LIRA okomiti
LIRA okomiti
LIRA vodoravni
Nakon trideset godina

Nazire li se konačna istina o sudbini dr. Šretera?

26.10.2021. 09:21 | 2520 pregleda | Vijesti

Piše:
Matija Kulhavi

U vezi jučerašnje Facebook objave nekadašnjeg saborskog zastupnika Branimira Glavaša o tome da su tijelo dr. Ivana Šretera 1. studenog 1991. godine pripadnici jugoslavenske Kontraobavještajne službe (KOS) dovezli u Banja Luku i tajno pokopali na tamošnjem groblju pod oznakom NN, osvrnuo se i Damir Špančić, svojevremeno pakrački gradonačelnik, saborski zastupnik i državni tajnik. On je potvrdio Glavaševe navode s obzirom na to da je i osobno s njime te gospođom Ankicom Havlena, sestrom pokojnog dr. Šretera odlazio u BiH u vezi ovih saznanja. 

Tom je prigodom ponovio ono što je Branimir Glavaš obznanio u svojoj Facebook objavi.

Dr. Ivan Šreter je odrastao u katoličkom duhu u vrijeme dok je u Pakracu službovao vlč. Josip Pašić, dugogodišnji župnik koji je zaslužan za stvaranje grupe, tada mladih domoljuba u pakračkoj župi upravo na čelu s Ivanom Šreterom.“, naglasio je Damir Špančić te dodao kako to vjersko obilježje, taj pacifizam koji je širio tijekom čitavog svog života se upravo očituje iz njegova obiteljskog i vjerskog odgoja.

Trideset godina je prošlo otkako je dr. Šreter otet i mučki ubijen zbog svojih političkih ideja. Liječnik, humanist, mirotvorac koji je ubijen kao prva osoba koja je uhvaćena u političkom smislu.“, istaknuo je Špančić te izrazio bojazan u to da je Ivan Šreter „izručen“, odnosno izdan.

On je kazao kako se dosad još ništa aktivno i konkretno nije radilo po pitanju traženja posmrtnih ostataka dr. Šretera, već su to uglavnom bile privatne inicijative njegove obitelji, odnosno njegovih sestara, Ankice i Verice te prijatelja.

Također je rekao kako je bila dobra okolnost što ga je kontaktirao Branimir Glavaš s informacijom o tome kako postoje osobe koje znaju nešto više o sudbini dr. Šretera. Bilo je to u ožujku ove godine i prema njegovim saznanjima vrlo je velika vjerojatnost da se zaista radi o dr. Šreteru koji je ubijen i pokopan na Bučju te ekshumiran i 1. studenog 1991. odvezen s tijelima još dvije osobe u Banja Luku. Jedna od te dvije ubijene osobe koje su na područje BiH prebačene s tijelom dr. Šretera je prema izjavama gardist ZNG-a  Drago Tutić, koji je također otet na barikadi u Kukunjevcu.

Špančić je, kao i Glavaš u svojoj Facebook objavi, istaknuo kako su mjerodavne službe s ovime upoznate, međutim, koliko mu je poznato, još nisu pokrenute nikakve konkretne radnje.

Objavu Branimira Glavaša možete pogledati OVDJE.

Fotografija: Damir Špančić, ?, Ankica Havlena i Branimir Glavaš (Izvor: FB Branimir Glavaš)


LIRA ispod članka
https://www.rsuripsumoharjo.com/slot-gacor/https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-dana/gacor88https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-pulsa/