LIRA okomiti
LIRA okomiti
LIRA vodoravni
Utemeljitelj suvremene hrvatske države

U Lipiku obilježena 100. obljetnica rođenja dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika

14.05.2022. 14:35 | 369 pregleda | Vijesti

Na današnji dan 1922. godine, dakle prije punih 100 godina, odnosno cijelog jednog stoljeća, u Velikom Trgovišću rođen je dr. Franjo Tuđman, utemeljitelj moderne hrvatske države, koja je pod njegovim vodstvom međunarodno priznata, obranjena i oslobođena. U vrijeme predsjednika Tuđmana Republika Hrvatska je ušla u Ujedinjene narode i trasiran je put u euroatlantske integracije.

Piše:
Compas

Povodom 100. obljetnice rođenja prvog hrvatskog predsjednika ispred njegova spomenika, koji se od 2010. godine nalazi na Trgu hrvatskih branitelja Lipika, lampione i cvijeće su položili članovi Gradskog odbora Hrvatske demokratske zajednice Lipik na čelu s predsjednikom, lipičkim gradonačelnikom Vinkom Kasanom i predsjednikom lipičkog Gradskog vijeća Slobodanom Katunarom.

Članovi lipičkog HDZ-a ovom su se prigodom prisjetili značaja prvog hrvatskog predsjednika u razvoju demokracije te ostvarivanju višestoljetnog sna hrvatskog naroda o slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj.

- Neporecive su zasluge Franje Tuđmana u oblikovanju naše novije povijesti, u konačnom ostvarenju sna bezbrojnih naraštaja, sna ovjekovječenog tek u posljednjem desetljeću XX stoljeća obnoviteljskom uspostavom, postojanjem i međunarodnim priznanjem hrvatske države., istaknuto je.

 


LIRA ispod članka