Lipik 3x3 Challenger 2018
Vida Iličić

Meni Centar nije radno mjesto, ja jednostavno Centar živim

15.04.2014. 01:25 | 2023 pregleda | Intervju

Vida Iličić struč.spec.oec.polj. od 2003. godine direktorica je Poduzetničkog centra Pakrac koji je već nekoliko puta nagrađivan kao najbolja potporna institucija koja pruža podršku i pomoć razvoju malog i srednjeg poduzetništva. Nagrade od Vlade republike Hrvatske koje je dodijelilo Ministarstvo poduzetništva i obrta za najbolji poduzetnički centar (2008.) i najbolji poduzetnički inkubator (2010.) te 2011. za najbolju poduzetničku zonu, Pečat grada Pakraca i Zlatna plaketa grada Pakraca važna su priznanja, no tu je i preko 350 radnih mjesta u poduzetničkoj zoni, bogato iskustvo s EU fondovima te preko 60 pripremljenih i nešto manje provedenih projekata kao neke od najvažnijih referenci Centra. Kaže se da sve propada ili uspjeva zbog lošeg odnosno dobrog vodstva. Posljednji u nizu dokaza uspješnosti je godišnja nagrada Požeško-slavonske županije koju je direktorica primila 14. travnja na svečanoj skupštini povodom Dana Županije, a što je ujedno bio i povod za ovaj razgovor.

Piše:
Marko Barčan

Dobivali ste već priznanja i nagrade od ministarstva i od Grada Pakraca,  a sada ste prepoznati i od strane Županije. Kako je došlo do tog priznanja i zašto je ono važno? 

Nakon deset godina bezuvjetnog rada na razvoju gospodarstva ne samo u gradu Pakracu nego i u ostalim dijelovima Požeško-slavonske županije pa i šire, članovi Županijske skupštine su jednoglasno odlučili da se Poduzetničkom centru Pakrac ove godine dodjeli nagrada. Za nas je ova nagrada vrlo značajna i poticajna jer dolazi iz okruženja u kojem živimo i radimo što potvrđuje da je naše usmjerenje uistinu rezultat potreba, a tada su rezultati najučinkovitiji. Osim što nas veseli i što smo ponosni na dobiveno priznanje ono nas obvezuje da radimo još više i što je moguće bolje. Ovim putem hvala predlagatelju i županijskoj skupštini na ukazanom povjerenju.

Više od deset godina direktorica ste Poduzetničkog centra Pakrac, u ministarstvima s kojima komunicirate mijenjala se vlast, ljudi i politika. Kako je to utjecalo na Vas, odnos prema poduzetničkom centru i da li je bilo prepreka u komunikaciji? 

Mi smo se kroz svoj rad usmjeravali na dobrobit naših korisnika, okruženja u kojem živimo i na konkretne rezultate, radili smo korektno i odgovorno bez obzira na političke opcije koje su upravljale Državom i takav rad nije mogao ostati nezapažen. Prilikom svake promjene vlasti bilo je potrebno malo vremena da se prepozna naša dosljednost i kvaliteta. Više poteškoća u radu je bilo prilikom promjena vlasti jer je svaki put dolazilo do kraćih zastoja i promjena u sadržaju, provedbama i realizaciji Programa potpora malom i srednjem poduzetništvu na državnoj razini , što je za nas značilo dodatna čekanja i učenja novih metodologija, propisa i procedura. Sa mnogim ministarstvima i agencijama razvili smo partnerske odnose i postali njihova produžena ruka i  spona između poduzetnika, jedinica lokalne samouprave i ministarstava. 

Pakrac se među prvim gradovima orijentirao na razvoj malog i srednjeg poduzetništva što dokazuje to da je Poduzetnički centar Pakrac prvi poduzetnički centar osnovan na području Požeško-slavonske županije te jedan od najstarijih u Republici Hrvatskoj. Čime se sve poduzetnički centar danas bavi, koliko odjela i koliko u kojem ima zaposlenih?

