TOPLICE LIPIK _vanjski
LIPIK test
Medianno
ISTRAŽIVAČKI PROJEKT U OŠ PAKRAC

Početna konferencija projekta "Vršnjačko nasilje u doba koronakrize"

20.10.2021. 08:44 | 1280 pregleda | Vijesti

U prostoru Osnovne škole braće Radića Pakrac jučer poslijepodne održana je početna konferencija na kojoj je predstavljena ideja istraživačkog projekta „Vršnjačko nasilje u doba koronakrize“.

Piše:
Tomislav Ević

Istraživački projekt koji će se provesti u pakračkoj osnovnoj školi trenutno je jedinstveni projekt te vrste koji se provodi na području Republike Hrvatske, a osim što će pružiti uvid u kojoj su mjeri prisutni razni oblici nasilja (fizičko, psihičko, socijalno, ekonomsko, elektroničko i seksualno) među ciljanom skupinom učenika od 4. do 8. razreda matične i područne škole, rezultat istraživanja dodatnu težinu imat će radi činjenice da je da je zadnje istraživanje takve vrste u Hrvatskoj provedeno od strane Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba prije 18 godina, daleke 2003.

Istraživanje je osmišljeno od strane OŠ Pakrac uz suradnju Policijske uprave Požeško-slavonske županije, a na jučerašnjoj su početnoj konferenciji uz pedagoginju prof. Željku Maic koja je voditeljica projekta prisutni bili i drugi suradnici i članovi istraživačkog tima; Miro Miličević, dipl. krim. i dr. sc. Goran Matijević iz PU Požeško-slavonske županije te dipl. uč. Vlatka Bakarić učiteljica informatike u pakračkoj matičnoj osnovnoj školi, kao i drugi djelatnici pakračke škole koji će sudjelovati u provedbi istraživanja.

Ono što je istaknuto kao jedan od osnovnih problema istraživanja koje je predstavljeno jest da se vršnjačko nasilje najčešće događa u ciljanoj skupini koja se istražuje tj. od 4. do 8 razreda osnovne škole kao i da se agresivno ponašanje stječe rano i teško se mijenja ako je još uvijek postojano u dobi od osam godina. Stoga je osnovni cilj ovog istraživanja podići razinu svijesti o vršnjačkom nasilju kod sudionika, prepoznati koji su oblici nasilja prisutni. odrediti psihološke profile počinitelja i žrtvi, a praktični cilj istraživanja je da njegovi rezultati budu temelj za realizaciju budućih projektnih aktivnosti u vidu programa za sprječavanje i suzbijanje vršnjačkog nasilja koje škola provodi u suradnji s drugim subjektima (ponajprije s policijom) ili samostalno, ali treba biti od koristi lokalnoj i široj zajednici za planiranje i provođenje zaštite i prevencije kod djece.

U istraživanju će uz polaznike matične i područnih škola i djelatnike OŠ Pakrac sudjelovati i više od dvadeset pripadnika PU požeško-slavonske, istraživanje će se vršiti anketnim upitnikom za učenike, nastavno osoblje i policijske službenike pitanjima otvorenog zatvorenog i kombiniranog tipa, a prikupljeni podaci obradit će se metodama statističke analize i uvršteni u finalno izvješće koje će biti objavljeno 15. veljače 2022. godine. Projekt će se provoditi u pet faza od kojih je jučer održana konferencija prva, a trajat će do 23. veljače 2022. kada će povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja u OŠ Pakrac biti održana završna konferencija projekta.

U moru projekata financiranih iz raznih EU fondova, projekt OŠ Pakrac i PU PSŽ iskače kao jedan koji provedbena sredstva ne crpi iz tog izvora jer će istraživanje biti provedeno u okviru redovnih školskih aktivnosti voditelja i suradnika na projektu i neće polučiti dodatne troškove, troškove korištenih materijala snosit će škola i policijska uprava, dok će se za materijale (majice i bedževe) za obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad vršnjacima tj. Dana ružičastih majica tražiti potpora Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Pakraca.


LIRA ispod članka
https://www.rsuripsumoharjo.com/slot-gacor/https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-dana/gacor88https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-pulsa/