LIPIK test
LIRA okomiti
Vistema
UDRUGA ANTIFAŠISTIČKIH BORACA I ANTIFAŠISTA

U Lipiku obilježen Dan pobjede i Dan Europe

09.05.2022. 09:41 | 567 pregleda | Vijesti

U organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista Pakrac-Lipik na području ova dva grada danas je obilježen 9. svibanj, Dan pobjede i Dan Europe.

Treći Reich, odnosno nacistička Njemačka 9. svibnja 1945. godine potpisala  je bezuvjetnu kapitulaciju u II. svjetskom ratu. Time je na europskom tlu završen jedan od najtežih i najkrvavijih perioda svjetske  povijesti. U svim se europskim zemljama ovaj datum obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom.

Uz Dan pobjede nad fašizmom na ovaj se datum slavi i Dan Europe, u znak sjećanja na završetak Drugog svjetskog rata u Europi 1945. godine i početak stvaranja Europske unije (EU), pet godina kasnije.

Naime, 9. svibnja 1950. Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske, predstavio je svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik. Ovaj prijedlog, poznatiji kao "Schumanova deklaracija", smatra se početkom formiranja onoga što je danas poznato kao Europska unija.

Piše:
Compas

Povodom obilježavanja Dana pobjede i Dana Europe kod fontane staklenog lipicanca na južnom ulazu u Lipik, gdje se nalazi spomenik žrtvama Drugog svjetskog rata, zapaljene su svijeće i položeno cvijeće u čast svih stradalih u tom tragičnom ratu.

Paljenju svijeća i polaganju ruža prisustvovali su lipički gradonačelnik i predsjednik Županijske skupštine Vinko Kasana, zamjenik požeško-slavonske županice iz redova srpske nacionalne manjine Nikola Ivanović, zamjenica pakračke gradonačelnice iz redova srpske nacionalne manjine Mirsada Popović Damjanović te članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašista Pakraca i Lipika na čelu s predsjednikom Darkom Derenjom, ujedno i predsjednikom Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Lipika.


LIRA ispod članka