Delfin 2022
Delfin 2022
Radio Daruvar 2
1991. – 2021.

Svečanom misom i polaganjem vijenaca obilježena 30. obljetnica stradavanja nedužnih civila u Lipiku

12.10.2021. 14:01 | 880 pregleda | Vijesti

U organizaciji Udruge civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata podružnice Požeško-slavonske županije, Grada Lipika i Hrvatskog Feniksa, u Lipiku je 12. listopada održana komemorativna svečanost povodom obilježavanja tužnog sjećanja na stravičan zločina nad nedužnim hrvatskim civila, žiteljima Lipika. Prošlo je punih trideset godina od napada velikosrpskih pobunjenika i otvorenog oružanog sukoba na našem području.

Naime, 12. listopada 1991. godine JNA potpomognuta domaćim četnicima, dragovoljcima iz Srbije i tzv. „Kozaračkom brigadom“ u ranim jutarnjim satima ušla je u Lipik. Pri ulasku sustavno su palili i uništavali sve što je ostalo nakon višetjednog granatiranja grada. Redom su hvatali civile koji su ostali u gradu. Neke su odmah ubijali, a ostale vodili u koloni. Dio civila ostavljen je u Lipiku, a dio odveden u Bijelu Stijenu, logore Bučje i Stara Gradiška. Kasnije je dio zatočenih civila razmijenjen, a dio njih se još uvijek vodi kao nestali.

Piše:
Matija Kulhavi

Tim su povodom kod spomenika civilnim žrtvama na lipičkom groblju polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast odali predstavnici obitelji ubijenih i nestalih te izaslanik Ministarstva obrane brigadir Goran Nekić, kao i izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja general zbora Josip Lucić, ravnatelj Doma hrvatskih veterana i počasni građanin Lipika. U ime požeško-slavonske županije počast je odao zamjenik županice Ferdinand Troha, dok je zajednički vijenac položila i Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakraca i Lipika te gradovi Lipik i Pakrac predvođeni lipičkim gradonačelnikom Vinkom Kasanom i predsjednikom pakračkog Gradskog vijeća Miroslavom Ivančićem. Vijence su položili i predstavnici udruge Hrvatski Feniks na čelu s predsjednicom Jasnom Jug te članovi Udruge civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata podružnice Požeško-slavonske županije na čelu s predsjednikom Dinkom Miovcem. U ime PU virovitičko podravske vijenac je položio načelnik Siniša Knežević, a počast žrtvama su odali načelnik PP Pakrac Robert Hrastić, pripadnici Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Grada Virovitice na čelu s Vladom Paurićem, predstavnici HVIDRA-e Virovitica predvođeni Mirkom Poljancem i pripadnici DVD-a Pakrac.

Nakon odavanja počasti žrtvama, u ime obitelji ubijenih i nestalih civila prisutnima se obratio Dinko Miovec, predsjednik Udruge civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata podružnice Požeško-slavonske županije.

Ovaj dan, 12. listopad 1991. bio je vrhunac srpskog hira, kad su pohvatali nedužne civile i odveli ih u svoje logore, odnosno kad su poubijali sve one koje nisu mogli krenuti s njima.“, naglasio je Dinko Miovec i napomenuo kako civilni stradalnici na ovom području postoje od 19. kolovoza 1991., od prvog dana napada na Lipik i Pakrac, a stradavali su sve do VRA „Bljesak“, u svibnju 1995. godine.

Civilni stradalnici i danas imaju ozljede, i muke i patnje.“, naglasio je Miovec i pri tome zahvalio svima koji su došli obilježiti ovaj događaj, ovu obljetnicu stradavanja nedužnih žrtava u Lipiku o kojoj se malo zna i za koji nitko nikada nije odgovarao.

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana u svojem je govoru istaknuo kako je slična komemoracija desetak dana ranije održana u Donjem Čagliću, gdje su također stradali nevini mještani. Iz tog smjera je to strašno zlo i krenulo, prije žrtava u Lipiku, stradali su žitelji Donjeg Čaglića i ostalih okolnih mjesta.

Kad pogledamo na spomenike s imenima žrtava, vidimo da su to sve bili stari i nemoćni ljudi, koji nikome nisu predstavljali prijetnju, koji nikome ništa nisu učinili i zato su ostajali u svojim domovima, ali nažalost nisu bili svjesni dolaska neviđenog zla na ovim prostorima. U toj svojoj sili, neprijateljima je bio cilj uništiti sve što je hrvatsko i što je katoličko, jer uništene su i dvije župne crkve, u Donjem Čagliću i Lipiku.“, rekao je gradonačelnik Kasana, ustvrdivši da oni koji su preživjeli ove strahote i danas osjećaju posljedice jer su izgubili zdravlje, a životi su im se u potpunosti promijenili.

 

Gradonačelnik je istaknuo kako civilne žrtve zauzimaju posebno u Domovinskom ratu te istinu o njihovoj žrtvi nikad ne smijemo i nećemo zaboraviti.

Ferdinand Troha, zamjenik požeško-slavonske dožupanice je rekao kako su ove stradale i nedužne žrtve, naši sugrađani s imenom i prezimenom, dio našeg identiteta kojih se sjećamo svakog ponaosob. Kao i raniji govornici, dožupan je rekao kako žrtvu ovih ljudi nikada ne smijemo zaboraviti, izrazivši sućut svima onima koji su tijekom ovih ratnih događanja izgubili svoje najmilije.

Ne zaboravljamo naše žrtve. Prošlo je trideset godina od tih užasavajućih trenutaka kada je Istočna i Zapadna Slavonija, Banovina, Lika, Dalmatinsko zaleđe, zapravo cijela naša domovina u potpunosti bila izložena zločinačkom napadu, a na trećini našeg teritorija su počinjeni zločini za koje je nevjerojatno da ih je ljudski um mogao smisliti.“, izjavio je izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja general zbora Josip Lucić.

Neprijatelj je smatrao da će nas tim zlom pokolebati i uništiti našu ljubav prema hrvatskom narodu i domovini, ali  proizveli su samo bijes. Hrvatska je smogla snage stvoriti vojsku i policiju te obraniti i osloboditi svoju domovinu.“, rekao je general Lucić istaknuvši da je iznenađujuće kako nema pokajanja ni nakon trideset godine te se začetnici tih ideologija i zločina nemaju snage ispričati.

Mi nismo išli ratovati u Srbiju, nego smo branili svoju domovinu. Nismo željeli rat, ali nećemo prihvatiti podjelu odgovornosti i nećemo zaboraviti na naše žrtve kojih se moramo uvijek sjećati.“, ustvrdio je general.

Neposredno prijem komemoracije na lipičkom groblju, održana je svečana sveta misa u župnoj crkvi sv. Franje Asiškoga u Lipiku koju je predvodio vlč. Roko Ivanović.

 

FOTOGALERIJA


LIRA ispod članka
https://www.rsuripsumoharjo.com/slot-gacor/https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-dana/gacor88https://enfermeriadermatologica.org/slot-deposit-pulsa/