LIPIK test
LIRA okomiti
LIRA vodoravni

Nacionalni Program Ranog Otkrivanja Raka Dojke - Mobilni mamograf u Lipiku

15.05.2022. 11:08 | 756 pregleda | Vijesti

U sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke u Lipiku je od 10. do 12. svibnja prisutan bio mobilni mamograf. Za sada je planirano da mobilni mamograf bude u Lipiku dva puta po tri dana, od 10. do 12. svibnja i 24. do 26. svibnja. Žene su već tijekom travnja dobile pozive iz županijskog zavoda i javile se na besplatni broj 0800 30 30 34 kako bi rezervirale svoj termin - istaknuto je u priopćenju pristiglom iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Piše:
Compas

Dolaskom suvremenog mobilnog mamografa iz Grada Zagreba, 10. svibnja započeli su mamografski pregledi žena u dobi 50-69 godina u sklopu sedmog ciklusa Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke namijenjeni ženama s područja Grada Lipika. Mamografiju je već prvog dana obavilo 50 žena. Uz organizaciju djelatnika Zavoda za javno zdravstvo, snimanja su provodili djelatnici Nastavnog zavoda dr. Andrija Štampar iz Zagreba. Sve žene koje su obavile mamografiju bile su jako zadovoljne što im je pregled tako pristupačan, pohvalile su organizaciju, ljubaznost i profesionalnost djelatnika.

Organizacija dolaska mobilnog mamografa i pozivanje žena s područja Grada Lipika na pregled u mobilnom mamografu započeli su tijekom ranog proljeća na prijedlog Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije uz punu podršku Grada Lipika. Dolazak mobilnog mamografa bio je od iznimnog značaja jer je već nekoliko godina u našoj županiji mamografski pregled u sklopu Nacionalnog programa moguće obaviti samo u Požegi. Naime, mamograf u Općoj županijskoj bolnici Pakrac i bolnici hrvatskih veterana više ne ispunjaava kriterije kvalitete za sudjelovanje u programu.

Radi udaljenosti od Požege i loše prometne povezanosti, odaziv žena na mamografiju iz ovog dijela županije značajno je pao. Liga protiv raka-Požega u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo u nekoliko navrata organizirala je prijevoz žena na mamografiju u Požegu. Povremeni prijevozi ipak ne mogu riješiti problem nedostupnosti mamografskih pregleda za oko 2.500 žena s ovog područja. Dodatno je odaziv narušila pandemija COVID-19. Zavod za javno zdravstvo prepoznao je potrebu za sustavnim rješenjem i dolaskom mobilnog mamografa. Čim su se stvorili uvjeti započeta je organizacija pregleda. Želja je da će se ovakav način rada uz podršku lokalne samouprave nastaviti i dalje dok se ne nađe trajnije rješenje.

Za sada je planirano da mobilni mamograf bude u Lipiku dva puta po tri dana, kako je već i napomenuto, od 10.-12. svibnja i 24.-26. svibnja. Žene su već tijekom travnja dobile pozive iz županijskog zavoda i javile se na besplatni broj 0800 30 30 34 kako bi rezervirale svoj termin. Predviđeno je dnevno poslikati oko 50 žena, ukupno oko 300 žena u ovim terminima.

Dolazak mobilnog mamografa financirao je Grad Lipik s gradonačelnikom Vinkom Kasanom na čelu, organizaciju i stručnu podršku provela je Služba za javno zdravstvo Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, a samo snimanje provodili su iskusni inženjeri medicinske radiologije iz Nastavnog zavoda dr. Andrija Štampar iz Zagreba. Za sve žene pregled je potpuno besplatan. Mobilni mamograf u navedenim terminima će se nalaziti kod Vatrogasnog doma u Lipiku koji se pokazao odličnim domaćinom.


LIRA ispod članka