Zahvaljujući viziji grada Pakraca Centar je osnovan 2000. godine kao institucionalna podrška razvoju malog i srednjeg poduzetništva na području Grada. Započeli smo rad u iznajmljenim uredima, s dva djelatnika i dva polovna kompjutera. Marljivim i stručnim radom naših djelatnika u suradnji s gradom Pakracom danas radimo u vlastitom kvalitetno opremljenom  prostoru površine 1.300 m2, potpuno informatizirani, a sve navedeno je uglavnom financirano bespovratnim sredstvima iz nacionalnih i EU fondova uz minimalna ulaganja grada Pakraca i Centra. Osluškujući potrebe u okruženju usmjeravali smo svoje aktivnosti kako bi odgovorili na potrebe poduzetnika i na njihov razvoj. Da bi pomogli okruženju morali smo ulagati i u edukaciju svojih djelatnika  i vlastiti razvoj.  

Centar danas ima 21 djelatnika i dva pripravnika. Organizacijski smo podijeljeni u šest odjela. Osnovne djelatnosti koje odgovaraju svrsi osnivanja centra su projektno razvojni odjel u kojem su zaposlene 4 visokoobrazovane osobe i jedan pripravnik. Projektno razvojni odjel se bavi pripremom i provedbom projekata financiranih iz EU i nacionalnih programa, edukacijom poduzetnika, poslovnim savjetovanjem, izradom strateških planova i investicijskih studija za poduzetnike, izradom strategijama gospodarskog razvoja za gradove i općine te izradom studija izvodljivosti i cost benefit analiza. Do sada je ovaj odjel svojim radom za privatni i javni sektor kroz razne natječaje osigurao preko 10 milijuna EUR-a bespovratnih sredstava.  Zatim  podružnica poduzetnički Inkubator u kojem rade 3 osobe, a osnovna djelatnost je konzultiranje i  praćenje rasta i razvoja poduzetnika u Inkubatoru i zoni, te razvoja i primjene novih tehnologija i alternativnih izvora energije u Inkubatoru, pa smo tako  prva javna ustanova u županiji sa ugrađenim solarnim kolektorima za pripremu tople vode i fotonaponskih ćelija za proizvodnju struje iz energije sunca i to sve financirano bespovratnim sredstvima Ministarstva poduzetništva i obrta.  U uskoj vezi s ova dva odjela je knjigovodstveni servis gdje su zaposlene 3 osobe i jedna osoba na određeno vrijeme . Odlukom Gradskog vijeća pripojena nam je gradska sportska dvorana s 4 osobe, gradska tržnica s 3 osobe i u tijeku je pripajanje Pakračkog  lista s dvije osobe.  Naravno tu smo još voditeljica računovodstva tvrtke i ja kao direktorica.

Stječe se dojam da svaka tvrtka koja je u Gradskom vlasništvu i koja se pretvori u gubitaša dođe pod Vašu upravu. Slučaj je to bio s gradskom dvoranom i s tržnicom. Kako oni danas posluju zasebno i kako poduzetnički centar posluje kao cjelina?  

Kad su spomenute tvrtke ušle u poteškoće gradonačelnik grada Pakraca i Gradsko vijeće kao što to i dolikuje dobrom gospodaru su primijenili  korektivne mjere kako bi se spriječilo daljnje nastajanje gubitaka, a i  radi smanjenja upravljačkih i administrativnih troškova pripojio ih Poduzetničkom centru. Poduzetnički centar Pakrac je od svog osnivanja, to jest od 2000. godine pa sve do danas poslovao s pozitivnim poslovnim rezultatom, redovno izmiruje sve svoje obveze prema djelatnicima, državi i dobavljačima i nema niti jedne kune dugovanja, no naplata je kao i u cjelokupnom gospodarstvu otežana pa tako i mi imamo potraživanja za koja nekad moramo pokrenuti i instrumente naplate putem sudskih ovrha.  Osobno ulažem mnogo napora kao i svaki djelatnik na svome radnom mjestu da svaki odjel o kojem smo prethodno razgovarali bude pozitivan sam za sebe, to ponekad nije moguće  zbog iznenadnih promjena na tržištu, ali onda kao i u svakoj dobroj obitelji u kojoj vlada međusobna podrška i razumijevanje gubitke jednih odjela pokrivaju drugi odjeli. 

