Delfin 2022
Delfin 2022
Radio Daruvar 2
HRVATSKI ČASNIČKI ZBOR PAKRAC-LIPIK

Obilježena 30. godišnjica ustroja 76. samostalnog bataljuna HV-a

28.10.2021. 20:04 | 1039 pregleda | Vijesti

Povodom tridesete godišnjice ustroja 76. samostalnog bataljuna Hrvatske vojske 28. listopada u organizaciji Udruge Hrvatski časnički zbor Pakrac-Lipik odana je počast svim poginulim hrvatskim braniteljima, kao i poginulim pripadnicima 76. samostalnog bataljuna HV-a koji su branili domovinu na pakračko-lipičkoj bojišnici u duljini 42 km, od Poljane do Badljevine.

Piše:
Matija Kulhavi

Polaganjem zajedničkih vijenaca odana je počast svim poginulim braniteljima kod spomen-obilježja na gradskim grobljima u Lipiku i Pakracu te kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na središnjem pakračkom trgu.

Vijence su položili članovi Hrvatskog časničkog zbora Pakrac-Lipik na čelu s predsjednikom Božidarom Lujancem te izaslanstva gradova Lipika i Pakraca predvođena lipičkim gradonačelnikom Vinkom Kasanom i predsjednikom pakračkog Gradskog vijeća Miroslavom Ivančićem, kao i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakrac-Lipik.

Ovom je prigodom napomenuto kako je kroz 76. samostalni bataljun, kao prvu organiziranu postrojbu za obranu Lipika i Pakraca tijekom Domovinskog rata prošlo 1500 branitelja. Poginulo ih je 87, a više od 300 ih je bilo ranjeno.

Prvi zapovjednik postrojbe bio je Stjepan Klasnić, a zamjenik Marijan Kulhavi – Foka. Za logistiku je bio zadužen Marko Matijašević, za vezu Miroslav Fila, a za administraciju Boris Šoštarić.

Istaknuto je da je bataljun formiran na temelju situacije kakva je tog trenutka bila na terenu i bio je znatno veći od običnog bataljuna. Kako je Božidar Lujanac naglasio, izvorna zamisao je bila da se osnuje brigada, međutim u konačnici je odlučeno da će ipak biti osnovan bataljun.

Bataljun se sastojao od pet satnija i još jedne, prateće satnije.

I. satnija je branila područje od Dobrovca i Lipika pa sve do ciglane u Filipovcu. Zapovjednici su joj bili Berislav Ivošević, Ibrahim Abushaala – Gadafi, Blaško Skender i Rudolf Keč.

II. satnija branila je područje Filipovca i dio Pakraca do Velikog mosta. Zapovjednici su bili Drago Skalnik i Zdenko Skalnik.

III. satnija je branila područje od Velikog mosta do Male Krndije. Zapovjednici su bili Stipe Hodak i Antun Fričer – Tukša.

IV. satnija branila je područje od sela Omanovac do Miljanovca. Zapovjednik je bio Marijan Čapek.

V. satnija obuhvaćala je sela Gaj, Brezine, Brekinsku, Antunovac i Marino Selo. Zapovjedništvo joj se nalazilo u Poljani, a zapovjednik je bio Slavko Gamauf.

Prateća satnija je imala zadatak pružati paljbenu potporu te intervenirati po potrebi na bojištu, a zapovjednik joj je bio Josip Huška – Gonzo.


LIRA ispod članka
https://www.rsuripsumoharjo.com/slot-gacor/https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-dana/gacor88https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-pulsa/