delfin3
delfin3
Medianno
COMUNITA DEGLI ITALIANI DI LIPIK

Predsjednik Talijanske unije posjetio Lipik i lipičku Zajednicu Talijana

17.11.2021. 13:09 | 364 pregleda | Vijesti

Piše:
Matija Kulhavi

Na inicijativu predsjednika Talijanske unije Maurizija Tremula u ponedjeljak, 15. studenog je održan sastanak u zgradi Gradske uprave s gradonačelnikom Lipika Vinkom Kasanom i predsjednicom Zajednice Talijana Lipika Lionellom Brisinello.

Kako smo doznali od gospođe Brisinello, predsjednik Talijanske unije posljednjih dana obilazi sve gradove u kojima djeluju zajednice Talijana kako bi se utvrdili odnosi s lokalnim zajednicama, položaj pripadnika nacionalne manjine kao i zajednički projekti, aktivnosti, ali i problematika s kojima se susreću.

Sastanak je bio uspješan, a gradonačelnik Kasana je izrazio zadovoljstvo djelovanjem Zajednice Talijana Lipik, kao i Vijeća talijanske nacionalne manjine Grada Lipika. Također je zahvalio Talijanskoj uniji na pomoći pri ulaganju u izgradnju boćališta u Lipiku te popratnih sadržaja. Gradonačelnik je ujedno i pohvalio sjajnu organizaciju talijanske nacionalne manjine na području Lipika, koja je dobro prihvaćena i cijenjena zajednica te provodi veliki broj kulturnih i sportskih aktivnosti.

Nakon susreta u Gradskoj upravi, predsjednik Tremul je obišao i gradilište pored boćališta gdje se izgrađuje popratni objekt koji se financira putem Talijanske unije iz sredstava Ureda za ljudska prava nacionalnih manjina Republike Hrvatske.

Cjelodnevni boravak Maurizija Tremula u Lipiku je završio s članovima Zajednice Talijana u njihovom sjedištu u Multikulturalnom centru. Ondje je prezentiran prikaz svih aktivnosti tijekom protekle nepune dvoje godine koliko ova pandemija traje. Bilo je i govora o nekim budućim planovima i projektima te o onome što se radi, a gospodin Tremul je nazočio i besplatnom tečaju talijanskog jezika. Bilo je prilike i da ga se upozna i sa strateškim projektima koji se provode na području Lipika, a u konačnici posjet je završen s puno lijepih utisaka i dojmova.

 

Foto: Zajednica Talijana Lipik/Maurizio Tremul