LIPIK test
LIRA okomiti
Medianno
Vozači oprez – divljač na cesti

Na području PP Pakrac prošle godine zabilježeno 76 naleta vozila na životinje

20.01.2022. 08:36 | 786 pregleda | Vijesti

Piše:
Compas

 

 

Na području Policijske uprave požeško-slavonske u protekloj 2021. zabilježeno je ukupno 320 naleta vozila na životinje na cesti, a  od početka ove godine 20.

Najveći broj čine naleti  vozila na srneću divljač pa je tako u protekloj godini zabilježeno 219 naleta. Zabilježeni su i naleti vozila na divlju svinju – 24 naleta, 21  na jelena, 19 na psa, 13  na jazavca, devet na zeca, po pet naleta na fazane i lisice, po dva  na nepoznatu životinju i pticu  te jedan nalet na vidru, doznajemo iz dopisa kojeg nam je poslala policijska glasnogovornica Nikolina Janković.

Na području PP Pakrac zabilježeno 76 naleta vozila na životinje

Najviše takvih događaja tijekom 2021. godine zabilježeno je na području koje se nalazi u nadležnosti Policijske postaje Požega – 141,  zatim na području Policijske postaje Pleternica 103, dok je na području Policijske postaje Pakrac zabilježeno 76  naleta vozila na životinje.

Za razliku od divljih životinja, za štetu nastalu od naleta na domaće životinje, pod uvjetom da je vozač prilagodio brzinu kretanja uvjetima na kolniku tako da može pravodobno postupiti prema prometnom pravilu ili znaku, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, odgovoran je vlasnik životinje.

Kako bi se izbjegli ovakvi  događaji,  MUP upozorava vozače na maksimalan oprez na cestama, pogotovo u jutarnjim i kasnim poslijepodnevnim satima. Također,  upozoravaju se vozači na neočekivanu pojavu divljači na cestama izvan naselja, posebice na dionicama ceste na kojima je vidno postavljena prometna signalizacija koja upozorava na pojavu divljači.

Sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, ako se utvrdi da je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa, odnosno ako je vozio neprilagođenom brzinom, vozač vozila koji sudjeluje u naletu na životinju na cesti, odgovara za prekršaj.

Također i vlasnik koji je ostavio životinju bez nadzora na cesti, uz odgovornost za nastalu štetu, odgovara i za prekršaj za koji je propisana novčana kazna u iznosu od 300,00 kuna.

Foto: PP Pakrac/Compas


LIRA ispod članka