Delfin 2022
Delfin 2022
Radio Daruvar 2
KOMEMORACIJA POGINULIM PRIPADNICIMA 127. VIROVITIČKE BRIGADE

Žrtva hrvatskih branitelja temelj je naše države

10.01.2022. 12:27 | 1675 pregleda | Vijesti

U selu Brusnik, nedaleko Pakraca polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća 10. siječnja je održana komemoracija u znak sjećanja na hrvatske branitelje s područja Virovitičko-podravske županije koji su na ovom bojištu položili svoje živote za slobodnu i neovisnu domovinu. Komemoraciji su nazočili predstavnici obitelji poginulih hrvatskih branitelja, predstavnici PU virovitičko-podravske i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, kao i državni i lokalni dužnosnici među kojima su bili izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Josip Đakić, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja, državni tajnik Darko Nekić, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, predsjednik pakračkog Gradskog vijeća Miroslav Ivančić, Zvonko Kožnjak, jedan od zapovjednika 127. virovitičke brigade i predsjednik koordinacije braniteljskih udruga Grada Virovitice, predstavnici PU virovitičko-podravske i požeško-slavonske, predstavnici HVIDRA-e dviju županija, kao i lokalnih braniteljskih udruga, članovi udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije “Glasnici istine” i brojni drugi.

Piše:
Matija Kulhavi

Tijekom akcije oslobađanja sela Brusnik 29. prosinca 1991. godine nestalo je 12 branitelja, pripadnika virovitičke 127. brigade. Nakon nekoliko dana saznalo se da su poginuli i mučki masakrirani. Imena Denisa Resnera, Miroslava Zeca, Ivana Žeravice, Slavka Vrbančića, Milana Škrilca, Željka Goričanca, Nenada Oblučara, Željka Maligeca, Željka Somljačana, Miroslava Petrovića, Tihomira Mihelića i njihovog zapovjednika Vinka Belobrka zauvijek su utkana u povijest naše Domovine. Prilikom oslobađanja pakračkog područja poginulo je još 7 pripadnika 127. brigade, a to su Boris Raletić, Željko Ljuna, Zvonimir Groš, Zdenko Sabolić, Rade Nikov, Stipo Marković i Zvonko Kovačić kojima je 2019. godine postavljena spomen ploča u Brusniku kako bi im se i na taj način odalo dužno poštovanje.

Zvonko Kožnjak, jedan od zapovjednika 127. virovitičke brigade i predsjednik koordinacije braniteljskih udruga Grada Virovitice okupljenima je prenio pozdrave general pukovnika Đure Dečaka, ratnog zapovjednika 127. brigade HV-a. Ovom se prigodom prisjetio tog tragičnog događaja za cijeli virovitički kraj koji se dogodio krajem 1991. godine, ustvrdivši kako je na ovim prostorima puno hrvatskih branitelja dalo svoje živote za samostalnu hrvatsku državu, a puno ih je bilo i ranjeno.

Hrvatska država je stvorena na teškoj žrtvi hrvatskih branitelja, a jedan od najvećih mučenika s ovoga područja je dr. Ivan Šreter.“, rekao je Zvonko Kožnjak, podsjetivši na njegovu tragičnu sudbinu.

Danas smo ovdje da ponovno obilježimo i ne zaboravimo kako je stvorena država Hrvatska.“, rekao je virovitički gradonačelnik Ivica Kirin, istaknuvši da je tužan, ali i ponosan na neizmjeran doprinos koji su Virovitica i virovitički kraj dali u Domovinskom ratu. „Istina o Domovinskom ratu se ne smije zaboraviti, moramo ju prenositi dalje kako bi buduće generacije znale što se ovdje događalo.“, zaključio je gradonačelnik Kirin.

Predsjednik pakračkog Gradskog vijeća Miroslav Ivančić zahvalio je svima onima koji i nakon trideset godina s istim žarom i ponosom dolaze ovdje i odaju počast hrabrosti i ljubavi za domovinu te ne dozvoljavaju da se zaboravi zločin. On je također istaknuo da su sve ove žrtve temelj naše države jer da nije bilo oslobodilačkih akcija na i prostoru Zapadne Slavonije teško da bi Hrvatska bila priznata 15. siječnja. Miroslav Ivančić je ukazao i na strahote logora Bučje, prvog srbočetničkog logora na čijem se mjestu odnedavno nalazi i velika ploča koja ukazuje na strašne zločine koji su ondje počinjeni.

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović ja kazao da je u Brusniku nad zarobljenim hrvatskim vojnicima počinjen ratni zločin. "Ova komemoracija je najmanje što možemo učiniti u spomen na herojsku žrtvu hrvatskih vitezova, ali i kako bi prenosili istinu o Domovinskom ratu te učili generacije rođene nakon rata o svemu onom što je učinjeno za slobodu naše Hrvatske.", rekao je župan Andrović. Sa županom se složio i državni tajnik Darko Nekić koji je pri tome naglasio kako su poginuli hrvatski vitezovi za slobodu i mir dali ono najvrjednije što su imali, a to je vlastiti život.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Josip Đakić, ujedno i predsjednik HVIDRA-e Republike Hrvatske podsjetio je da je naša zajednička dužnost sjećati se svih stradalnika Domovinskog rata koji su iz čiste ljubavi išli braniti svoju domovinu. On je i ovaj put zatražio da se procesuiraju odgovorni za ratne zločine koji i danas slobodno hodaju Hrvatskom, podsjetivši da se zakon o aboliciji i oprostu ne odnosi se na one koji su činili ratne zločine te da još nije kasno da se odgovorni procesuiraju.

Po završetku komemoracije u Brusniku i nakon molitve koju je predvodio pakrački župnik vlč. Jozo Zorić, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca na spomeniku u Ulici Kalvarija u Pakracu odana je počast i petorici virovitičkih policajaca koji su poginuli na našem ratištu.


LIRA ispod članka
https://www.rsuripsumoharjo.com/slot-gacor/https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-dana/gacor88https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-pulsa/