Posljednja u nizu je odluka Gradskog vijeća o spajanju Pakračkog lista Poduzetničkom centru.  Budući da je prema Odluci spajanje počelo s 1. travnja kako teče taj proces, postoje li dugovanja i što se sve planira po pitanju Pakračkog lista? 

Situacija s Pakračkim listom je već prilično poznata mnogima, dakle Gradsko vijeće je i ovaj puta donijelo odluku da se i Pakrački list pripoji Poduzetničkom centru, pripajanje je još u tijeku, čeka se rješenje Trgovačkog suda i tada ćemo znati kad je i službeno Pakrački list postao jedan novi to jest šesti odjel u Poduzetničkom centru. Praktično Centar će se sastojati od 6 tvrtki različitih djelatnosti i svjesna sam da je to dodatni posao meni kao direktorici i našem računovodstvu . Kakav će to utjecaj imati na naše poslovanje znat ćemo već nakon 6 mjeseci, zasada znam da me čeka  puno više posla na već ionako desetsatni radni dan i puno više odgovornosti, koja u današnja vrijeme kada se propisi vrlo često mijenjaju, kupovna moć sve manja,  prouzrokuje dodatne brige i stresove pogotovo kada svoj opstanak moramo osigurati na tržištu. Na svojoj zadnjoj  sjednici gradskog vijeća, vijeće  je prihvatilo Završno izvješće Pakračkog lista sa gubitkom i kao takav Pakrački list se pripaja Poduzetničkom centru, ali je isto tako zaključeno bude li to, ali isto tako budu li i ostali pripojeni odjeli  ugrožavali rad centra i njegovu osnovnu djelatnosti grad Pakrac će pronaći načina da pomogne u izmirenju dugovanja i smanjenju troškova. Sve je to pred nama i prerano je donositi zaključke, ali i Tržnica i dvorana su došli Centru opterećeni gubitkom i  dugovima pa smo uspjeli to izmiriti bez pomoći iz  gradskog proračuna. Veseli me što su Compas i Pakrački list započeli suradnju i to ćemo svakako nastaviti, a možda u narednom periodu pokrenemo i neke zajedničke projekte, portale i slično  jer svi donatori potiču i podržavaju partnerstva 

U zadnjem broju Compasa od veljače u intervjuu gradonačelnika Davora Huške stoji da budući nema ozbiljnog interesa za Hotel Pakrac da će se očigledno Grad Pakrac putem Poduzetničkog centra Pakrac morati uhvatiti u koštac s tim. Kako gledate na te najave gradonačelnika i kako bi Vi riješili problem hotela budući da ne postoji interesa po iznimno povoljnim uvjetima? 

Takvu odluku mora donijeti gradsko vijeće, a  takva još nije stigla  u Centar i ne bi to komentirala, dogodi li, se, onda ćemo o tome. U svakom slučaju hvala gradonačelniku što ima toliko povjerenja u nas i smatra da Centar može i to svladati. 

Imate li u Poduzetničkom centru Pakrac viška zaposlenika ili potrebu za još radnika?

Preuzimanjem spomenutih gradskih tvrtki Centar je preuzeo i zatečene djelatnike u istima, činjenica je da je u vrijeme kad su te tvrtke osnivane bilo potrebe za većim brojem djelatnika, a da danas zbog globalne situacije u gospodarstvu  i smanjenja kupovne moći u odnosu na prihode ima neopravdanih radnih mjesta i Centar se upravo bavi izradom novog Pravilnika o radu i novom sistematizacijom radnih mjesta kako bi na vrijeme spriječili nastajanje gubitaka. Potrebe imamo za kadrom koji je osposobljen za pisanje i provedbu projekata, a na ta radna mjesta ne možemo preraspodjeliti postojeće radnike jer nisu obučeni za taj posao.

Na koji način se Centar financira? Kakva je struktura prihoda i da li sredstva za plaće osigurava Grad Pakrac u čijem ste 100% vlasništvu? 

