Delfin 2022
LIPIK test
Radio Daruvar 2

Održana promocija romana "Svitanja" prof. Veljka Đorđevića

30.11.2021. 09:09 | 493 pregleda | Vijesti

Piše:
Compas

Promocija romana „Svitanja“, čiji je autor poznati hrvatski psihijatar prof. dr. sc. Veljko Đorđević, održana je 29. studenog u pakračkoj Gradskoj vijećnici smještenoj unutar kompleksa Janković.

Riječ je o djelu koje govori o životu, ljubavi i svima nama. Radnja počinje 2041. godine kada devedesetogodišnji psihijatar završava u domu za dementne osobe. Prvi puta njemu koji je cijelog života postavljao dijagnoze drugima, dijagnozu postavljaju njegovi bivši studenti. Suočen s tim počinje razmišljati kako napisati knjigu o svemu proživljenom ili Novu ekologiju uma, a zapravo knjiga o liječenju alkoholičara, bolesnih od tuberkuloze i brojnih smrtnih ishoda onih koji nisu imali nikoga i koji su sahranjivani na bolničkim grobljima već je napisana. Tek u domu završava posljednje poglavlje, nakon čega umire, a njegovo djelo postiže veliki uspjeh i dobiva brojne nagrade.

Uz samog autora, o knjizi su govorile i izv. prof. dr. sc. Marijana Braš te pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević, a promociju je moderirala Monika Lucić Fider, ravnateljica pakračke Gradske knjižnice. Naime, uz suradnju s knjižnicom, organizatori ove promocije bili su Grad Pakrac i Palijativni tim LiPa, čija je predsjednica LJerka Pavković na samom početku iskazala zadovoljstvo desetogodišnjom uspješnom suradnjom prof. dr. Veljkom Đorđevićem i dr. Marijanom Braš.

Podsjetimo se kako je profesor Đorđević autor knjige „Pouke o čovječnosti“, kao i istoimenog dokumentarnog filma koji su posvećeni najhumanijoj akciji Domovinskog rata odnosno o akciji  kojom su hrvatski branitelji s područja Pakraca i Lipika te zatečeno medicinsko osoblje iz ratnog okruženja evakuirali 270 pacijenata s Odjela psihijatrije i intenzivne njege tadašnjeg Medicinskog centra Pakrac.

 

Foto: I.Š.

 

 


LIRA ispod članka