Uskrsni sajam u Lipiku 2018.
MUZEJ OLUJA 95

U muzeju Oluje fotografije iz Pakraca, ipak ni spomena o početku Domovinsku rata

09.08.2015. 15:46 | 3312 pregleda | Kolumne

Zgodno je za primijetiti da muzej „Oluja 95“ otvoren 5. kolovoza na kninskoj tvrđavi prigodom 20. obljetnice VRO Oluja, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja među izloženim primjercima stalnog postava sadrži i dvije fotografije iz Pakraca, ali isto tako da u njemu nema spomena o tome da je Domovinski rat započeo 1. ožujka 1991. napadom na policijsku postaju Pakrac, neizostavnu tvrdnju naših lokalnih političara koju možemo čuti na gotovo svakom braniteljskom skupu. Donosim još neka zanimljiva opažanja iz Knina.

Piše:
Marko Barčan

Kninski muzej „Oluja 95“ na dva kata i ukupno 300m2 površine pokriva teme od prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj i stvaranja suverene hrvatske države, govori o početcima srpske pobune i agresije, o prognanicima, pregovorima i apelima za mir, oslobodilačkim pothvatima i operacijama zaključno s Olujom, oslobodilačkom vojno-redarstvenom operacijom kao simbolom pobjede i uspješnog završetka obrambenog rata kojoj je posvećen cijeli gornji kat muzeja.

U dijelu „Pobuna i agresija na Republiku Hrvatsku“ elegantno je izbjegnuto navođenje što je točno početak Domovinskog rata, datuma oko kojeg se i dan danas spore povjesničari, a koji bi se trebao utvrditi jer ako je nešto bilo, a bilo je, treba se jasno znati kada je počelo i kada završilo. Tekst iz postava (pročitaj na naslovnoj fotografiji) kao upečatljiviji događaj navodi tzv. balvan revoluciju iz kolovoza 1990. godine, no nigdje nema spomena Pakraca.

No zašto bi Pakrac uopće i trebao biti spomenut? Iako scenarij postava supotpisuju iz Kninskog muzeja ravnatelj Zvonimir Jelić i viša kustosica Manda Zelić odgovornima možda nije ni za zamjeriti. No budući da je Ministarstvo kulture financirao projekt rekonstrukcije građevine te izvedbu postava s 3 milijuna kuna, da su u projekt između ostalih bili uključeni Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata, Hrvatski povijesni muzej, Hrvatski vojni muzej, Hrvatski institut za povijest netko je odgovornima trebao napomenuti da se prema Pakracu treba ipak odnositi drugačije, a proizlazi i da suprotno uvriježenom mišljenju tvrdnju kako je u Pakracu počeo Domovinski rat još nismo nametnuli široj javnosti.

Slika iz Pakraca prenesena je tek kroz dvije fotografije Pakraca koje dolaze kao zajednička kompozicija u kontekstu raspada bratstva i jedinstva. Njihov autor je Darko Bavoljak, a datiraju od 17.7.1992. te prikazuju uništenu trgovinu „Budućnosti“ i natpis „Jedinstvo“ s oštećenom crkvom Uznesenja Blažene Djevice Marije u pozadini.

Ratne fotografije Željka Gašparovića u Kninskom muzeju

Fotograf Željko Gašparović Gašo iz Novske koji aktivno već više godina surađuje s Lipikom, što fotografijom ili člancima koje je prenio u nacionalne medije prisutan je u muzeju „Oluja 95“ s nekoliko ratnih fotografija. Gašo je u svaku akciju uz pušku nosio i fotoaparat, a njegovih devet fotografija iz Oluje, od kojih su najimpresivnije fotografije prelaska Save kod sela Krapje u maglovitu zoru 4. kolovoza 1995, završile su u muzeju. Jedna od njegovih fotografija, proboj hrvatske vojske prema Dubici kroz visoku travu zaslužio je naslovnicu prigodnog izdanja 24 sata posvećenog obljetnici oslobodilačke akcije Oluja, a o Gaši su spomenute novine napravile i prigodnu reportažu.

Dan pobjede u Kninu bio je doista veličanstven, lijepo je bilo biti dio ove jubilarne obljetnice Oluje. Kad na tvrđavi čuješ iz daljine zvonjavu kninskih crkvenih zvona, podiže se zastava uz Lijepu našu, kad ti iznad glave prelete MiG-ovi i čuju se počasni pucnji topova ,otkrije se spomenik prvom hrvatskom Predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, a Klapa Hrvatske ratne mornarice zapjeva „Stinu pradidova“, sve to je nešto što malo koga prisutnog može ostaviti ravnodušnim. Jer ipak...

"Tili su te i Ugari stari, tili su te i Turci i Mleci,
Tukli su te svakakvi barbari, čija li si svima reci,
Ja sam stina Kralja Zvonimira, Hrvatska sam od vika vikova."