Primijetili ste da u mojim dosadašnjim odgovorima često spominjem tržište i projekte, dakle za sada opstanak Centra ovisi  od tržišta i projekata koji su također naša kreacija i naše tržište u 95,4 % iznosu, a iz proračuna grada Pakraca u 4,6 % iznosu. Za nas je to svakako vrlo, vrlo teško razmišljati o razvoju, biti podrška i potpora malom i srednjem poduzetništvu a istovremenu 29 dana u svakom  mjesecu razmišljati kako ostvariti i naplatiti prihode na tržištu. Zbog neprekidne borbe i brige za opstanak ostaje manje vremena za osmišljavanje i pisanje razvojnih projekata koji bi dugoročno donijeli veću korist. Pomalo sa tugom promatramo druge poduzetničke centre i razvojne agencije u RH, a ima ih preko 100 i doslovce svi oni  su na proračunima svojih osnivača županija ili gradova minimalno 60% , a mi smo po tom pitanju zaista jedinstveni kao i u još mnogo drugih stvari. 

Dosta ljudi miješa pojmove centar, zona i inkubator. Da li možete objasniti razlike između njih, kakvi su kapaciteti, veličine te kakva je njihova trenutna popunjenost? Koliko poduzetnika ima u kojem dijelu te koliko radnika? 

To sam i ja primijetila, dakle da ponovim, Poduzetnički centar Pakrac je osnovan 2000. godine i  tvrtka je  u 100% vlasništvu grada Pakraca. Svrha osnivanja je biti institucionalna podrška razvoju malog i srednjeg poduzetništva kroz poslovno savjetovanje, edukaciju, pripremu i provedbu razvojnih projekta i investicijskih programa za poduzetnike i dr... Slijedom potreba  poduzetnika i za poslovnim prostorima po povoljnijim uvjetima 2003 Poduzetnički centar Pakrac je registrirao u svom vlasništvu podružnicu Poduzetnički inkubator i započeo s provedbom poticajnih mjera za poduzetnike početnike i kroz subvencioniran najam poslovnog prostora, premda smo i sami bili u zakupljenom prostoru upravne zgrade Drvne industrije Papuk. Istovremeno smo u suradnji s gradom Pakracom razvijali projekt izgradnje Poduzetničkog inkubatora u Zoni male privrede u Pakracu. Kandidirali smo na razne nacionalne i EU natječaje izgradnju i bili odabrani za financiranje izgradnje Inkubatora od Fonda za regionalni razvoj, Ministarstva gospodarstva i EU CARDS programa ukupne vrijednosti bespovratnih sredstava cca. 10 milijuna kuna. 2009. uselili smo u vlastiti prostor površine 1.300 m2, od čega mi koristimo cca 200 m2, a ostali prostor je namijenjen poduzetnicima po subvencioniranim uvjetima i to kroz smanjeni najam koji se povećava kroz 5 godina, kroz korištenje usluga poslovnog savjetovanja, edukacije i sl. Inkubator je već u prvih 6 mjeseci bio popunjen i ubrzo se ovakav model pokazao vrlo uspješan jer smo imali potrebe za dodatnim prostorom te smo opet u suradnji s gradom Pakracom počeli pripremati projekt za izgradnju još jednog Inkubatora „druga generacija“ i za njega su nam odobrena bespovratna sredstva kroz EU IPA III C program. Ukupni iznos ove investicije je iznosio cca  8 milijuna kuna. Drugi inkubator je otvoren u listopadu 2013 i popunjen je 50%, a za ostatak su pregovori sa investitorima u tijeku. Pristupna cesta do zone je financirana također iz bespovratnih EU sredstava kroz program PHARE 2005. Ukupna investicija je iznosila cca 5 milijuna kuna i tako je grad Pakrac postao jedini grad u Hrvatskoj koji je koristio sva tri predpristupna programa za izgradnju poslovne infrastrukture što je i službeno potvrđeno. Osim navedena dva Inkubatora u Zoni male privrede posluju još 4 poduzetnika u svojim proizvodnim halama tako da sveukupno u Zoni što u oba Inkubatora i što u vlastitim prostorima posluje 15 poslovnih subjekata i zapošljava od 350-400 djelatnika ovisno o sezoni. Tako da se grad Pakrac i po prosječnom broju zaposlenih po 1 hektaru značajno ističe od ostalih zona u RH. S oba Inkubatora upravlja Poduzetnički centar Pakrac, a sa zonom grad Pakrac i zona se prostire na 5,6 ha.

