LIPIK test
Delfin 2022
Radio Daruvar 2

Međuškolski projekt „Naša i vaša lektira – lektirom do prijateljstva“ OŠ Grigora Viteza Poljana i OŠ Lipik, šk.g. 2021./2022.

16.05.2022. 12:12 | 528 pregleda | Vijesti

Piše:
Compas

Kad knjiga spaja djecu, k tome još uz puno zabave i ponešto natjecanja, znamo da je užitak čitati! U petak, 13. svibnja, treći su razredi OŠ Grigora Viteza Poljana i OŠ Lipik na Omanovcu zaključili projekt „Naša i vaša lektira - lektirom do prijateljstva“ započet u prošloj godini, Godini čitanja.

Knjižničarke Marina Piria i Biljana Krajačić te učiteljice Zvjezdana Kliček i Lionella Brisinello su u projektu animirale učenike za zajedničko čitanje tri lektire istog naslova. Slijedom iščitavanja učenici su rješavali iste zadatke i razmjenjivali uratke.

Prvo su se, u rujnu, upoznali putem zoom platforme u video pozivu, predstavili se imenom i hobijem. Nakon čitanja lektira bilo je kvizova znanja, pisanja šaljivih pjesama po uzoru na Luku Paljetka koje su na virtualnom susretu čitali jedni drugima, poklanjanja igračaka i korisnih potrepština Centru za pružanje usluga u Zajednici Lipik u akciji „Dobar kao Hlapić“, pisanja dnevnika u maniri poznate Pauline P. autorice Sanje Polak te posjeta postolarskoj radionici, da vide iz prve ruke, kako je i što šegrt Hlapić učio na svom zanatu. Istražili su lik i djelo nesuđene nobelovke Ivane Brlić-Mažuranić i izrađivali nove naslovnice knjiga, a gledali i ekranizaciju romana Čudnovate zgode šegrta Hlapića! Uz to, još su se šivale crvene čizmice, pisali zamišljeni SMS razgovori likova iz knjiga i učilo se o dijelovima knjige na primjeru Dnevnik Pauline P. Projekt je obuhvatio emocionalnu, medijsku, informacijsku i čitalačku pismenost.

Vrhunac...! Posjet predivnom planinarskom domu Omanovac, radionica s djelatnicima HGSS Stanice Požega i puno igre na bogatom omanovačkom igralištu.

Knjige koja će ostati u sjećanju i nova prijateljstva, to su blaga kojima treba stremiti i uspomene koje treba čuvati!

Učiteljice i knjižničarke škola iz Poljane i Lipika ovim su se putem zahvalile svima koji su sudjelovali u projektu i akciji donacije Centru za pružanje usluga u Zajednici Lipik, a posebno roditeljima i učenicima 3. razreda na dobroj volji za sudjelovanje!


LIRA ispod članka