LIPIK test
LIPIK test
LIRA vodoravni
GRAD LIPIK

Vijeće za prevenciju raspravljalo o sigurnosti na području Lipika

22.06.2022. 22:52 | 525 pregleda | Vijesti

Piše:
Compas

Sjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Lipika održana je 20. lipnja u vijećnici lipičke Gradske uprave, a nazočili su joj gradonačelnik Vinko Kasana, ujedno i predsjednik Vijeća te članovi: Robert Hrastić, načelnik Policijske postaje Pakrac, ravnateljica Dječjeg vrtića „Kockica“ Tatjana Benković, ravnateljica Osnovne škole Lipik Klaudija Kovač, ravnatelj Osnovne škole Grigora Viteza Poljana Tibor Nagy, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Pakrac Darko Havranek i ravnatelj Centra za pružanje usluga u zajednici Lipik Ivan Pušćenik.

Kako je istaknuto, predsjednik i članovi Vijeća upoznati su sa stanjem i kretanjem kriminaliteta i svih drugih značajnijih događaja na području Grada Lipika tijekom protekla 2021. godine, ali i tijekom prvih šest mjeseci ove godine.

Ukazana je pažnja na značajnije sigurnosno interesantne događaje, kao i na događaje koji bi mogli dovesti do eventualnog počinjenja kaznenog djela ili prekršaja, a na koje je potrebno obratiti pozornost u svakodnevnom životu.

Značajan pad pojedinih vrsta kaznenih djela

Prethodnu je godinu obilježila pandemija koronavirusa što je dovelo do značajnog pada pojedinih vrsta kaznenih djela, poput, primjerice teških krađa, istaknuo je načelnik Hrstić. Zbog provođenja odluka Stožera civilne zaštite, kao što je uvođenje propusnica i sličnih mjera, policija je kontrolirala cestovne i druge pravce, odnosno ulaze na naše područje i izlaske u smjeru drugih županija, a građane koji nisu imali važeću propusnicu odvraćala je natrag u njihova mjesta stanovanja.

Obilazila su se i područja na kojima se okupljao veći broj građana (trgovine, javne ustanove…) radi nadziranja korištenja zaštitnih maski i drugih propisanih regulativa. Iz svega navedenog proizlazi i to da su počinitelji kaznenih djela manje putovali i dolazili na naše područje, tako da je počinjen i manji broj kaznenih djela, posebno provala u trgovine ili obiteljske kuće.

Tijekom ljetnih mjeseci na području Grada Lipika dogodi se veći broj krađa bicikala, koje uglavnom djeca ostavljaju neosigurane i nezaštićene na igralištima, na kompleksu bazena, ispred stambenih zgrada ili na nekim drugim mjestima gdje se inače okupljaju. Neki od njih su manje vrijednosti, ali događaju se i krađe vrijednih bicikala (preko 5 ili 10,000 kuna vrijednosti). Policija stoga apelira na građane da se samozaštitno ponašaju.

Isto tako, načelnik Policijske postaje upoznao je nazočne s provedenim preventivnim aktivnostima u proteklom razdoblju kao i aktivnostima koje se planiraju provesti u narednom razdoblju. Već sljedeća preventivna aktivnost održat će se u kompleksu bazena, s ciljem osvještavanja posjetitelja na moguće krađe novčanika, mobitela i drugih vrijednosti koje sa sobom nose. Početkom nove školske godine provest će se i preventivne aktivnosti koje već godinama zajednički provode obrazovne ustanove i policija. Kao jedna od preventivnih aktivnosti ističe se gotovo svakodnevna nazočnost policije u ranim jutarnjim satima u zonama škola, u vrijeme dolaska učenika na nastavu, na koji način se na vozače djeluje da s pojačanim oprezom prolaze tim područjem.

Nedozvoljeno parkiranje u Ulici Marije Terezije; problem prebrze vožnje kroz naselja

Kroz raspravu je skrenuta pozornost i na sigurnost cestovnog prometa. Kao veći problem istaknuto je nedozvoljeno parkiranje na prostoru ispred Toplica Lipik.

Gradonačelnik Vinko Kasana je naveo da je u tijeku realizacija projekta postavljanja bolje i učinkovitije prometne signalizacije na tom području, što je financirano iz sredstava nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. Time će se spriječiti neželjeno parkiranje na mjestima gdje je najveća fluktuacija pješaka i vozila saniteta, a samim time i zaštiti pacijente od eventualnih ozljeda u prometu.

Kao problem ističe se i prebrza vožnja centrom Lipika te kroz okolna naselja, u vezi čega će policijski službenici više pažnje posvetiti nadzoru brzine kretanja vozila na kritičnim mjestima, a sve u cilju održavanja povoljnog stanja u cestovnom prometu.


LIRA ispod članka