Lipik je u 2013. godini pokrenuo svoju razvojnu agenciju. Direktor Lipičke razvojne agencije LIRA je Vaš sin Dejan Iličić, a priča se da ste upravo Vi svojim utjecajem doprinijeli da se on postavi za direktora. Je li to istina i kako to komentirate? 

To jednostavno nije istina. Ja najbolje znam kakav je to posao, koliko je to odricanja privatnog života, koliko trpi obitelj zbog moga cjelodnevnog angažmana na poslu jer jednostavno drugačije nema rezultata, zadnja osoba kojoj bi poželjela ovakav posao je moje vlastito dijete. Dejan je u Zagrebu započeo uspješnu karijeru s vlastitom firmom , ali njegova ljubav prema Lipiku i želja da zajedno s nekoliko entuzijasta koji rade u gradskoj upravi na čelu sa gradonačelnikom Vinkom Kasanom daju novu uzletnu snagu Lipiku prevladala je, unatoč svim mojim argumentima da se ne prihvaća ovako stresnog i zahtjevnog  posla. Ako sam ja osoba koja je s obzirom na iskustvo i rezultate iza mene, relevantna da komentiram rad novog Lipičkog tima za razvoj grada mogu reći da su ubacili u petu brzinu i da idu u dobrom smjeru, ali rezultati ne dolaze preko noći. Nama je bilo potrebno nekoliko godina da nas okruženje prepozna kao kvalitetne i uspješne stručnjake, a u današnje vrijeme kad su okolnosti teže, a prilike slabije trebat će Lipičanima i više vremena. Saznajem iz medija da je Grad Lipik zajedno sa razvojnom agencijom kandidirao preko 20 projekata, a imajući u vidu kako su zahtjevni i koliko vremena i znanja je potrebno, ja im čestitam. Osim toga sasvim prirodno i sasvim normalno je kad se moj sin već odlučio za ovakav posao da ću ja  sva svoja iskustva, znanja i poslovne kontakte prenijeti i njemu.

Da li je uopće bilo potrebno osnivati razvojnu agenciju u Lipiku budući da postoji Poduzetnički centar Pakrac u neposrednoj blizini? 

Dobro je da svaki grad koji želi brži razvoj ima svoju agenciju i Lipik je to dobro posložio kad se odlučio da u prvim godinama rada agencije dok grad ima velike potrebe, agencija radi većinom projekte za potrebe grada, a kasnije kad grad zaokruži planiranu infrastrukturu agencija će raditi više za potrebe poduzetnika, manje za potrebe grada. Naš Centar će uvijek biti nadopuna lipičkoj razvojnoj agenciji baš kao i lipička razvojna agencija nama. Još uvijek je u ova dva grada premalo ljudi koji se bave razvojnim projektima i znaju pisati i provoditi projekte prema metodologiji EU. Mišljenja sam da će i razvojna agencija LIRA vrlo brzo morati zapošljavati još osoba jer je jednostavno nemoguće sa sadašnjim brojem ljudi koji rade na razvoju gospodarstva postići značajnije rezultate, jer za samo jedan ozbiljniji projekt potrebno je šest do osam tjedana neprekidnog rada.

Na Gradskom vijeću bilo je riječi o tome kako se projekti za Lipik pišu u Poduzetničkom centru Pakrac i pitanje je bilo da li je to istina i po kojoj cijeni? 

Da istina je, razlog je već rečen, Grad Lipik želi iskoristiti sve prilike koje se ukažu, a nema dovoljno ljudi sa iskustvom da u zadanim rokovima pripreme prezahtjevnu dokumentaciju i logičan slijed je da angažiraju za jedan dio poslova najbolje, a zna se da je to tim iz Poduzetničkog centra Pakrac.  I po tome je potvrđeno da Lipik i Pakrac odlično surađuju i da će oba grada brže ići naprijed ako budu razvijali  i čuvali zajedništvo bez onih niskih emocija kao što su zavist i ljutnja. 

Kako se po Vama razvija Pakrac, a kako Lipik u gospodarskom smislu? 

