LIRA okomiti
Delfin 2022
Radio Daruvar 2
novinar i publicist TOMISLAV ŠOVAGOVIĆ

Tribina: „Dr. Ivan Šreter i dr. Rene Matoušek, hrvatski jezični mučenici“

26.10.2021. 09:15 | 757 pregleda | Vijesti

Piše:
Matija Kulhavi

U organizaciji župe Uznesenja Blažene Djevice Marije, Muzeja grada Pakraca i Osnovne glazbene škole Pakrac, od 24. pa sve do 28. listopada u pakračkoj se župi održavaju "Dani vjere i kulture" pa je tako sinoć u vijećnici unutar kurije Janković održana tribina na kojoj je novinar i publicist Tomislav Šovagović govorio o temi „Dr. Ivan Šreter i dr. Rene Matoušek, hrvatski jezični mučenici“.

Kako smo doznali od pakračkog župnika vlč. Joze Zorića, predavanje je održano u čast dr. Ivana Šretera, a na prijedlog novinarke Ljiljane Marić i dr. Anđelke Gajšak Špančić, prijateljice dr. Šretera koja je s njim odrastala, a kasnije i radila u lipičkim toplicama. Naime, upravo je Tomislav Šovagović povodom tridesete godišnjice otmice dr. Ivana Šretera ljetos na Portalu Hrvatskoga kulturnog vijeća objavio serijal od 10 nastavaka pod nazivom „Tragom dr. Ivana Šretera“ u kojima su izneseni prilozi o ovome poznatom liječniku i najvišem pozicioniranom hrvatskom dužnosniku ubijenom u Domovinskom ratu, o tridesetoj obljetnici njegove otmice na barikadi u Kukunjevcu te ususret 70. obljetnici njegova rođenja.

Tomislav Šovagović tijekom svojeg izlaganja je istaknuo kako mu je bila namjera dati primjer dvojice zaslužnih junaka Domovinskog rata – dr. Ivana  Šretera i dr. Rene Matoušeka. Oni su bili i hrvatski jezični mučenici koji su tragično završili  zbog svojih riječi, zbog svojih izlaganja i javnih nastupa, naglasio je Šovagović.

Njihovi životni putevi bili su prilično slični. Rene Matoušek bio je stomatolog, pjesnik, skladatelj, publicist i esperantist. Rođen je 1958. u Vukovaru, a ubijen nakon pada Vukovara u studenom 1991. godine. Za razliku od dr. Šretera, o čijoj se sudbini još uvijek nagađa, Rene Matoušek je ekshumiran iz masovne grobnice na vukovarskom Novom groblju i identificiran 2002. godine.

Obojica, i Šreter i Matoušek bili su mirotvorci. Zalagali su se za suživot, bili su otvoreni i pozivali su  na mir i nenasilje. Svoju vjeru i pacifizam su svjedočili svakodnevno, a obojica su tragično i mučenički završili, zaključeno je na sinoćnjoj tribini.


LIRA ispod članka
https://www.rsuripsumoharjo.com/slot-gacor/https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-dana/gacor88https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-pulsa/