J. S. BACH: tri sonate i tri partite za violinu solo
J. S. BACH: tri sonate i tri partite za violinu solo
Banner Mirisi Božića 2017
IZ UVODNIKA 41. BROJA COMPASA

Prilike u proizvodnji domaćeg piva

30.08.2017. 07:22 | 1455 pregleda | Kolumne

Još od druge polovice svibnja kad je prvi put u medijima obznanjena priča o pivu nogometnog kluba “Lipik Ale” koje je dobilo potporu Ministarstva rada i mirovinskog sustava od 611 tisuća kuna mnoge je zainteresirala ova činjenica da će se u Lipiku proizvoditi domaće pivo. Kako je došlo do ovog projekta, otkud ideja, te kakve su uopće prilike u proizvodnji domaćeg piva i što se sve planira na našem području?

Piše:
Marko Barčan

Za sve je nekako, tako bar kažu, kao i uvijek kriv gradonačelnik kojeg smo vrućeg dana 1. rujna 2016. čekali da nas pokupi na put u Split na XX. Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu. Čekali smo koji sat, gradonačelnik je zapeo na sastanku, vrućina na terasi nas je tjerala da se osvježimo... Kolega Dejan Iličić, kod kojeg smo čekali, pitao me hoćemo li probati pivo koje proizvodi Maja Šepetavec rekavši kako je nabavio nekoliko boca. Maja je inače Lipičanka, školska kolegica, koja već duže vrijeme živi u Zadru gdje je s prijateljicom Anom Teskera i nekolicinom kolega pokrenula Zadružnu pivovaru Brlog, a koja proizvodi po mojem osobnom ukusu odlično pivo pod nazivom Plavuša. Rekao sam, daj baš da probamo, nekoliko boca ponijeli smo za Split i kao i svaki pravi projekt, razglabalo se o njemu u sitnim jutarnjim satima. Što bi i kako mogli, idemo proizvoditi pivo i dobiti neka bespovratna sredstva, društveno poduzetništvo bila je naša prilika, a kolegica Viktorija Stepić pripremila je projekt za natječaj i kažu, sve ostalo je povijest.

Treba reći, kako je projekt Lipik Ale-a u prvom redu edukacijski projekt čija je svrha kroz niz edukacija potaknuti samozapošljavanje mladih i nezaposlenih, tako da ovaj projekt nema toliko komercijalnu svrhu, no moguća je njegova nadgradnja u tom smjeru, a medijskom pažnjom koju je privukao, bit će ovo dobar turistički proizvod Lipika.

Malo ljudi zna kako ovo nije jedini projekt koji se razvija u Lipiku. Naime, kako sam saznao i Poljoprivreda Lipik ima u svom projektu “Od polja do stola” opremanje mini pivovare na ergeli, a budući da proizvode svoj ječam, planiraju ga staviti u dodatnu preradu u slad kako bi on bio iskoristiv za proizvodnju piva i bit će ovo još jedna dobra turistička priča na ergeli kad se obnove objekti.

Nakon gore spomenute konferencije, u to rujansko vrijeme krenuo sam istraživati kako se proizvodi domaće pivo, zašto u Hrvatskoj imamo toliko proizvođača vina, zašto svatko kod kuće radi vino, a proizvođača domaćeg piva nema ili se o njima tako malo zna!? Svakodnevno višesatno čitanje o ovoj temi dovelo me do novih saznanja, kao i želje da se sam upustim u proizvodnju piva. Treba reći kako je snažan dodatni impuls svemu bio i jedan Pakračanin koji je sam naučio popravljati motorne pile preko Youtube-a nakon čega je otvorio servis. Doista priče nekih ljudi nadahnjuju nas i govore nam da uistinu sve danas možemo naučiti preko interneta samo je bitna volja i upornost. U kuhanju vlastitog domaćeg piva moram spomenuti i kolegu, profesora fizike Marka Svjetličića koji na svom balkonu na pakračkom Jugu izvjesno vrijeme kuha pivo, čovjek ima gotovo tri godine iskustva od kako je skuhao prvu šaržu. Nakon široke teorije koju sam prikupio preko interneta uz pomoć njega kao mentora odradili smo i prvo kuhanje, a 16. prosinca 2016. flaširao sam prvo pivo. Poznato je, da još nekolicina građana, a da se to nabrojati na prste jedne ruke kuha domaće pivo za vlastite potrebe na našem području, a kako me upoznao gospodin Siniša Njegovan Starek nekad se u gotovo svakoj češkoj doseljeničkoj obitelji u Prekopakri kuhalo pivo. Službeno nismo imali pivovaru u Pakracu i Lipiku koliko sam istraživao no pivo se kuhalo, kao što danas brojne obitelji rade vino. Gdje se i zašto izgubila ta tradicija nije mi poznato...

Uslijedili su mjeseci istraživanja gdje sam shvatio da postoji iznimno jaka domaća craft scena i da je u naletu otvaranje craft pivovara kojih ove godine u Hrvatskoj već ima pedesetak. Obišao sam ih do sad deset, od Zadra, Poreča, Zagreba, Đakova, Nove Gradiške, Požege i Daruvara, posjetio sam i neke američke, porazgovarao s kolegama, upoznao se s njihovim radom, planovima, opremom, problemima s birokracijom te na koncu i sam odlučio pokrenuti jednu takvu. Bit će to poprilično izazovan projekt u kojem na putu do realizacije stoji gomila birokracije, adaptacije prostora i drugih poslova, no očekujem nekako kako ćemo i službeno za otprilike pola godine nazdravljati jednim ugodnim pitkim domaćim slavonskim pivom. Živjeli do idućeg susreta!