Pakrac je svoju viziju razvoja vidio u razvoju malog i srednjeg poduzetništva jer su ratom svi veći poslovni subjekti uništeni i zbog toga je na vrijeme poduzeo sve kako bi imao kvalitetan tim ljudi koji će „gristi“ za razvoj malog i srednjeg poduzetništva. Paralelno se stvarao tim i u gradskoj upravi i u Poduzetničkom Centru koji sve vrijeme radi zajedno i to je jedan od razloga što je Pakrac uspio, a  što mnogi drugi gradovi nisu, imati Centar, imati dva Inkubatora i imati popunjenu zonu. Od lipnja prošle godine do danas u naš Centar, Inkubator i zonu došli su predstavnici, gradonačelnici, zamjenici, pročelnici, direktori razvojnih agencija iz 17 hrvatskih gradova ( Sisak, Beli Manastir, Velika Gorica, Samobor, Vrbovec, Donji Miholjac, Slatina, Novska, Garešnica itd.) da vide to „ Pakračko čudo“ zonu, Centar i Inkubator 1 I Inkubator 2

U Lipiku je ubrzo iza rata započelo s radom nekoliko većih tvrtki i grad nije svoju viziju razvoja zasnivao na razvoju malih i srednjih poduzetnika. Sada se počelo intenzivno raditi na tome, ali već sam rekla sada su lošije prilike i treba više vremena za mjerljive učinke i rezultate.

Iako niste velika tvrtka, kontrolirate dosta subjekata i objekata. Ne čini li vam se da se Poduzetnički centar pretvara u svojevrsnu inačicu zagrebačkog holdinga koja bi bez uspješnog vodstva mogla dovesti Grad do bankrota? 

Neka varijacija holdinga jesmo, to smo postali odlukom gradskog vijeća. Svakako nekim  globalnim lošim utjecajima, ali i ne razumijevanjem grada u kritičnim tržišnim situacijama, te nametanjem Centru  uvjeta poslovanja  grad može imati problema jer je jedini osnivač i zakonski je dužan pokrivati gubitke svojih tvrtki na što sam ja na posljednjoj sjednici gradskog vijeća i upozorila. Do sada je odnos između Grada Pakraca i Centra i više nego zadovoljavajući i ostane li tako vjerujem da do toga neće doći, ali da, teoretski je moguće.  

Kako vidite budućnost Poduzetničkog centra Pakrac za pet  godina i gdje se vidite u tome? 

Pošto sam ja rođeni optimista tako vidim i budućnost Centra.. Centar će i dalje nastaviti sa svojom uzlaznom putanjom i zadržati status vodećeg, bar dok sam ja na čelu. Centar doživljavam kao svoje treće dijete i upravo tako i brinem o njemu. Kritična će nam biti ova godina dok sve organizacijski ne posložimo o čemu smo već i razgovarali (stanje na tržištu, pripajanja, nova sistematizacija i sl,), ali i zbog toga što se ne raspisuju najavljeni natječaji gdje možemo prodati svoje znanje u pripremi projekata, a i pisati i kandidirati projekte i za centar. Budu li najave točne i natječaji krenu u drugoj polovici godine za nas nema problema, jer mi to znamo raditi, mi imamo najbolji tim stručnjaka i naši projekti imaju visoku prolaznost na natječajima. Gdje se ja vidim,? Meni Centar nije radno mjesto, ja jednostavno Centar živim, to je moj stil života i kao svaki drugi stvaralac koji nikad ne zaboravlja  svoje djelo tako će i meni Centar uvijek biti u srcu  ma gdje bila. 

Jeste li imali kakvih drugih poslovnih ponuda?

Jesam i danas ih imam nekoliko  i financijski povoljnijih, ali kao što rekoh Centar je dosada uvijek bio moj izbor jer „ nije u šoldima sve“, postoje i druge vrijednosti koje su meni važnije, a to su međuljudski odnosi i sloboda rada i kreacije i sve dok se te kategorije ne poremete Centar i grad Pakrac će biti moj izbor.  

Za kraj, recite nam kao uspješna poslovna žena, što je bitno za uspjeh u poslu i što biste poručili svima koji kreću u poduzetničke vode? 

Posao ne bi trebao biti samo obaveza, za uspjeh je prvenstveno potrebno voljeti ono što radite i to korektno i časno raditi, tada uspjeh sigurno dolazi. I za kraj volim uvijek reći „Gdje ima volje ima i načina“.