s kojom je odobren za financiranje i projekt LAG-a „Zeleni trokut“, „Ruke koje mogu sve - faza III“.

Riječ je o projektu koji vraća na tržište rada teže zapošljive sugrađanke zrelije dobi koje će skrbiti o starijim i nemoćnim osobama, rekao je premijer Andrej Plenković i dodao kako će se kroz ovu fazu zaposliti 1233 osobe koje će skrbiti oko 7400 starijih i nemoćnih.

Podsjetio je da je do sada 15.000 žena našlo posao kroz program "Zaželi" čime je osigurana skrb za više od 50.000 starijih i nemoćnih te da je alocirano 1,8 milijardi kuna.

"To govori o uspješnosti programa koji je na tragu svih mjera aktivne politike zapošljavanja i očuvanja radnih mjesta", kazao je premijer i napomenuo kako je trenutno nezaposleno tek nešto više od 100.000 osoba, a da je stopa nezaposlenosti najniža.

Istaknuo je da brojni u Hrvatskoj samoinicijativno, ili uz različite mjere, mogu naći posao i osigurati egzistenciju sebi i svojim obiteljima te zahvalio resornom ministru Piletiću i Hrvatskom zavodu za zapošljavanje poželjevši im uspjeh u ostvarenju budućih programa.

 

Deinstitucionalizacija pomoći za starije i nemoćne gdje god je to moguće

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić podsjetio je da je vladinom odlukom u svibnju osigurano dodatnih 200 milijuna kuna za treću fazu programa "Zaželi" te da se očekuje Europski socijalni fond plus gdje je predviđeno 130 milijuna eura.

Vladina je intervencija bila nužna da se na području čitave Hrvatske nastavi program "Zaželi", dodao je i naglasio da je kroz taj program regionalno zastupljena čitava Hrvatska i osigurana je usluga pomoći u kući.

Odrednica Vlade i Ministarstva deinstitucionalizacija pomoći starijim i nemoćnim osobama dokle god mogu ostati u svojim domovima, posebice stoga jer nema mjesta za smještaj u domovima za starije i da su poprilično duge liste čekanja, rekao je.

Kroz program "Zaželi" do sada je prošlo više od 14.000 teže upošljivih žena koje su dobile priliku za radno mjesto. Program će trajati šest mjeseci dok ne upogonimo Europski socijalni fond i Program učinkovitih ljudskih potencijala do 2027. kako bismo počeli koristiti sredstva iz iduće financijske omotnice, pojasnio je Piletić.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar rekao je kako ta institucija ima višestruku ulogu u provedbi tih programa kao glavni partner.

Važno nam je da je Vlada podržala program sa 200 milijuna kuna kako bismo imali kontinuitete u provedbi. Radi se o zapošljavanju 4200 žena koje će skrbiti oko 26.000 osoba u potrebi, dodao je Lončar.

 

Izvor: Vlada RH


LIRA ispod članka
https://www.rsuripsumoharjo.com/slot-gacor/https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-dana/gacor88https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-pulsa/