delfin3
delfin3
Radio Daruvar 2
VOX POPULI

Što Lipičani misle o uvođenju šire primjene Covid potvrda

16.11.2021. 14:45 | 1856 pregleda | Vijesti

Covid potvrde od danas su potrebne svim zaposlenicima javnih i državnih službi. Još jučer su ondje, gdje već ranije nije bilo usuglašeno, trajale posljednje pripreme i dogovori oko provođenja testiranja zaposlenika te određivanja odgovornih osoba koje će prilikom ulaska službenika, ali i građana provjeravati tko posjeduje Covid potvrde. Sve službe donijele su protokole za rad koji slijede odluku Nacionalnog stožera civilne zaštite, a mi smo građane Lipika upitali što misle o ovoj odluci.

Piše:
Matija Kulhavi

Tijekom našeg obilaska Lipika nisu baš svi građani bili raspoloženi za davanje izjava. Neki su ukratko izrazili svoj pozitivan ili negativan stav, ali uz izričitu napomenu da ih se nigdje ne navodi jer se ne žele pojavljivati u medijima, dok drugima izražavanje vlastitog mišljenja nije bio nikakav problem.

Tako je Lipičanin Stjepan Benković odmah rekao da je ovu odluku trebalo donijeti i ranije radi sigurnosti svih nas, odnosno zajednice, a s njim se složio i Zaudi Demiri. – „Ja sam za potvrde i kontrolu kako bi se taj Covid prestao više širiti jer to je užas. Ne mogu razumjeti one koji protestiraju.“, kazao je gospodin Demiri.

  

Pripravnica u Toplicama Lipik, koja nam se predstavila kao Anja, također je pobornik potvrda jer njima se, kako je rekla potiče cijepljenje protiv virusa, za što se ona zalaže. Na ulazu u Fizikalnu terapiju susreli smo Zorana Martinovića čiji je zadatak provjeravati tko ima Covid potvrde. Kako nam je rekao, testira se redovito i nada se da će ubrzo ipak doći do smanjenja novooboljelih.

U samom središtu Lipika susreli smo Tatjanu Šuvak koju smo također zamolili za mišljenje. – „Mislim da ovo nije sloboda ljudi. Ustav nam jamči pravo na slobodu i pravo izbora. Nisam protiv, ali nisam ni za jer nam se ograničava sloboda.

Lipičanka Katarina Hadžim smatra da se ovom odlukom ne može ljude natjerati na cijepljenje i nije sigurna u učinkovitost ovih potvrda, a Stanislav Bukvić nam je odmah pokazao svoju digitalnu Covid potvrdu. Izrazivši punu podršku ovoj odluci, ali i cjepivu, gospodin Bukvić je iskazao apsolutno povjerenje u liječnike i struku.

Zdravlje se ne može kupiti ničim, a mi imamo dvije mogućnosti, ili smo za život ili smo protiv.“, mišljenje je Milana Vlajkovića.

Na kraju smo upitali i našeg mladog sugrađanina Mateja Nemetha o njegovom mišljenju. – „Moje mišljenje o Covid potvrdama je negativno jer mi nema smisla da danas moram imati potvrdu za ulazak u nekakve institucije u koje smo mogli jučer ući bez problema, bez potvrda i sve je funkcioniralo normalno. Očigledno je da to neće uroditi plodom kao i svaka mjera do sada koju su uveli. Broj zaraženih i dalje raste i nastavit će rasti, a papir koji mi govori da smijem ići u općinu ili nekakvu drugu državnu upravu neće spriječiti širenje virusa.“.

Odluku poštuju zaposlenici svih javnih i državnih službi na području Lipika; od djelatnika odgojno-obrazovnih ustanova do djelatnika Gradske uprave, gradskih tvrtki i šire. Oni zaposlenici koji nisu cijepljeni i nemaju Covid potvrde, odlaze na redovita testiranja, a prema saznanjima kojima raspolažemo dosad nije bilo nikakvih problema.

Prilikom obilaska Lipika susreli smo i Roberta Mateša, umirovljenog policajca koji je protiv ove odluke protestirao nasuprot lipičke Gradske uprave obraćajući se tamošnjim zaposlenicima putem razglasa i prenoseći live svoj protest putem društvene mreže Facebook. Na naš upit da nam da izjavu, odgovorio je kako s nama ne želi razgovarati optuživši nas pri tome da manipuliramo i lažemo hrvatski narod.

Inače, protivnici Covid potvrda i cijepljenja, kako Pakračani, tako i Lipičani, okupljaju se posljednjih nekoliko dana u Pakracu u neposrednoj blizini Osnovne glazbene škole gdje mirno prosvjeduju pod geslom „Svjetlo u tami“ s ciljem omogućavanja slobode izbora i izbjegavanja podjela u društvu.