LIRA okomiti
LIRA okomiti
Radio Daruvar 2
PU POŽEŠKO-SLAVONSKA

Dočekajte Novu godinu mirno i sigurno

31.12.2021. 09:02 | 1307 pregleda | Vijesti

Piše:
Compas

Ministarstvo unutarnjih poslova i ove godine provodi akciju „Mir i dobro“ koja  se provodi  od 15. prosinca 2021. godine do 9. siječnja 2022. godine. Cilj akcije je sprječavanje nezakonite uporabe oružja, pirotehničkih i drugih eksplozivnih sredstava u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana.

Policijska uprava požeško-slavonska upozorava građane da petarde i rakete nisu dio blagdanskog ozračja te da njihovo neoprezno i nestručno rukovanje može izazvati teške posljedice. Pirotehnička sredstva nisu bezopasna, pogotovo kada su u dječjim rukama. Mogu uzrokovati požare, a njihova uporaba može biti itekako opasna u zatvorenim prostorima i na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi.

Podsjećamo da je od ove godine zabranjena prodaja i korištenje petardi i redenika F2 i F3 kategorije. Ostala dozvoljena sredstva pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, poput raketa i kutija s vatrometom, mogu koristiti samo osobe starije od 18 godina, i to isključivo do 1. siječnja. Nakon tog datuma, navedena pirotehnička sredstva više se ne smiju koristiti.

Osobe mlađe od 18 godina, ali starije od 14 godina, mogu koristiti samo pirotehnička sredstva kategorije F1, a to su bengalske šibice, male petarde, konfete, žabice, pasje bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom i slično. Ova pirotehnička sredstva mogu se koristiti i nakon 1. siječnja, no upozoravamo da iako se smatraju "dječjom" pirotehnikom, nikako ih ne mogu koristiti djeca mlađa od 14 godina.

Kazne za one koji ne poštuju propise su dosta visoke pa je tako za roditelje i skrbnike djece koja koriste pirotehnička sredstva propisana novčana kazna od 1.000 do 3.000 kuna, dok je za građane koji bacaju petarde ili koriste pirotehnička sredstva na nedopušten način propisana novčana kazna od 5.000 do 15.000 kuna. Pravne osobe i obrtnici koji prodaju pirotehniku djeci mlađoj od 14 godina ili koji prodaju nedopuštenu pirotehniku mogu biti kažnjeni od 10.000 do 30.000 kuna.

Pozivamo građane da novogodišnju noć provedu mirno, a ukoliko već koriste pirotehnička sredstva da to čine na siguran način. Podsjećamo na savjete kojima će se spriječiti teže posljedice prilikom korištenja pirotehničkih sredstava:

- pirotehnička sredstva kupujte isključivo u prodavaonicama u kojima je njihova prodaja dopuštena

- pirotehnička sredstva upotrebljavajte isključivo prema priloženim uputama

- ne pokušavajte ponovno aktivirati pirotehničko sredstvo koje je "zatajilo" u prvom pokušaju

- pirotehnička sredstva upotrebljavajte isključivo na otvorenom prostoru

- ne bacajte pirotehnička sredstva na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi

- ne bacajte pirotehnička sredstva prema drugim osobama ili životinjama.

I ovog vikenda pojačane mjere u prometu

Policijski službenici PU požeško-slavonske će tijekom nadolazećeg vikenda provoditi pojačane aktivnosti nadzora prometa usmjerene na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja, a posebno će se nadzirati i sankcionirati vožnja pod utjecajem alkohola, vožnja nedopuštenom brzinom, nepropisno korištenje mobitela tijekom vožnje te korištenje sigurnosnog pojasa u vozilima, ali i svi ostali prekršaji u cestovnom prometu. Također će se provoditi nadzor recidivista odnosno višestrukih počinitelja prekršaja prema kojima će se primjenjivati sve zakonom propisane mjere.


LIRA ispod članka